Verlatingsangst hond herkennen en voorkomen

Hond zit voor de verwarming met oranjebruin dekentje om hem heen
Delen:

Het zijn de twee meest gestelde vragen in mijn inbox: hoe kan ik verlatingsangst bij een hond herkennen en hvoorkomen? Omdat er geen simpel antwoord is op deze vragen, schrijf ik er een artikel over. Dan kan ik meer de diepte ingaan en je uitleggen hoe je verlatingsangst kunt herkennen én of je verlatingsangst bij honden kunt voorkomen (en zo ja, hoe?).

Wat is verlatingsangst bij honden?

Om de vraag ‘Hoe kan ik verlatingsangst bij een hond herkennen en voorkomen?’ te beantwoorden, moeten we eerst duidelijk in kaart brengen wat verlatingsangst bij honden eigenlijk is. Verlatingsangst is een angst-/paniekstoornis bij honden die zich kenmerkt doordat de hond niet alleen wil zijn. Wanneer de hond alleen gelaten wordt, laat deze symptomen zien die passend zijn bij verlatingsangst. Verlatingsangst kent verschillende vormen:

 1. Klassieke verlatingsangst. De hond kan niet alleen zijn, maar zodra er een mens bij hem is (het maakt niet uit wie), speelt de angst niet op.
 2. Hyper-attachment. De hond is extreem gehecht aan één persoon en raakt gestrest wanneer deze persoon er niet is, ook al zijn er misschien nog wel andere mensen bij de hond.
 3. FOMO. De hond wil niks missen en raakt in paniek/gestrest bij het idee dat hij niet goed meekrijgt wat zijn eigenaar aan het doen is.
 4. Frustratie/verveling. Deze honden hebben eigenlijk verlatingsangst die niet voortkomt uit de angst om alleen te zijn, maar uit het gevoel dat hun verveling extra groot is wanneer hun eigenaar niet thuis is. Frustratie/verveling kan tot dezelfde uitingen leiden als honden met verlatingsangst, maar heeft een andere oorzaak.

Wat zijn de symptomen van een hond met verlatingsangst?

Hoe kan je verlatingsangst bij een hond herkennen? Veel mensen denken dat dit altijd gaat om enorm herkenbare symptomen, zoals blaffen, janken, piepen en slopen. En ja, dit zijn zeker tekenen van verlatingsangst! Ook paniek die al begint wanneer jij je klaarmaakt om te vertrekken (bijvoorbeeld paniek bij het aantrekken van je schoenen) duidt op een hond die het echt niet fijn vindt om alleen gelaten te wordne.

Maar er zijn nog veel, en veel subtielere manieren voor een hond om te laten zien dat hij niet alleen is. Dit zijn allemaal symptomen van verlatingsangst bij honden:

 • IJsberen
 • Verstijven
 • Tongelen
 • Gapen
 • Hijgen
 • Proberen te ontsnappen
 • Zichzelf pijn doen
 • Alert blijven
 • Staren
 • Krabben
 • Onrustig zijn
 • Niet gaan liggen/blijven staan/zitten
 • Oogwit laten zien
 • Poepen/plassen in huis
 • Kwijlen
 • Verstoppen/terugtrekken
 • Strakke bek hebben
 • Oren naar achteren doen
 • Ineenduiken
 • Trillen
 • Staart tussen de poten

Het lastige aan deze signalen, is dat ze soms héél subtiel zijn. Bovendien heb je als eigenaar geen last van veel van deze signalen. Als jouw hond verlatingsangst heeft en dit uit door te verstijven en af en toe te tongelen, dan heb jij daar geen last van. Je hebt geen klagende buren, bijvoorbeeld. Maar vergis je niet: je hond heeft er wél last van en staat altijd onder spanning wanneer je weg bent.

Corgi zit op een gele poef met oren omhoog, gele bank op de achtergrond

Hoe kan je verlatingsangst bij honden herkennen?

Het is fijn om te weten hoe je hond het alleen thuis zijn ervaart. Daarvoor moet je weten hoe je verlatingsangst bij een hond kunt herkennen (en wellicht kunt voorkomen, maar daar kom ik zometeen op). En de enige manier waarop je dit kunt achterhalen, en waarop je dus eventuele verlatingsangst kunt herkennen, is door je hond te filmen wanneer hij/zij alleen is. Alleen dan kan je kijken wat je hond doet, hoe hij zich gedraagt en welke signalen hij eventueel wel/niet laat zien tijdens het alleen thuis zijn.

Dit is echt de enige manier om te achterhalen of je hond het prettig vindt of juist eng vindt om alleen thuis te zijn. Let op: hoe je hond reageert als jij thuiskomt, zegt niks over hoe hij het alleen zijn ervaart. Iedere hond is blij als je weer terugkomt en ook een hond zonder verlatingsangst kan enorm enthousiast reageren wanneer zijn eigenaar weer voor de deur staat. Andersom kan het ook zijn dat een hond met verlatingsangst relatief rustig reageert wanneer je weer thuiskomt, terwijl hij het alleen zijn wel als eng ervaren heeft. Observeer je hond dus op het moment dat hij alleen is, want dát is de enige manier om verlatingsangst bij je hond te herkennen.

Kan je verlatingsangst bij honden voorkomen?

Hoe kan je verlatingsangst bij een hond herkennen en voorkomen? Als we gaan kijken naar de oorzaken van verlatingsangst, dan liggen de meeste oorzaken buiten de mens. De meest voorkomende oorzaken van verlatingsangst zijn:

 • Genetische aanleg (komt niet door jou als eigenaar).
 • Een traumatische ervaring. Denk aan schrikken van vuurwerk terwijl je hond alleen thuis is. (Hoeft niet door jou als eigenaar te komen).
 • Een grote verandering, zoals een verhuizing of een verandering in de gezinssamenstelling. (Indirect wel gelinkt aan jou als eigenaar, maar niet direct aan hoe jij traint met je hond).
 • Stress tijdens de dekking tussen reu en teef of een stressvolle zwangerschap voor de moederhond (komt niet door jou als eigenaar).

De vierde in dit rijtje, is wél gelinkt aan jou als eigenaar:

 • Niet goed aangeleerd hebben gekregen van het alleen zijn. Dit is de enige reden waar je als eigenaar enigszins invloed op kunt hebben (gehad). Als jij je puppy van 12 weken meteen 6 uur achter elkaar alleen thuislaat, kan dit leiden tot een traumatische ervaring, die vervolgens kan leiden tot het ontwikkelen van verlatingsangst.

Kortom: je hebt een kleine mate van invloed op het voorkomen van verlatingsangst door niet te verhuizen/je gezinssamenstelling niet te veranderen (niet realistisch), maar ook door je hond goed aan te leren om alleen te zijn (wel realistisch). Verlatingsangst voorkomen kan dus in die zin door je hond op de juiste manier te leren om alleen te zijn. Onthoud wel dat een hond met genetische aanleg om verlatingsangst te ontwikkelen in dit geval nog steeds verlatingsangst kan ontwikkelen, simpelweg omdat het in zijn genen zit.

Meer weten over verlatingsangst bij honden?

Wil je meer weten over verlatingsangst bij honden? Volg me dan vooral op Instagram. Hier deel ik met regelmaat gratis tips voor hondeneigenaren die een hond met verlatingsangst hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *