Waarom je je hond met verlatingsangst niet moet laten blaffen

beagle in woonkamer naast houten stoel
Delen:

Je hond met verlatingsangst laten blaffen. Het is één van de meest gegeven adviezen én één van de meest verafschuwde adviezen. Als je op Google zoekt op tips voor een hond met verlatingsangst, roept de een dat je ‘m juist wél moet laten blaffen en roept de ander dat je dat juist beter niet kunt doen. Waar doe je nou goed aan? En hoe sta ik erin? Ik leg het je allemaal uit in dit artikel.

Allereerst: wat is verlatingsangst precies?

Verlatingsangst is de angst om alleen te blijven. Bij honden heb je eigenlijk drie varianten:

 • Honden die niet alleen thuis kunnen/willen blijven uit verveling/frustratie. Deze honden vervelen zich zo enorm dat het alleen thuisblijven alleen nog maar een langere periode is waarin de verveling toeslaat.
 • Honden die niet alleen thuis kunnen blijven, omdat ze gewoon niet alleen kunnen zijn. Deze hond vindt het prima als er iemand anders in huis. Dit hoeft niet zijn eigen baasje te zijn. Zolang er maar iemand bij hem is, is hij oké.
 • Honden die zich zeer hechten aan één persoon en niet van die persoon gescheiden kunnen zijn. Deze honden zijn dus ook niet oké wanneer er een oppas voor de hond in huis is. Ze moeten per se bij dat ene baasje zijn om zich ontspannen te kunnen voelen.

Hoewel deze drie varianten een beetje van elkaar verschillen, hebben ze ook overlap: de hond vindt het niet fijn om alleen thuis te blijven.

Hoe herken je verlatingsangst?

Verlatingsangst is soms héél makkelijk om te herkennen en soms ook helemaal niet. De meest opvallende gedragingen die we herkennen bij honden met verlatingsangst zijn:

 • Blaffen
 • Spullen slopen
 • In huis poepen of plassen

Er zijn ook meer subtiele manieren waarop je hond kan laten zien dat hij niet alleen is. Denk aan honden die heel gestrest in de gang staan te hijgen tot jij weer thuis bent. Van deze vorm van verlatingsangst heb jij als baasje niet per se last. Je hebt geen klagende buren, want je hond blaft niet. Je spullen zijn niet kapot, want je hond sloopt niks. Je hebt geen troep in huis, want je hond poept/plast niet in huis als jij er niet bent. En toch is je hond niet relaxed. Onderschat deze vorm van verlatingsangst niet. Dat je geen last hebt van de stress van je hond, betekent niet dat jouw hond er zelf geen last van kan hebben.

Honden die blaffen als ze alleen thuis zijn

Terug naar het echte onderwerp van dit artikel: honden die blaffen als ze alleen thuis zijn. Hoe zit het daarmee? Er wordt aan alle kanten advies gegeven over honden die blaffen als ze alleen thuis zijn. De adviezen lopen echter nogal uiteen. De één zegt dat je je hond gewoon moet laten blaffen en de ander zegt dat je dat absoluut niet moet doen. Eerst ga ik je uitleggen waarom sommige professionals zeggen dat je je hond moet laten blaffen, voor ik inga op hoe ik zelf omga met honden die blaffen als ze alleen thuis zijn.

Waarom zeggen sommige professionals dat je je hond moet laten blaffen?

Het idee dat je je hond moet laten blaffen als hij alleen thuis is, komt natuurlijk ergens vandaan. Het idee hierachter is dat mensen niet willen dat hun hond als het ware leert dat blaffen als resultaat geeft dat de eigenaar terugkomt. Er gebeuren dus eigenlijk twee dingen:

 • Mensen willen hun hond aanleren dat ze pas terugkomen als de hond stopt met blaffen.
 • De meeste honden worden uiteindelijk wel een keer stil. De theorie is dus dit deze manier van omgaan met verlatingsangst werkt.

Omdat de meeste honden uiteindelijk dus wél stoppen met blaffen, hebben veel mensen het idee dat deze manier van omgaan met verlatingsangst goed werkt. De hond stopt met blaffen = probleem opgelost. Of toch niet?

Waarom zeggen sommige professionals dat je je hond juist niet moet laten blaffen?

Ik laat geen enkele hond blaffen als ze hond verlatingsangst heeft. Hier heb ik een aantal redenen voor.

 • Het feit dat een hond stopt met blaffen, betekent niet dat hij geleerd heeft dat alleen thuisblijven oké is. Het enige wat de hond geleerd heeft, is dat hij aangeeft dat hij totaal niet relaxed is met de situatie (en dat doet hij door te blaffen), maar dat er niemand naar zijn noodkreet luistert. Hij leert inderdaad dat het blaffen geen zin heeft, maar aan zijn gemoedstoestand is niets veranderd. Hij vindt het alleen thuisblijven waarschijnlijk nog steeds verschrikkelijk en zal hoogstwaarschijnlijk een andere manier zoeken om zijn stress te uiten.
 • Blaffen is communicatie. Door te blaffen probeert je hond je iets te vertellen, namelijk: “Ik vind het alleen thuisblijven totaal niet fijn, help!” Als je dat negeert, ga je voorbij aan de gevoelens van je hond. Dat vind ik zelf niet fijn als het om mijn kameraad en huisgenoot gaat.
 • Laten blaffen helpt niet. En dit is eigenlijk een beetje hetzelfde als mijn eerste punt. Dat je hond uiteindelijk stopt met blaffen, betekent niet dat het probleem opgelost is. Je hond gaat alleen op een andere manier proberen te communiceren. Misschien gaat hij slopen, misschien piepen, misschien gewoon alleen maar heel erg gestrest zijn in een hoekje. En die stress draagt hij ook bij zich als je wél weer thuis bent. Het kan leiden tot gedragsproblemen die niks te maken lijken te hebben met het alleen thuisblijven. De stress moet hij immers wel kwijt en als dat niet kan door te blaffen als jij weg bent, dan zoekt hij wel een andere manier.

Laten blaffen werkt niet

Waarom je je hond met verlatingsangst niet moet laten blaffen? Heel simpel: laten blaffen lost het probleem niet op. Je hond raakt er niet z’n verlatingsangst van kwijt. En dit is precies de reden dat ik honden niet laat blaffen als ze verlatingsangst hebben. Het werkt niet, want het probleem blijft bestaan.

Wat moet ik doen als mijn hond verlatingsangst heeft?

Heeft jouw hond serieuze verlatingsangst? Dan is het verstandig om daar met hulp van een gedragsdeskundige mee aan de slag te gaan. Verlatingsangst is een lastig probleem, maar grappig genoeg is het ook één van de gedragsproblemen bij honden die we het makkelijkste kunnen verhelpen.

Vanaf 2022 bied ik speciale verlatingsangsttrajecten aan. Wil jij hulp bij de verlatingsangst van mijn hond? Dan mag je me vanaf 2022 een mail sturen. Ik help jou en je hond graag met een relaxter leven én met meer vrijheid! Want een keertje boodschappen doen zonder dat je hond in paniek raakt, zou best fijn zijn. Toch?

Volg je me al op Instagram? Hier deel ik regelmatig gratis tips en adviezen over hondengedrag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *