Waarom niet werken met standaard opbouwschema’s bij hond met verlatingsangst?

husky ligt op de bank en legt zijn kop op de rugleuning van de bank
Delen:

Google erop en je vindt het: standaard trainingsschema’s voor honden met verlatingsangst. Maar werkt een standaard trainingsschema voor een hond met verlatingsangst? Of gaat daar toch het een en ander mis? In dit artikel vertel ik je waarom de combinatie van standaard trainingsschema’s en verlatingsangst best een ingewikkelde is.

Standaard trainingsschema’s zijn gebaseerd op hond zonder angst

Als je googlet op “hond alleen thuis leren blijven” vind je heel veel standaard trainingsschema’s. En het is logisch dat je deze trainingsschema’s als houvast wil gebruiken voor je trainingen. Het enige ding is: deze trainingen zijn geschikt voor honden zonder angstklachten.

Als jouw hond verlatingsangst heeft, zijn deze trainingen veel te hoog gegrepen. Ze beginnen namelijk met een startpunt wat voor jouw hond al veel te lastig is. Terwijl je je training juist altijd wil starten in het comfortabele stuk. Daarover leg ik hieronder meer uit.

We beginnen altijd in het comfortabele stuk

We beginnen nooit op het punt dat je hond al stress ervaart. Wanneer je met verlatingsangst aan de slag gaat, wil je juist dat je hond leert dat alleen thuisblijven helemaal oké is. Dat hij er niet bang voor hoeft te zijn. Dat kan je alleen maar doen door te voorkomen dat hij stress ervaart tijdens de trainingen. Je gaat dus trainen in zijn comfortabele stuk. Vindt hij het prima om 5 minuten alleen te zijn? Dan starten we met trainen met 5 minuten, zodat je hond lekker positieve ervaringen opdoet. Dat geeft hem zelfvertrouwen en dat geeft hem bovendien vertrouwen in de routine van de training. Zo leert hij: in de veilige setting van de training vind ik het niet erg om alleen te zijn. En als die associatie eenmaal is opgebouwd, is het veel makkelijker om rustig tijd op te bouwen.

Dit klinkt makkelijk, maar…

Het is niet voor niets dat ik vaak de vraag krijg “Mijn hond heeft verlatingsangst: waar moet ik beginnen met trainen?” Online vind je natuurlijk genoeg voorbeeldschema’s voor honden met verlatingsangst. Misschien heb je zelfs al een aantal van die schema’s geprobeerd. En waarom werkt het dan toch niet?

  • Omdat deze schema’s niet afgestemd zijn op de behoeftes van jouw hond
  • Omdat je de lichaamstaal van je hond niet goed observeert en je dus niet goed herkent wat het comfortabele stuk van je hond is
  • Omdat je te snel wil en je daarom te hard van stapel loopt

Verlatingsangst is complex. Gelukkig is er een methode om het op te lossen, maar die methode komt wel erg nauw. Je moet je houden aan trainingsvoorwaarden en er moet een expert met je meekijken om zeker te weten dat je op het juiste startpunt begint en dat je niet te snel gaat.

Het is heel verleidelijk om, als je zelfstandig traint met je hond met verlatingsangst, veel te grote stappen te nemen. Op de korte termijn is dat aantrekkelijk, want dan ga je snel vooruit. Maar op de lange termijn levert het je weinig op. Doordat je té snel gaat, heeft je hond sneller negatieve ervaringen tijdens het trainen en beland je weer bij waar je bent begonnen: bij een hond die gestrest is wanneer jij het huis wil verlaten.

Waarom standaard trainingsschema’s niet werken bij verlatingsangst

Er zijn verschillende redenen waarom standaard trainingsschema’s niet werken bij honden met verlatingsangst:

  1. Het startpunt is niet aangepast op jouw hond. Iedere hond heeft een ander startpunt. De ene hond raakt misschien pas in paniek als zijn baasje langer dan 10 minuten weg is. De ander raakt al in paniek als je je schoenen wil aanpakken. Hier houdt een standaard trainingsschema voor een hond met verlatingsangst geen rekening mee.
  2. Het gaat te snel. Deze schema’s bouwen vaak veel te snel op. In de verlatingsangsttrajecten die ik aanbied, bouwen we in het begin (zeker als we de minuut nog niet gepasseerd zijn) extreem langzaam op. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we écht een goede, stevige en stabiele basis leggen. Als je te snel gaat, krijg je gegarandeerd een terugval en ben je binnen no-time weer terug bij af.
  3. Standaard trainingsschema’s zijn niet afgestemd op de unieke situatie van jouw hond. Train je in de bench of buiten de bench? Train je ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds? Welke dingen triggeren jouw hond juist wel of niet? Doe je de gordijnen dicht of open? Train je met de radio aan of uit? Laat je de tussendeur naar de gang open of moet ‘ie dicht? Daar zegt een standaard trainingsschema niks over, terwijl het dingen zijn die je training kunnen maken of breken.
  4. De opbouwsnelheid is bij een standaard trainingsschema voor elke hond hetzelfde. Maar in de verlatingsangsttrajecten die ik doe, is de opbouw bij iedereen anders. De ene hond bouwt extreem langzaam op, de ander wat sneller. Dat zie je in een standaard trainingsschema niet terug.
  5. Ze vertellen je niet wat je moet doen als dingen anders lopen. Wat als je drie slechte trainingen achter elkaar hebt gehad? Wat moet je dan doen? En als je van vakantie terugkomt? Moet je dan gewoon je training weer oppakken waar je was gebleven? Een standaard trainingsschema geeft je geen antwoord op deze vragen.
  6. Standaard trainingsschema’s werken niet met herhaling. De kracht van de verlatingsangsttrajecten die ik aanbied, zit ‘m o.a. in de herhaling. We herhalen veel, om de hond keer op keer het vertrouwen te geven dat hij het aankan. Dit zie je vrijwel nooit terug bij standaard trainingsschema’s.

Werken aan verlatingsangst is maatwerk

Werkt een standaard trainingsschema voor een hond met verlatingsangst? Het antwoord is 9 van de 10 keer nee. En dat komt doordat elke hond anders is en een verlatingsangsttraject dus ook altijd maatwerk is. Het is geen trucje dat je even op je hond kunt uitoefenen. Het is goed kijken naar je hond, leren zien waar zijn stressdrempel ligt en leren en ontdekken wat het juiste tempo is om te trainen. Het is geen simpele truc. Het is maatwerk!

Mijn hond heeft verlatingsangst

Heeft jouw hond verlatingsangst en heb je een goede oplossing nodig? Dan help ik je ontzettend graag. Verlatingsangst is enorm rot. Dat weet ik uit ervaring, want niet alleen help ik veel hondeneigenaren met dit probleem, maar mijn eigen hond had ook last van verlatingsangst. Het is ontzettend benauwend, frustrerend en ingewikkeld om met dit probleem te kampen. Het beperkt je vrijheid gigantisch.

Gelukkig is er een oplossing. Eentje die werkt, als je bereid bent om geduldig te zijn en hard te werken. Ik kan je erbij helpen en vertel je van A tot Z wat je moet doen. Ik begeleid je minstens 4 weken lang 7(!) dagen per week en help jou en je hond om van dit rottige probleem af te komen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *