Werkt een standaard trainingsschema voor een hond met verlatingsangst?

husky ligt op de bank en legt zijn kop op de rugleuning van de bank
Delen:

Google erop en je vindt het: standaard trainingsschema’s voor honden met verlatingsangst. Maar werkt een standaard trainingsschema voor een hond met verlatingsangst? Of gaat daar toch het een en ander mis? In dit artikel vertel ik je waarom de combinatie van standaard trainingsschema’s en verlatingsgangst best een ingewikkelde is.

Wat is verlatingsgangst?

Verlatingsangst is een angst-/paniekstoornis die zich uit wanneer de hond alleen gelaten wordt. Er zijn vele vormen van verlatingsangst. Sommige honden zijn echt bang om alleen te zijn, zonder menselijk gezelschap. We noemen dit isolation distress. Bij andere honden richt de verlatingsangst zich specifiek op één persoon en slaat de paniek toe wanneer die specifieke persoon niet bij de hond is. Dit noemen we hyper attachment. Ook zijn er andere vormen van verlatingsangst die veroorzaakt worden door verveling, frustratie of FOMO (Fear Of Missing Out – niets willen missen).

Wat kan je doen aan verlatingsangst bij honden?

Als je hond verlatingsangst heeft, is het zaak om dat te gaan trainen. Je wil je hond het vertrouwen geven dat alleen zijn niet zo eng is als hij denkt dat het is. Sterker nog: je wil hem leren dat alleen zijn helemaal oké is. Dat lukt je natuurlijk niet zomaar. Dit moet je trainen. Maar hoe doe je dat dan? En werkt een standaard trainingsschema voor een hond met verlatingsangst? Of is het niet zo simpel?

Iedere situatie is uniek

Iedere hond is uniek en iedere situatie is uniek. En dat betekent ook dat de verlatingsangst van jouw hond uniek is. Natuurlijk zitten er overeenkomsten tussen honden met verlatingsangst. Ze vinden het allemaal spannend om alleen te zijn en raken allemaal in de stress als hun baasje te lang weg is. Maar verder zijn er vooral ook heel veel verschillen.

Waarom standaard trainingsschema’s niet werken bij verlatingsangst

Er zijn verschillende redenen waarom standaard trainingsschema’s niet werken bij honden met verlatingsangst:

  1. Het startpunt is niet aangepast op jouw hond. Iedere hond heeft een ander startpunt. De ene hond raakt misschien pas in paniek als zijn baasje langer dan 10 minuten weg is. De ander raakt al in paniek als je je schoenen wil aanpakken. Hier houdt een standaard trainingsschema voor een hond met verlatingsangst geen rekening mee.
  2. Het gaat te snel. Deze schema’s bouwen vaak veel te snel op. In de verlatingsangsttrajecten die ik aanbied, bouwen we in het begin (zeker als we de minuut nog niet gepasseerd zijn) extreem langzaam op. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we écht een goede, stevige en stabiele basis leggen. Als je te snel gaat, krijg je gegarandeerd een terugval en ben je binnen no-time weer terug bij af.
  3. Standaard trainingsschema’s zijn niet afgestemd op de unieke situatie van jouw hond. Train je in de bench of buiten de bench? Train je ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds? Welke dingen triggeren jouw hond juist wel of niet? Doe je de gordijnen dicht of open? Train je met de radio aan of uit? Laat je de tussendeur naar de gang open of moet ‘ie dicht? Daar zegt een standaard trainingsschema niks over, terwijl het dingen zijn die je training kunnen maken of breken.
  4. De opbouwsnelheid is bij een standaard trainingsschema voor elke hond hetzelfde. Maar in de verlatingsangsttrajecten die ik doe, is de opbouw bij iedereen anders. De ene hond bouwt extreem langzaam op, de ander wat sneller. Dat zie je in een standaard trainingsschema niet terug.
  5. Ze vertellen je niet wat je moet doen als dingen anders lopen. Wat als je drie slechte trainingen achter elkaar hebt gehad? Wat moet je dan doen? En als je van vakantie terugkomt? Moet je dan gewoon je training weer oppakken waar je was gebleven? Een standaard trainingsschema geeft je geen antwoord op deze vragen.
  6. Standaard trainingsschema’s werken niet met herhaling. De kracht van de verlatingsangsttrajecten die ik aanbied, zit ‘m o.a. in de herhaling. We herhalen veel, om de hond keer op keer het vertrouwen te geven dat hij het aankan. Dit zie je vrijwel nooit terug bij standaard trainingsschema’s.

Werken aan verlatingsangst is maatwerk

Werkt een standaard trainingsschema voor een hond met verlatingsangst? Het antwoord is 9 van de 10 keer nee. En dat komt doordat elke hond anders is en een verlatingsangsttraject dus ook altijd maatwerk is. Het is geen trucje dat je even op je hond kunt uitoefenen. Het is goed kijken naar je hond, leren zien waar zijn stressdrempel ligt en leren en ontdekken wat het juiste tempo is om te trainen. Het is geen simpele truc. Het is maatwerk!

Mijn hond heeft verlatingsangst

Heeft jouw hond verlatingsangst en heb je hulp nodig? Dan help ik je ontzettend graag. Verlatingsangst is enorm rot. Dat weet ik uit ervaring, want niet alleen help ik veel hondeneigenaren met dit probleem, maar mijn eigen hond had ook last van verlatingsangst. Het is ontzettend benauwend, frustrerend en ingewikkeld om met dit probleem te kampen. Het beperkt je vrijheid gigantisch.

Gelukkig is er een oplossing. Eentje die werkt, als je bereid bent om geduldig te zijn en hard te werken. Ik kan je erbij helpen en vertel je van A tot Z wat je moet doen. Ik begeleid je minstens 4 weken lang 7(!) dagen per week en help jou en je hond om van dit rottige probleem af te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *