Gedragsproblemen bij honden: herkennen, begrijpen en aanpakken

Hond met puntoren rent door het gras
Delen:

Honden zijn levende wezens met emoties. Ze beleven de wereld op hun manier en kunnen dus ook, net als ieder ander levend wezen, gedragsproblemen ontwikkelen. Als je wil dat deze gedragsproblemen niet leiden tot serieuze problemen, is het belangrijk om gedragsproblemen te leren herkennen, begrijpen en te weten hoe je ze moet aanpakken. Dat is precies waar ik je alles over ga vertellen in dit artikel.

Gedragsproblemen bij honden herkennen

Gedragsproblemen herkennen klinkt heel simpel. Je ziet het immers vanzelf als je hond vervelend gedrag gaat vertonen, toch? Toch is het herkennen van gedragsproblemen iets subtieler dan dat. Ik zie soms hondeneigenaren met hun hond wandelen, waarbij ik kleine dingetjes zie waarvan ik weet dat als de eigenaar er niets mee doet, dat het mogelijk kan uitmonden tot een gedragsprobleem bij de hond.

Om goed te bepalen of bepaald gedrag zich kán gaan ontwikkelen tot ongewenst probleemgedrag, is het belangrijk om te weten wat normaal, sociaal gedrag is voor een hond. Misschien denk je dat blaffend op een andere hond afrennen normaal en vrolijk hondengedrag is, en zoek je er niets achter. Maar als je je verdiept in hondentaal, kom je al snel tot de ontdekking dat blaffend op een ander afrennen helemaal geen ontspannen en sociaal hondengedrag is. En als je dat weet, kan je er iets mee doen, voordat het gedrag écht vervelend wordt en het uit de hand loopt.

Om dit te leren herkennen, is het belangrijk dat je de lichaamstaal van je hond gaat leren begrijpen. Als je de lichaamstaal van honden leert begrijpen, leer je als het ware zijn taal spreken. Je ziet aan zijn lichaam hoe hij zich voelt en wat hij communiceert. Je leert dus ook de situaties herkennen waarin je hond zich eigenlijk niet zo vriendelijk, sociaal of ontspannen gedraagt. En dat zijn de situaties waar je kunt ingrijpen en waar je kunt voorkomen dat het gedrag zich ontwikkelt tot serieuze gedragsproblemen bij honden.

In het boek Kalmerende Signalen van Turid Rugaas* leer je hoe stress- en kalmerende signalen van honden eruitzien. Dit boek staat vol foto’s en voorbeelden, zodat je de taal van je hond steeds beter leert herkennen en begrijpen.

Oorzaken van gedragsproblemen bij honden

Gedragsproblemen bij honden hebben verschillende oorzaken. Ik neem ze met je door:

  1. Genetica. De genetische achtergrond kan een rol spelen in het ontwikkelen van gedragsproblemen. Ieder ras is met een bepaald doel gefokt en dit zie je terug in het gedrag. Zo is de Duitse Herder gefokt om te beschermen en te waken, is de Jack Russel gefokt om ongedierte te bestrijden en is de Pitbull gefokt voor hondengevechten. Genetica bepaalt natuurlijk niet alles. Een pitbull is niet per definitie een agressief dier. Maar genetische aanleg kan wel een rol spelen in het ontwikkelen van probleemgedrag.
  2. Socialisatie (of een gebrek daaraan). De eerste 12 – 16 weken van een hondenleven zijn ontzettend belangrijk voor een hond. In deze weken wordt als het ware de harde schijf van de hond ingericht. Alles wat hij in die weken ervaart, leert en voelt, wordt opgeslagen op die harde schijf en dit neemt hij de rest van zijn leven mee. Als die harde schijf in de eerste weken te beperkt wordt gevuld met ervaringen, óf de ervaringen die op die harde schijf komen te staan zijn negatief, dan neemt je hond dat dus ook zijn leven lang mee. Die harde schijf kan je niet meer wissen. Pups die onvoldoende worden gesocialiseerd (=kennismaken met andere levende wezens) en gehabitueerd (=kennismaken met situaties), lopen dus een groter risico om gedragsproblemen als angst, agressie en andere problemen te ontwikkelen.
  3. Omgevingsinvloeden. De omgeving waarin een hond opgroeit, heeft een grote invloed op hoe een hond zich ontwikkelt. Honden die niet opgroeien in een positieve en consistente omgeving, hebben een grotere kans om gedragsproblemen te ontwikkelen.
  4. Trauma. De rol van trauma is ontzettend groot. Als een hond een trauma opdoet, is deze automatisch gevoeliger voor het ontwikkelen van angst- en agressieproblemen.
  5. Gebrek aan training. Soms wordt het ontwikkelen van probleemgedrag simpelweg veroorzaakt door een gebrek aan training. Denk aan een hond die extreem gaat trekken aan de lijn, simpelweg omdat hij nooit geleerd heeft om netjes aan een ontspannen lijn mee te lopen.

Gedragsproblemen aanpakken

Maar snel nou dat je hond inderdaad een gedragsprobleem aan het ontwikkelen is of ontwikkeld heeft, wat moet je dan doen? Allereerst wil ik tegen je zeggen dat je beter te vroeg dan te laat hulp kan inschakelen. Als je te laat bent, kan het heel lang duren voor je van het gedragsprobleem af bent. Zeker angstklachten kunnen ontzettend hardnekkig zijn en vereisen veel tijd, geduld, training en doorzettingsvermogen om je hond hier echt overheen te helpen.

Hoe kan ik jou helpen?

Loop jij tegen gedragsproblemen aan met je hond? Ik kan jou op de volgende manieren helpen:

  • Online cursussen. In mijn online cursussen komen veel gedragsproblemen aan bod. In mijn online cursus Ontspannen wandelen met je hond leer je problemen tijdens het wandelen aan te pakken. Denk aan uitvallen naar andere honden, weglopen, trekken aan de riem en nog veel meer. In mijn online cursus Verlatingsangst leer je hoe je de verlatingsangst van je hond kan aanpakken.
  • Verlatingsangsttraject. Dit traject is bedoeld voor mensen die een hond hebben met verlatingsangst. Tijdens dit traject coach ik je minimaal 4 weken lang, 7 dagen per week. Ik bepaal wat het startpunt is van jouw hond en je ontvangt iedere dag trainingsschema’s op maat, inclusief dagelijkse feedback. Je wordt echt aan de hand meegenomen om dit complexe gedragsprobleem op te pakken.
  • Videocall. Wil je laagdrempelig met mij overleggen wat je moet doen nu jouw hond een gedragsprobleem aan het ontwikkelen is? Boek een videocall met mij!
  • Gedragstraject. Wil je echt live begeleiding? Dan kan je een gedragstraject boeken. Let op: ik doe beperkt gedragstrajecten en deze plekjes zitten wel snel vol!

Gedragsproblemen met je hond? Je bent niet alleen

Heeft jouw hond gedragsproblemen? Je bent niet alleen! Heel veel hondeneigenaren worstelen met het gedrag van hun hond. Mijns inziens kunnen we ontzettend veel gedragsproblemen voorkomen als we onze honden beter leren begrijpen. Als we hun taal leren spreken en hun lichaamstaal leren herkennen en begrijpen, dan weten we veel beter wat onze honden wel/niet prettig vinden en kunnen we hierop inspelen. Zo kan je veel eerder inspelen op problemen en hoeft het niet uit de hand te lopen.

Wil je hulp? Neem gerust contact met mij op. Ik help je heel graag.

*Affiliate link. Dit betekent dat als jij dit boek koopt via deze link, dat ik een kleine commissie ontvang. Het kost jou niks extra.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *