Moet ik een tweede hond nemen als mijn hond verlatingsangst heeft

hond die net met zijn kop onder een gordijn doorkijkt
Delen:

Deze vraag is zó logisch! Want stel je voor dat je een hond hebt met verlatingsangst en je neemt er een tweede hond bij, dan is het probleem opgelost, toch? Je hond is immers niet meer alleen! Maar werkt het wel zo? Moet je wel een tweede hond nemen als je hond verlatingsangst heeft? Ik vertel het je in dit artikel.

Is het verstandig om een tweede hond te nemen als je hond verlatingsangst heeft?

Je hond heeft verlatingsangst en dat is enorm balen. Het is ontzettend belastend voor jezelf als je hond niet alleen thuis kan blijven, want een klein bezoekje aan de supermarkt kan al een probleem zijn. En ik snap dat je daar zo snel mogelijk iets aan wil doen! Waarschijnlijk heb je al een heleboel geprobeerd en nu denk je: is het niet slim om een tweede hond erbij te nemen?

Het is niet in alle gevallen slim om een tweede hond erbij te nemen als je hond verlatingsangst heeft. Dit heeft te maken met verschillende dingen die ik hieronder in het artikel bespreek. Lees je mee?

Een hond neem je in eerste instantie voor jezelf

Een hond neem je in eerste instantie altijd voor jezelf. Jij bent degene die de hond moet verzorgen, moet uitlaten, liefde moet geven, jij betaalt de dierenartskosten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alle zorg voor iedere hond die jij in huis neemt, komt op jouw schouders neer en niet op de schouders van de hond die je al hebt. De reden om een tweede hond te nemen moet dus in eerste instantie altijd zijn dat jij een tweede hond wíl. De reden moet niet zijn dat de tweede hond een probleem moet komen oplossen.

Je kan de toekomst niet voorspellen

En dan het volgende punt: je kunt de toekomst niet voorspellen. Je kunt een tweede hond nemen, maar je weet niet:

  • Of jouw eerste hond minder/geen last heeft van verlatingsangst als hij met een andere hond is. In veel gevallen maakt de aanwezigheid van een andere hond niet of amper uit in de verlatingsangst van de eerste hond.
  • Of de tweede hond misschien ook wel issues heeft met alleen thuisblijven. Als dat zo is, heb je opeens 2 honden met verlatingsangst. Oeps.
  • Of je het dan kunt managen als je met je tweede hond opeens even naar de dierenarts moet of als je om een andere reden met je tweede hond weg moet en je eerste hond moet achterlaten. Want dan moet je eerste hond dus opnieuw alleen thuisblijven.

Kortom: de komst van een tweede hond is absoluut geen garantie dat jouw eerste hond geen last meer heeft van verlatingsangst. En dat maakt de keuze voor een tweede hond ook zo tricky. Je weet niet wat het effect gaat zijn, je hebt geen garanties dat het je hond gaat helpen én je weet niet of je mogelijk nog meer problemen in huis haalt.

Maar wat als de tweede hond nou een heel relaxte hond zonder verlatingsangst is?

Zit het ‘m dan niet gewoon in wélke tweede hond je neemt? Wat als je nou een super relaxte en stabiele tweede hond neemt? Eentje die prima alleen thuis kan blijven? Dan moet het toch bijna wel goed gaan? Dat kan, maar zeker weten doe je het niet. Want volgens wie is die tweede hond dan stabiel? In het geval van een puppy weet je nog helemaal niet hoe je hond zich ontwikkelt en in het geval van een oudere hond vraag ik me meteen af: waarom is die tweede hond op zoek naar een nieuw huisje als hij stabiel is? Het brengt me weer op het vorige punt: je weet het gewoon niet en je kunt de toekomst niet voorspellen. Ik zeg niet dat een tweede hond nooit de oplossing is, maar garanties heb je nooit en er zijn genoeg gevallen waarbij de komst van een tweede hond niet voor een verbetering heeft gezorgd.

Een hond die niet alleen thuis kan blijven, is vaak onbereikbaar

En dan nog een ander punt. Want verlatingsangst gaat vaak gepaard met een zeer hoge mate van stress en paniek. En iemand die heel hoog in z’n stress zit of in paniek is, is vaak onbereikbaar voor anderen. Dit geldt overigens ook voor mensen. Misschien herken je het wel. Als jij ontzettend hoog in je stress zit of je hebt een angstaanval, dan hoor je vaak niet eens meer wat een ander tegen je zegt. De angst is zó groot en zo overheersend dat de ander er niet meer doorheen kan prikken.

Dit zie je ook regelmatig bij honden met verlatingsangst die er een maatje bij krijgen. De angst is zó groot en de associatie met het vertrek van de eigenaar is zó heftig, dat de hond in paniek raakt, met als gevolg dat de aanwezigheid van de andere hond niet meer helpend is. En dan zit je dus met een hond met paniek én een tweede hond die moet dealen met de paniek van de eerste hond. Da’s heftig, voor beide honden!

Moet ik een tweede hond nemen als mijn hond verlatingsangst heeft?

Dus… Moet ik een tweede hond nemen als mijn hond verlatingsangst heeft? Ik raad het niet direct aan. Ik zou je willen aanraden om eerst aan de slag te gaan met de problemen van je eerste hond. Als je hond niet alleen thuis kan blijven, is het van belang om daar eerst op te focussen voor je er een tweede hond bij neemt. Zo kan je je 100% focussen op het verhelpen van de verlatingsangst van je eerste hond en belast je een tweede hond niet met de stress van je eerste hond. Neem een hond omdat jij een hond wil, niet omdat de hond een probleem moet oplossen. Dat verdient elke hond.

Heeft jouw hond verlatingsangst? Dan kan ik je helpen! Ik werk als verlatingsangstexpert in Nederland en België en heb al een heleboel eigenaren mogen begeleiden in een verlatingsangsttraject. Wil jij ook hulp? Dan kan je op deze pagina of via de onderstaande button mijn contactformulier invullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *