Hebben honden die uit het buitenland worden geadopteerd vaker last van verlatingsangst? Honden uit het buitenland hebben een andere start dan honden die hier in Nederland geboren worden. Wat is het effect daarvan op het wel of niet alleen thuis kunnen blijven? Ik leg het je uit in dit artikel.
Het belang van een goede start
De meeste hondeneigenaren weten dat de eerste weken van een hondenleven essentieel zijn voor de ontwikkeling van de hond. De eerste 12 weken van een hondenleven noemen we ook wel de socialisatieperiode: dé periode waarin een hond gesocialiseerd en gehabitueerd moet worden met levende wezens, objecten en situaties. Des te beter een hond in deze weken gesocialiseerd is, des te stabieler en flexibeler de hond is.
Bij honden die geadopteerd zijn uit het buitenland, zien we echter dat deze socialisatieperiode helemaal niet goed is verlopen. Juist in die eerste weken, waarin de aanwezigheid van de moeder zó belangrijk is om te leren wat acceptabel gedrag is, waarin hechting een grote rol speelt en waarin een hond leert wennen aan diverse prikkels, doen veel honden uit het buitenland vooral hele heftige ervaringen op. Vaak is er geen sprake van vroege, veilige hechting, omdat honden uit het buitenland niet altijd bij hun moeder opgroeien. Veel honden worden niet tot nauwelijks gesocialiseerd, omdat ze op straat of in een asiel leven waar de socialisatiemogelijkheden beperkt zijn. En het gevolg is dat een jonge hond al vroeg in het leven een achterstand heeft wat betreft een rustige, veilige en stabiele start.
Transporttrauma
Los van het feit dat veel honden uit het buitenland een slechte start hebben, zorgt het adopteren van honden uit het buitenland voor een extra probleem. Er zijn ontzettend veel buitenlandse honden met een transporttrauma. Dat komt doordat veel van deze honden met het vliegtuig, in reisbenches, of in overvolle bestelbusjes worden vervoerd. De start van hun nieuwe leven wordt dus gemarkeerd door een zeer stressvolle ervaring waarin ze er alleen voor staan, zonder menselijke begeleider die hen kan helpen of geruststellen.
Buitenlandse honden kunnen dit, in hun nieuwe leven, snel koppelen aan het ‘opgesloten zitten in huis’, of het ‘alleen achtergelaten worden’, zoals tijdens hun transportervaring ook gebeurde. Dit, in combinatie met een slechte en onveilige hechtingsperiode, kan ervoor zorgen dat buitenlandse honden extra kwetsbaar zijn om verlatingsangst te ontwikkelen. Een traumatische ervaring is namelijk één van de oorzaken van verlatingsangst bij honden.
Angst om opnieuw verlaten te worden
Een hond die vanuit het buitenland wordt geadopteerd en in Nederland terechtkomt, heeft dus al ontzettend veel meegemaakt. Een onrustige start zonder de juiste basis, een transport én een totaal nieuw land vol prikkels. Het korte leven van zo’n hond wordt gemarkeerd door veranderingen. Deze honden kennen geen veiligheid en voorspelbaarheid. Dat maakt dat ze meer moeite hebben met loslaten en vertrouwen – twee dingen die juist essentieel zijn als je een hond wil leren om alleen thuis te blijven.
Je zult je hond dus moeten helpen om weer een gevoel van veiligheid op te bouwen. Eén van de dingen die daarin helpend is, is het creëren van een voorspelbare routine. Als een hond weet waar hij aan toe is, biedt dat veiligheid. Zorg er ook voor dat je er echt bent voor je hond. Laat hem niet aan z’n lot over en ga hem niet bewust minder aandacht geven ‘zodat hij het vanzelf leert’. Verlatingsangst gaat niet vanzelf over en zéker niet als de hond een blijvend gebrek aan liefde en geruststelling ervaart.
Wennen en positieve ervaringen creëren
Na de periode van de verhuizing is het vooral eerst heel erg belangrijk dat je hond kan landen. Hij moet wennen aan zijn nieuwe land, zijn nieuwe omgeving en zijn nieuwe huis. En niet te vergeten: aan jou en je eventuele gezinsleden! Alles is nieuw. En het kost tijd om daaraan te wennen. Je gaat het alleen thuisblijven dus pas trainen als je merkt dat je hond enigszins geland is (en dat kan echt wel eventjes duren!).
Daarna is het vooral belangrijk om positieve ervaringen te creëren op het gebied van alleen thuisblijven. Begin niet direct met een uur, maar begin met hele eenvoudige ervaringen. Laat hem niet blaffen (want dan leert hij juist dat alleen thuisblijven inderdaad hartstikke eng is!), maar bouw het alleen zijn zó laagdrempelig op dat je hond leert dat je echt binnen no-time weer terug bent als je even weggaat.
Hulp bij je buitenlandse hond met verlatingsangst
Heeft jouw buitenlandse hond ook last van verlatingsangst? Verlatingsangst is een complex gedragsprobleem bij honden, máár gelukkig valt er ook wat aan te doen. Ik werk al een aantal jaar als verlatingsangstexpert en kan jou helpen om je hond weer op een ontspannen manier alleen thuis te laten, zonder stress en zonder hem te laten blaffen. Volg me vooral op Instagram, waar ik regelmatig gratis tips en adviezen deel over honden met verlatingsangst. Wil je meer intensieve begeleiding? Bekijk dan mijn online cursus Verlatingsangst of start een Verlatingsangsttraject, waarin ik je van A tot Z begeleid in het leren alleen laten van jouw hond.
Neem gerust contact met me op voor meer informatie!