“Mijn hond wil niet geaaid worden door vreemden. Wat moet ik doen?” Het is een hulpvraag die ik heel vaak krijg. Wat moet je doen als jouw hond niet houdt van aanraking van vreemden? Na het lezen van dit artikel weet jij wat je kan doen als jouw hond niet door iedereen geaaid wil worden.
Herken jij dit?
- Je hond houdt niet van vreemde mensen.
- Je hond deinst weg als vreemden bij hem in de buurt dreigen te komen.
- Je hond doet wel eens lelijk tegen mensen die hem willen aaien.
- Het lijkt soms wel alsof jij de enige bent die met je hond kan knuffelen.
- Je zou graag willen dat jouw hond aanraking van vreemde mensen meer kan accepteren.
Dit moet je weten over persoonlijke ruimte
Ieder levend wezen heeft behoefte aan een bepaalde mate van persoonlijke ruimte. Bij de ene persoon is deze behoefte heel groot, bij de ander minimaal. Maar we hebben allemaal een persoonlijke zone waar we niet zomaar iedereen onbeperkt in toelaten. Dit geldt voor mensen, maar zéker ook voor honden. Om dit iets te verduidelijken, geef ik je een voorbeeld.
Je houdt misschien heel erg van knuffelen met je partner. En als je kinderen hebt, vind je het waarschijnlijk ook fijn om met je kinderen te knuffelen. Zij mogen in jouw persoonlijke ruimte komen. Als ze tegen je aan zitten, is dit normaal gedrag (al heb je waarschijnlijk zelfs bij hen een grens!). Maar als je in de Albert Heijn je broccoli staat uit te zoeken, is het niet fijn als een wildvreemde opeens aan je gaat zitten, je over je bol aait of je een knuffel geeft. Sterker nog: dit vinden we raar en heel erg ongewenst!
Je hond heeft ook persoonlijke ruimte
Voor honden geldt dit ook. Deze persoonlijke ruimte die wij als mensen ervaren, die hebben honden ook. Grappig genoeg lijken wij dat als mensen soms te vergeten. Want oh, wat jeuken onze handen als we een hond zien. We willen eraan zitten, de zachte vacht voelen, over dat lieve koppie aaien en nog veel meer. We duiken het liefste direct in de persoonlijke ruimte van de hond. Maar is het niet vreemd dat we dat als mensen onderling heel raar vinden om te doen als we elkaar niet kennen, maar dat wij als mens zonder enige moeite de persoonlijke ruimte van een vreemde hond in duiken?
Waarom wil mijn hond niet door iedereen geaaid worden?
Als jij een hond hebt die gevoelig is voor die persoonlijke ruimte, of misschien zelfs een beetje bang is om vreemden toe te laten in die ruimte, dan is het niet gek dat jouw hond niet door iedereen geaaid wil worden. Hij wil niet zomaar dat vreemden aan hem zitten. De redenen dat je hond hier niet van houdt, kunnen uiteenlopen:
- Je hond is bang voor vreemden, bijv. vanwege vervelende ervaringen uit het verleden.
- Je hond houdt gewoon niet zo van aanraking van jan en alleman.
- Je hond is wantrouwend naar vreemden. Sommige rassen hebben dit meer dan andere rassen.
- Je hond is selectief in met wie hij wel/geen contact wil en zoekt.
Het is helemaal oké als jouw hond niet door iedereen geaaid wil worden
Het is een misverstand dat het erg is als jouw hond niet door vreemden geaaid wil worden. Waarom is het erg dat hij het vervelend vindt als vreemden zomaar aan hem gaan zitten? Ik zou het ook knap vervelend vinden als ik tijdens mijn wandelingetje door het bos opeens door allerlei vreemden wordt aangeraakt, zonder dat mij wordt gevraagd of ik dat wel wil. Ongewenste intimiteiten noemen we dit.
Het klinkt misschien wat zwaar zoals ik het nu stel, maar mijn punt is denk ik duidelijk. Dat jouw hond niet door iedereen geaaid wil worden, is zijn goed recht. Het is zijn lijf. Het is onbeleefd om daar zomaar aan te zitten, zeker als je de hond niet kent. Blijf dus van een vreemde hond af, al ziet hij er nog zo lief of schattig uit. De hond geeft het zelf wel aan als hij er wél behoefte aan heeft om geaaid te worden door vreemden.
Houd rekening met de natuurlijke manier van begroeten
Honden begroeten elkaar in principe door aan elkaars billen te ruiken. Allereerst “curven” de honden om elkaar heen. Dat houdt in dat ze in een grote boog om elkaar heen lopen, om met de neus bij de billen van de ander te eindigen. Hier zitten de anaalklieren. Uit de geur die uit die klieren komt, haalt een hond allerlei informatie: is dit een reu of een teef? Is deze hond oud of jong? Is deze hond zeker of onzeker? En nog veel meer. Dit is voor jouw hond essentiële informatie. En bij het verzamelen van deze informatie, is dus nog geen aanraking geweest. Het gaat puur op geur.
Soms lopen honden na deze begroeting door. Ze hebben aan elkaar geroken, hebben informatie verzameld en gaan ieder hun eigen gang. En dat is prima! Het is heel natuurlijk hondengedrag om niet met iedere hond te willen spelen of op een andere manier interactie te willen aangaan.
Dit kan jij als mens nabootsen
Dit gedrag kan jij als mens een beetje nabootsen. Als een vreemde hond op je afloopt, laat de hond dan eerst aan je snuffelen. Je hoeft hier je handen niet voor uit te steken (want hiermee kom je met je handen al direct in die persoonlijke zone van je hond en een hond die hier niet op zit te wachten, kan dan meteen al defensief reageren door bijv. te happen of weg te duiken). Blijf gewoon staan en laat de hond ruiken aan je broek. Is hij klaar met informatie verzamelen en wil hij verder niks met jou? Dan zal hij verder lopen. Besluit hij daarna dat hij wel contact wil? Dan zal je meer signalen zien die duiden op contact, zoals het zoeken van oogcontact of bijvoorbeeld een neus tegen je broek.
Duik dus niet direct in het contact met een vreemde hond
Dat een hond bij jou komt snuffelen, zegt dus niks over de mate waarin hij contact zoekt. En het zegt al helemaal niks over de mate waarin hij door jou geaaid wil worden. Aaien doe je niet zomaar, dat doe je als de hond jou daar als het ware toestemming voor geeft. Als je niet zeker weet of de hond door jou geaaid wil worden, kan je het ook altijd even aan de eigenaar vragen. Zo geef je een andere eigenaar ook de kans om aan te geven dat de hond het niet prettig vindt als vreemden aan hem zitten.
Leer je hond beter begrijpen
Wil jij meer leren over je hond? Bekijk dan eens mijn online cursussen, waarin ik je leer om hondengedrag beter te begrijpen en kwesties zoals “Mijn hond wil niet geaaid worden door vreemden” beter te kunnen begrijpen. Je kunt kiezen uit de volgende cursussen:
Online cursus Ontspannen wandelen met je hond.
In deze cursus leer ik je alles over relaxed wandelen met je hond. Je leert meer over begroetingen tussen honden onderling, uitvalgedrag, trekken aan de lijn en nog veel meer. Zo wordt het wandelen met jouw hond weer leuk en ontspannen!
Online cursus Verlatingsangst
Heb jij een hond die niet alleen thuis kan blijven? Ga dan zelfstandig aan de slag met de verlatingsangst van jouw hond en krijg je vrijheid terug. In deze cursus vind je een methode waarbij ik stap voor stap aan je uitleg hoe jij je hond leert om weer relaxed alleen thuis te zijn. Dit alles op een stressvrije en hondvriendelijke manier.
Online puppycursus
Heb jij een puppy en wil je graag een goede basis leggen voor een heerlijk leven samen met jouw hond? In deze cursus leer je alles over socialisatie, habituatie, zindelijkheid, benchtraining (als je dat wil), alleen thuis leren blijven en nog veel meer!