Heeft jouw hond verlatingsangst? Dan vraag je je ongetwijfeld af wat je kan doen aan verlatingsangst bij je hond. Ik ben gecertificeerd verlatingsangstexpert en ik help je graag bij het beantwoorden van deze vraag! Lees je mee?
Wat is verlatingsangst bij honden?
Verlatingsangst is een paniekstoornis bij honden. Het houdt in dat je hond bang is om alleen, of zonder een bepaald persoon te zijn. Honden met verlatingsangst laten door hun gedrag en lichaamstaal zien dat zij het niet comfortabel vinden om alleen te zijn. Verlatingsangst is een complex gedragsprobleem dat eigenlijk alleen maar verergert als je er niks aan doet. Het is dus heel belangrijk om dit probleem goed aan te pakken!
Symptomen verlatingsangst honden
Maar hoe herken je verlatingsangst bij honden dan precies? Je herkent het onder andere aan de volgende symptomen:
- Blaffen, janken of piepen
- Slopen
- Heen en weer lopen
- Hijgen
- Gapen
- Verstijven
- Zitten
- Staren
- Oogwit laten zien
- Proberen te ontsnappen
- Zichzelf pijn doen
Niet elke hond met verlatingsangst laat al deze symptomen zien. Sommige honden laten maar één symptoom zien, of bijvoorbeeld een paar. Elke hond is hier ook weer anders in. Dat jouw hond niet blaft, piept of sloopt als hij alleen thuis is, betekent dus niet dat hij per definitie geen verlatingsangst heeft.
Om te weten welke symptomen jouw hond laat zien, moet je hem kunnen observeren wanneer hij alleen thuis is. Dat doe je met een goede huisdiercamera. Met deze camera van Happysnoots* kan jij je huisdier uitstekend in de gaten houden. Deze camera heeft een zeer goede beeldkwaliteit en is makkelijk te verbinden met een app op je telefoon, zodat je altijd kunt meekijken met jouw hond die alleen thuis is.
Kan je iets doen aan verlatingsangst bij een hond?
Ik zei het al aan het begin van dit artikel: verlatingsangst is een complex en groot probleem. Het beperkt de vrijheid van jou als baasje echt enorm, en dat is ontzettend ingewikkeld en benauwend. Bovendien ga je natuurlijk niet lekker van huis als je weet dat je hond thuis in de stress zit. Misschien heb je alles al geprobeerd en ben je de wanhoop nabij… Hoe kom je ooit van dit rotte probleem af? Hoe krijg jij ooit je vrijheid weer terug? En hoe zorg je ervoor dat jouw hond leert dat jouw vertrek en afwezigheid écht niet zo eng zijn?
Je kan iets doen aan verlatingsangst! Er is geen hap-snap oplossing waarbij je met één trucje van het probleem af bent. Je zult hard moeten trainen, meerdere dagen per week. Je zult moeten doorzetten, je zult af en toe een terugval hebben, je zult altijd voor ogen moeten hebben dat het niet binnen een weekje gepiept is, MAAR… als jij dit probleem op de juiste manier aanpakt, pak je het wel op een structurele manier aan! Dit betekent dat je niet voor een kortetermijnoplossing gaat, maar dat je kiest voor een langetermijnoplossing waar je nog jaren plezier van gaat hebben.
Wat kan je doen aan verlatingsangst?
Maar wat kan je dan precies doen aan verlatingsangst?
- Het is dus belangrijk om het besluit te nemen om te gaan trainen. Dat is altijd stap 1. Zonder dat jij hebt besloten dat je er 100% voor wil gaan, kom je er niet. Als je ervoor gaat, betekent dat ook dat jij je hond buiten je trainingen om niet meer alleen thuis laat. Dit doe je om negatieve ervaringen te voorkomen.
- Bepaal wat je startpunt is. De ene hond raakt pas in paniek als hij langer dan 5 minuten alleen thuis moet zijn, de ander schiet al in de stress als zijn baasje de voordeur open doet. Waar staat jouw hond? Ik kan je als verlatingsangstexpert helpen om je startpunt te bepalen!
- Ga trainen en volg een trainingsschema op maat. Dit kan door een verlatingsangsttraject te volgen, of door mijn online cursus te volgen waarin ik je uitleg hoe jij zelf jouw persoonlijke trainingsschema op kan stellen.
- Kom je er niet uit? Vraag om hulp! Verlatingsangst is complex en dus wil je zelf niet gaan aanmodderen met tips die je online hebt gevonden. Let op dat je altijd een expert laat meekijken als er bij jou sprake is van serieuze verlatingsangst. Zo weet je zeker dat je het goed aanpakt en je geen dingen doet die ervoor zorgen dat je straks nog verder van huis bent.
Kan je verlatingsangst bij honden oplossen?
Ja, verlatingsangst bij honden kan je oplossen, mits je het op de juiste manier aanpakt! Ik help je hier met alle liefde bij. Dat kan op de volgende manieren:
- Door een verlatingsangsttraject te volgen. Tijdens een traject begeleid ik je 7(!) dagen per week, minstens 4 weken lang. Elke trainingsdag ontvang je van mij een verlatingsangsttraining op maat, speciaal afgestemd op jouw hond. Ik bekijk elke dag jouw trainingen en geef je feedback. Zo weet je zeker dat je niet te snel gaat en dat je een schema volgt dat aansluit op jouw hond.
- Door mijn online cursus Verlatingsangst te volgen. In mijn online cursus ga ik jou uitleggen wat verlatingsangst is, volgens welke methode ik werk om verlatingsangst aan te pakken en hoe jij zelfstandig trainingsschema’s op maat kunt opstellen.
Weet jij echt niet meer wat je moet doen aan de verlatingsangst van jouw hond? Ik help je ontzettend graag. Ik doe het denkwerk, jij hoeft het alleen maar uit te voeren. We doen het samen!
Wil je meer leren over honden met verlatingsangst en wat je kan doen aan verlatingsangst bij je hond? Volg mij dan vooral op Instagram, waar ik regelmatig gratis tips en adviezen deel! Zie ik je daar?
*Affiliate link. Als jij via deze link een product koopt op Bol.com, ontvang ik hier een kleine commissie over. Jij betaalt niks extra’s.