De nadelen van apporteren

hond remt af om gegooid geel balletje te pakken
Delen:

Veel hondeneigenaren doen het: gooien met ballen en/of stokken. Kortom: apporteerspelletjes! De hond mag de gegooide bal of stok ophalen en doet dat het liefste 20 keer (of meer) achter elkaar. Het lijkt een makkelijke manier om je hond lekker moe te krijgen, maar het is eigenlijk een activiteit die helemaal niet zo goed is voor je hond. In dit artikel leg ik je uit wat de nadelen zijn apporteren.

Apporteren zoals het ooit bedoeld was

Apporteren houdt in dat de hond een gegeven voorwerp komt terugbrengen. Deze activiteit kennen we tegenwoordig vooral als een spelletje, maar was vroeger een serieuze zaak. De ‘retrievers’ (bijvoorbeeld de golden retriever en de labrador retriever) werden vroeger in de jacht ingezet om het geschoten wilt op te halen (te ‘retrieven’). De jager schoot een eend uit de lucht, de eend viel ergens in het veld neer en de retriever ging het geschoten wild opzoeken en terugbrengen naar de jager. Een nuttige taak, die zowel hond als jager veel bracht.

Tegenwoordig zetten we apporteren vooral in in spelletjes, in de vorm van het gooien van ballen en/of stokken. We denken als mensen vaak dat dat spelletje raakt aan wat de hond vroeger als werk deed, maar het ophalen van geschoten wild en de apporteerspelletjes zoals we die nu kennen, verschillen van elkaar als dag en nacht. En waar het apporteren van vroeger in de jacht wél goed was voor de hond, is het apporteerspelletje met de bal niet altijd even voordelig. Eigenlijk zitten er tegenwoordig heel veel nadelen van apporteren.

Apporteren en de link met stress

Vroeger, tijdens de jacht, had de retriver niet alleen de taak om het geschoten wild terug te brengen, maar hij moest het geschoten wild eerst zoeken. Dat ging gepaard met veel gesnuffel, waarbij de hond in rust en met veel concentratie het geschoten wild moest zien te vinden. Dit snuffelen is een activiteit waarbij de hond fysiek in een rustiger stand komt. Tijdens het snuffelen verlaagt de hartslag, wordt het gehalte adrenaline (stresshormoon) in het lijf lager en maakt de hond ‘geluksstofjes’ aan, zoals oxytocine, endorfine en dopamine. Deze hormonen geven de hond een tevreden en voldaan gevoel. Doordat de hond eerst veel snuffelde en het lijf in een rustiger staat kreeg, was het voor de hond helemaal geen stressvolle activiteit om te apporteren. Hij moest immers eerst rustig snuffelen, en mocht daarna het geschoten wild terugbrengen.

Tegenwoordig is dat rustelement helemaal verdwenen, en dat is een gróót nadeel van de huidige apporteerspelletjes. Er is geen pauze meer. Honden rennen, halen de bal, draaien zich direct weer om, brengen de bal terug en direct daarna wordt de bal alweer gegooid. Het is één groot adrenalinespel geworden, waarbij de hond alleen maar in hoge snelheid en hoge energie de bal aan het halen of terugbrengen is. Het hele aspect van snuffelen, waarbij de hartslag verlaagt, de stresshormonen dalen en de fijne hormonen worden aangemaakt, is niet aanwezig.

Het gevolg is dat de hond vooral heel veel stresshormonen aanmaakt. In eerste instantie vooral adrenaline, wat je scherp en alert maakt, maar daarna ook cortisol. En cortisol is op langdurige basis écht niet fijn voor een lichaam. Een te hoog cortisolgehalte in het lichaam kan zeer ernstige gevolgen hebben, zoals slaapproblemen, leer- en concentratieproblemen, een verminderd immuunsysteem, een verminderde ontwikkeling en maag-darmproblemen. Honden die dus dag in dag uit veel apporteren en dit soort spelletjes doen, staan vaak stijf van de stress. Dit wordt in veel gevallen verkeerd geïnterpreteerd als ‘blijdschap’.

De fysieke nadelen van apporteerspelletjes

Maar er is meer. Los van het feit dat apporteerspelletjes behoorlijk veel chronische stressklachten kunnen veroorzaken, is het apporteerspel zoals wij het nu kennen, ook niet gezond voor het lijf. Het hondenlijf moet namelijk zeer plotselinge en snelle bewegingen maken. En dat niet één keer, maar hij doet zeer veel herhalingen. De hond moet, wanneer de bal of stok wordt gegooid, plotseling zéér veel snelheid maken, daarna enorm hard afremmen om de bal of stok te pakken. Vervolgens wordt er scherp gedraaid, maakt de hond weer snel tempo om daarna opnieuw hard af te remmen. Deze bewegingen kunnen makkelijk tot blessures leiden.

Daarnaast is het gooien met stokken fysiek ook gevaarlijk, omdat stokken – wanneer deze gegooid worden – rechtop in de grond kunnen steken. Het risico dat jouw hond, die nog op volle snelheid achter de stok aan het aanrennen was, met zijn lijf in de stok blijft steken, is helaas écht aanwezig.

Verslavend

De snelle manier van apporteren is bovendien ook verslavend. Jouw hond zal niet de eerste zijn die tijdens het wandelen nérgens anders meer aan kan denken dan aan het balletje, waardoor hij tijdens het wandelen constant op scherp staat, in de hoop dat jij iets gaat gooien. Hierdoor neemt de ontspanning van de wandeling ook af. Je hond heeft veel minder rust om even lekker te gaan snuffelen en te genieten van zijn omgeving, want hij is constant alleen maar met jou bezig. Deze balverslaving komt bij veel honden voor en zorgt ook voor een meer gestreste gemoedstoestand. En ook dit is één van de serieuze nadelen van veel apporteren.

Manieren om spelletjes met de bal/stok wél leuk te maken

Gelukkig zijn er ook manieren waarop we het talent van de retrievers, het terugbrengen van voorwerpen, wél ontspannen en fijn kunnen maken voor zowel het hoofd als het lijf van de hond.

  • Als je een hond hebt die graag zwemt, kan je apporteren in het water. Hierdoor heb je minder die plotselinge, snelle bewegingen en is het apporteren veel minder belastend voor het lijf. Het zwemmen remt bovendien ook de enorme stressaanmaak, omdat het zwemmen een veel rustiger activiteit is. Door de bal dus in het water te gooien, ervaar je minder nadelen van apporteerspelletjes.
  • Een voorwerp verstoppen in de bosjes. Op deze manier incorporeer je ook het snuffelen weer in het apporteren. Laat je hond even zitten en loop zelf de bosjes in. Verstop hier een balletje of een ander voorwerp. Pas als jij weer terug bent bij je hond, mag hij de bal gaan zoeken. Op deze manier betrek je de neus van je hond bij het spelletje, waardoor het spelletje automatisch veel minder stressvol en veel ontspannener is voor je hond.

Wil je meer leren? Volg mij dan vooral op Instagram!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *