Als je mij al een tijdje volgt, weet je dat ik gespecialiseerd ben in verlatingsangst. Dat is niet voor niets: mijn eigen hond heeft ook verlatingsangst gehad en ik weet hoe frustrerend en benauwend dit gedragsprobleem is voor hondeneigenaren. Ik krijg met regelmaat vragen over verlatingsangst bij honden, en besloot de meest gestelde vragen te bundelen in dit blog: een FAQ over verlatingsangst bij honden!
Wat is verlatingsangst bij honden en wat zijn de symptomen?
Verlatingsangst bij honden houdt in dat een hond niet alleen thuis durft te zijn. Er is ook een variant van verlatingsangst bij honden waarbij de hond niet gescheiden durft te zijn van één specifiek persoon. Dit noemen we hyper-attachment. In alle gevallen is de hond dus bang alleen achter te blijven. De symptomen die honden met verlatingsangst laten zien, kunnen enorm variëren. Denk aan kleine stresssignalen, zoals tongelen of gapen, of grotere symptomen, zoals sloopgedrag, poepen of plassen in huis of janken.
Wat zijn de oorzaken van verlatingsangst?
Verlatingsangst kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, ligt de oorzaak van verlatingsangst bij honden meestal niet bij de eigenaar. De meest voorkomende oorzaken van verlatingsangst bij honden zijn:
- Erfelijkheid. Verlatingsangst is erfelijk. Stel dat de vader, moeder, opa of oma van jouw hond ook verlatingsangst heeft/had, dan heeft jouw hond mogelijk de genetische aanleg om ook verlatingsangst te ontwikkelen – hoe rustig je het alleen zijn ook opbouwt.
- Trauma. In dit geval moet je denken aan traumatische ervaringen tijdens het alleen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hond die extreem schrikt van een geluid van buiten terwijl hij alleen thuis is.
- Een grote verandering. Een verhuizing, overlijden, scheiding… het zijn allemaal situaties waarna een hond opeens verlatingsangst kan ontwikkelen.
- Niet goed getraind zijn om alleen te zijn. Dit is de enige oorzaak die echt binnen jouw macht als hondeneigenaar ligt. Stel dat je jouw puppy van 10 weken al een hele werkdag van 8 uur alleen laat, dan is dat vragen om problemen. Je bouwt op die manier namelijk alleen maar negatieve ervaringen op rondom het alleen thuis zijn, waar je hond nog helemaal niet aan toe is.
Hoe weet ik of mijn hond verlatingsangst heeft?
De enige manier om erachter te komen of je hond verlatingsangst heeft, is door hem te observeren wanneer hij alleen thuis is. Dit kan door middel van een goede huisdiercamera, waarmee je je hond observeert terwijl jij er niet bent. Onthoud goed dat het gedrag dat je hond laat zien wanneer je thuiskomt, niet altijd iets zegt over hoe hij het ervaarde toen je weg was. Honden zijn roedeldieren en zullen altijd enthousiast zijn als je weer thuiskomt. Dit zegt echter niet dat ze het als vervelend hebben ervaren om alleen thuis te blijven.
Signalen van verlatingsangst waar je op kunt letten zijn:
- Niet tot rust kunnen komen wanneer de hond alleen is
- Diverse stressignalen laten zien, zoals tongelen, gapen, oogwit laten zien, verstijven, ijsberen (lees ook dit blog voor meer informatie over stresssignalen!)
- Plassen/poepen in huis (onzindelijkheid, terwijl de hond normaal gesproken wel zindelijk is)
- Janken, piepen, blaffen
- Sloopgedrag
- Wachtgedrag (actief wachten tot jij thuiskomt en tussendoor niet tot rust komen)
Is gedragsmedicatie nodig als mijn hond verlatingsangst heeft?
Nee, gedragsmedicatie is zeker niet altijd nodig en is ook niet de eerste optie die we aangrijpen wanneer er sprake is van verlatingsangst bij een hond. Ik wil graag eerst kijken wat de hond “op eigen kracht” kan wanneer ik mens en hond begeleid in een verlatingsangsttraject. Uiteindelijk heeft zo’n 25% van de honden in een traject hulp nodig in de vorm van gedragsmedicatie. Dit gaat altijd in overleg met een hondengedragscoach en de dierenarts.
Heeft het zin om mijn hond met verlatingsangst te laten blaffen?
Nee. Des te vaker een hond blaft als hij alleen is, des te meer hij inderdaad voor zichzelf bevestigt dat alleen zijn echt heel naar is. En des te sneller hij de volgende keer zal gaan blaffen. Het is zeker waar dat sommige honden na een tijdje stoppen met blaffen en stil worden, maar dit zegt niet dat de stress van de hond minder is geworden. Het enige wat het zegt, is dat de hond geleerd heeft dat als hij om hulp roept, dat er geen hulp komt. Maar in het brein van de hond is de stress nog steeds net zo hoog. We noemen dit ‘aangeleerde hulpeloosheid’. Vaak zien we dan dat de stress uiteindelijk een andere uitweg zoekt (“Als blaffen niet werkt, ga ik mijn stress maar uiten op de stoelpoot.).
Honden gaan niet blaffen om je te manipuleren. Een hond kan stress niet “faken” of oproepen. Een hond met verlatingsangst blaft omdat hij het alleen zijn écht heel eng vindt. Als je hem laat blaffen, zorg je er in feite alleen maar voor dat de hond het alleen zijn nóg enger gaat vinden. Dus nee, dit helpt niet.
Hoe snel gaat verlatingsangst over?
Deze vraag staat in deze FAQ over verlatingsangst bij honden omdat hij heel veel gesteld wordt, maar het is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Zonder jouw hond, jouw situatie en jouw huishouden te kennen, kan ik niks zeggen over hoe snel jouw hond van zijn verlatingsangst af kan komen. De ene hond leert binnen 6 maanden een paar uur alleen zijn, de andere hond kan na een jaar intensief trainen een uur alleen blijven. Het hangt allemaal af van de leerbaarheid van je hond, van hoe hard je zelf wil trainen, van wat je hond aankan, externe omstandigheden, enzovoorts. Wil je dat ik eens met je meekijk? Vraag dan gerust eens een videocall aan zodat ik met je kan sparren!
Conclusie van deze FAQ over verlatingsangst
Verlatingsangst is een ontzettend complex gedragsprobleem. Gelukkig is er wel iets aan te doen! Ik heb inmiddels al honderden honden geholpen om ontspannen alleen te zijn, zowel in verlatingsangsttrajecten als in mijn Online cursus Verlatingsangst.
Wil jij na het lezen van deze FAQ over verlatingsangst bij honden ook hulp bij de verlatingsangst van je hond? Wacht dan niet te lang, want verlatingsangst gaat vrijwel nooit vanzelf over. Je bent van harte welkom en ik help je graag!
Volg me bovendien op Instagram, waar ik regelmatig gratis tips en adviezen deel over hondengedrag!