Verlatingsangst bij honden is een angst-/paniekstoornis. Honden met verlatingsangst vinden het eng om alleen te zijn. Om deze angst te verminderen en honden met verlatingsangst te leren dat alleen zijn niet zo eng is als ze denken, speelt routine een grote rol. In dit artikel leg ik je uit wat de rol van routine en structuur is bij honden met verlatingsangst.
Het belang van voorspelbaarheid voor honden met verlatingsangst
Honden met verlatingsangst zijn snel angstig en gestrest wanneer jij als eigenaar dreigt het huis te verlaten. Deze honden staan altijd ‘aan’, omdat ze in de gaten willen houden of en wanneer jij vertrekt. Zodra jij als eigenaar in de buurt van de voordeur komt, is de situatie voor een hond die niet alleen thuis kan zijn niet meer veilig.
Juist voor honden met verlatingsangst is het creëren van veiligheid dus ontzettend belangrijk. En één van de manieren waarop je dat kunt doen, is door routine en regelmaat te creëren. Het aanbrengen van een structuur, biedt namelijk voorspelbaarheid. En voorspelbaarheid biedt op zijn beurt veiligheid: iets wat een hond met verlatingsangst ontzettend hard nodig heeft. Zonder deze veiligheid ga je de verlatingsangst van je hond niet verminderen.
Het belang van een trainingsroutine
Als je met de verlatingsangst van je hond aan de slag gaat in de vorm van verlatingsangsttraining, wil je daar routine in aanbrengen. Des te voorspelbaarder de routine wordt, des te meer je hond weet wat hij kan verwachten. Daarbij is het uiteraard belangrijk dat je in je trainingen niet over de grenzen van je hond heen gaat. Je moet de verlatingsangsttraining juist zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk houden, zodat de combinatie van een zéér makkelijke training én een hoge mate van voorspelbaarheid, er samen voor zorgen dat de hond bij een training denkt: “Oh, dit trainingsriedeltje ken ik nou wel. Da’s zo voorspelbaar dat ik me wel durf te ontspannen.” Precies wat jij wil!
Voorspelbaarheid vermindert onzekerheid bij de hond. En daarom is het in de beginfase van je verlatingsangsttraject essentieel dat je zo veel mogelijk traint op vaste momenten. Ga niet trainen met een verrassingseffect, maar zorg juist dat je hond precies weet waar hij aan toe is. Op die manier wordt de verlatingsangsttraining het snelste veilig en voorspelbaar voor je hond.
Creëer een ritueel om je verlatingsangsttraining heen
Je wil je verlatingsangsttraining aankondigen met een ritueel dat voor je hond gekoppeld is aan rust, routine en veiligheid. Zo moeten de honden die ik in verlatingsangsttrajecten hebben, het volgende ritueel doorlopen voor ze hun training gaan doen:
- Eerst een snuffelwandeling maken van 20 minuten, zodat het lichaam van de hond zich kan voorbereiden op een rustige staat van zijn.
- Bij thuiskomst de hond de tijd geven om tot rust te komen.
- Dan gaan trainen.
Het klinkt heel simpel, maar dit ritueeltje zorgt ervoor dat de hond precies weet waar hij aan toe is. En dat helpt om het proces veilig te laten voelen. Let op: triggerende handelingen, zoals het aantrekken van je schoenen of jas (waar de meeste honden met verlatingsangst juist stress van krijgen) doen we in deze fase dus nog niet. Anders heeft je hond al stress voor je goed en wel aan je training bent begonnen.
Denk goed na over een vaste trainingsplek
Jij kunt je hond wel in de bench willen hebben als hij alleen thuis is, maar vindt jouw hond met verlatingsangst dat ook een goed idee? Denk na over een vaste trainingsplek. En de voorwaarden voor een goede trainingsplek zijn:
- Het is elke keer dezelfde plek. Laat je hond dus tijdens je verlatingsangsttraining altijd op dezelfde plek. Niet de ene keer in de gang, dan in de keuken en dan in de slaapkamer, maar kies altijd voor hetzelfde plekje.
- Zorg voor een plek waar jouw hond graag ligt. Kies dus niet voor een bench als je weet dat je hond niet van de bench houdt.
- Laat je hond zelf kiezen. Bij je eerste verlatingsangsttrainingen is dit een beetje zoeken, maar je zult al gauw merken dat je hond na de snuffelwandeling altijd op hetzelfde plekje gaat liggen. Dat is blijkbaar het plekje waar je hond zich prettig voelt. Houd aan deze routine vast en bied hem de kans om altijd op hetzelfde plekje te gaan liggen. Deze structuur geeft rust en houvast.
Oefeningen voor alleen-zijn in kleine stappen
Verlatingsangst bij honden is niet iets wat je snel oplost. Het is een complex gedragsprobleem en het kost tijd om dit op te lossen. Dat betekent ook dat je in zeer kleine stapjes zult moeten opbouwen, met elke keer dezelfde structuur en routine rondom en in je training. Op die manier blijft de training veilig voor je hond. Je hond weet namelijk dat de training altijd hetzelfde verloopt, en dat is voorspelbaar. Bovendien weet je hond dat het tempo zeer laagdrempelig is en dat je dus niet over zijn grenzen heen gaat in de training, wat veiligheid biedt.
Consequente aanpak bij verlatingsangst
Heeft je hond verlatingsangst? Dan is het essentieel dat je vasthoudt aan een consequente aanpak om een langdurig resultaat te behalen. Focus niet op een ‘quick fix’. Dit is vaak op de korte termijn leuk, maar na een paar weken ben je meestal weer terug bij af. Als je écht verandering wil zien in het gedrag van je hond, en als je écht wil dat de verlatingsangst van je hond wordt opgelost, dan zul je moeten werken aan rust, routine en structuur. Zo kan je een veilige en voorspelbare situatie creëren waarin jouw hond op een laagdrempelige manier kan leren om alleen thuis te zijn.
Heb je hulp nodig bij het verminderen van de verlatingsangst van jouw hond? Je bent van harte welkom in mijn Online cursus Verlatingsangst of in een Verlatingsangsttraject!