Een buitenlandse hond nemen: is dat handig? In dit artikel neem ik je mee in de buitenlandse hond, wat je kunt verwachten van een hond die uit het buitenland komt en waarom het nemen van een buitenlandse hond soms niet verstandig is. Lees je mee?
Ik wil een hond uit het buitenland
Als je een hond uit het buitenland wil, heb je daar ongetwijfeld goede redenen voor. Waarschijnlijk zie je regelmatig lieve hondenkoppies langskomen op je beeldscherm en zou je ook graag een hond willen redden uit zijn huidige bestaan. Toch is de vraag of honden uit het buitenland altijd geholpen zijn door gered te worden door iemand. Ik leg je hier meer over uit.
Let op: dit blog is bedoeld als bewustwording van wat het effect is als wij heel veel buitenlandse honden naar Nederland halen, en daarmee doel ik vooral op het welzijnseffect van honden en het in stand houden van dit probleem. Voor vragen mag je me altijd mailen!
Een hond uit het buitenland naar Nederland halen
Het idee is super mooi. Een hond woont in het buitenland en heeft het daar niet goed. Vervolgens bied jij hem een plekje in je eigen huis, waar hij veilig en fijn kan opgroeien en oud kan worden. En zoals ik het schets, gaat het soms ook. En dan is dit natuurlijk een prachtig scenario.
Helaas zien we ook vaak dat honden uit het buitenland naar Nederland halen minder rooskleurig gaat dan van tevoren werd gedacht. Een buitenlandse hond nemen gaat gepaard met allerlei struggles, waaronder:
- De hond is heel angstig
- Honden lopen weg
- De hond is niet sociaal richting andere mensen
- De hond heeft moeite om zich te hechten aan zijn eigenaren
- De hond is zeer prikkelgevoelig
- Honden uit het buitenland zijn snel gestrest
- Buitenlandse honden wennen niet snel aan hun nieuwe omgeving
Is het wandelen met jouw buitenlandse hond lastig? Bekijk dan ook mijn online cursus Ontspannen wandelen met je hond!
Buitenlandse hond heeft moeite om te wennen
Je hoort vaak dat veel buitenlandse honden moeite hebben om aan hun nieuwe thuis (in dit geval Nederland) te wennen. En dat is ook niet zo gek. Hoewel de omstandigheden waar veel buitenlandse honden uit komen echt niet oké waren, was het wel hun standaard. Het was de situatie waar ze aan gewend waren. Ze waren bijvoorbeeld gewend om over straat te zwerven en weinig met mensen te maken te hebben. Ze waren gewend om hun eigen gang te gaan. Ze waren gewend dat mensen niet te vertrouwen waren. Het zijn niet per se leuke dingen, maar het was wel hoe hun leven en hun beeld van de wereld eruitzag.
Dit moet je begrijpen over socialisatie
Veel honden uit het buitenland hebben hun cruciale periode, de eerste 12 – 16 weken van hun leven, doorgebracht in een totaal andere wereld dan de wereld waar wij in leven. Die eerste 12 weken van het leven van je hond zijn zo ontzettend belangrijk. In die periode wordt de blauwdruk van je hond als het ware gecreëerd. Ik leg het altijd zo uit:
Zie je hond een beetje als een computer. In die eerste 12 – 16 weken van zijn leventje, wordt zijn harde schijf ingesteld. Alle ervaringen die hij in die periode opdoet, positief en negatief, neemt hij de rest van zijn leven mee. Alles uit die eerste periode wordt opgeslagen op die harde schijf. Die harde schijf van je hond kan je later in zijn leven niet meer veranderen. Die is zoals hij is. Wat je wel kunt doen is programma’s installeren en de-installeren op die harde schijf van je hond. Je hebt dus nog wel invloed, maar een beperkte harde schijf heeft ook maar beperkt ruimte voor nieuwe programma’s.
Snap je de metafoor een beetje? Des te beperkter de socialisatie van jouw hond is geweest in die eerste 12 – 16 weken van zijn leven, des te beperkter zijn harde schijf is. En dat betekent ook dat de verwachtingen van je hond moeten worden bijgesteld. Vaak is dit het geval bij honden uit het buitenland. Ze zijn niet goed gesocialiseerd met dingen die in onze maatschappij belangrijk zijn. Denk aan drukte, veel fietsers, schoolpleinen, drukke losloopgebieden, noem het maar op. Dit zijn dingen die jouw hond in die essentiële beginfase van zijn leven niet heeft meegemaakt. En dus is het extra lastig om hem daar vertrouwd mee te krijgen als hij al ouder is.
Een buitenlandse hond adopteren: moet je dat doen?
Hoewel ik ontzettend veel leuke, lieve buitenlandse honden ken, zie ik in mijn werk ook veel buitenlandse honden die ontzettend worstelen met het leven in onze wereld. Wij hebben het idee dat we de hond redden, maar in feite komt een buitenlandse hond terecht in een ontzettend prikkelrijke wereld waarin er allerlei prikkels zijn waar hij nooit mee heeft leren omgaan. Denk aan:
- Stoplichten
- Getoeter
- Drukke wegen
- Veel fietsers
- Schoolpleinen
- Weinig ruimte
- Wandelen aan de lijn en dan veel andere honden tegenkomen
- Drukke losloopgebieden
- Autorijden
En ga zo maar door… Ja, het is echt naar dat een hond in het buitenland niet altijd in de beste omstandigheden leeft. En er zijn omstandigheden waarin het ook echt goed is dat honden uit die situatie worden gehaald (denk aan situaties van mishandeling – gelukkig worden die honden gered!). Maar zwerfhonden die op straat leven, hebben niet altijd een slecht leven.
Wanneer is een hondenleven slecht?
Wij hebben een beeld van wat een hond nodig heeft om gelukkig te zijn:
- Een dak boven je hoofd
- Elke dag gezonde maaltijden
- Een familie die van je houdt en voor je zorgt
- Aanbod aan leuke spelactiviteiten en uitjes
Maar een hond die opgegroeid is op straat, is deze dingen niet gewend en heeft het dus ook niet per definitie nodig om gelukkig te worden. Niet alle zwerfhonden zijn zielig. Een hond neemt het leven zoals het komt. Is het dan per definitie beter als we de hond naar Nederland halen, waar hij moet wennen aan duizend-en-een-prikkels die hij niet kent? Niet altijd.
We houden het probleem in stand
Het is een probleem dat er zó veel honden zijn die een huis nodig hebben. De asiels puilen uit. En in veel landen zijn er ontzettend veel zwerfhonden die allemaal een plek nodig hebben. Zolang wij deze honden uit deze landen blijven weghalen, doen we aan symptoombestrijding. Ik ga nu natuurlijk voorbij aan het feit dat elke hond een individu is die recht heeft op een mooi leven, dat realiseer ik me. Maar aan de andere kant: als wij al die honden uit buitenlandse asiels en van de buitenlandse straten daar weghalen en hier redden, dan is er in het buitenland geen noodzaak om iets aan het probleem te doen. De honden die daar voor volle asiels zorgen, worden daar namelijk toch weggehaald? Door ons!
Ik zou veel liever een constructie zien waarbij dit probleem bij de kern wordt aangepakt. Denk aan een programma waarbij zwerfteefjes gesteriliseerd worden, zodat zij niet constant drachtig kunnen raken. Het gevolg daarvan is dat je veel minder zwerfpuppy’s krijgt die geadopteerd moeten worden. Want hoe fijn het ook is dat wij die zwerfpuppy’s een plekje willen geven, het zijn puppy’s die niet aan onze maatschappij gewend zijn en dus vaak ontzéttend veel moeite hebben met landen in onze wereld. Vergeet ook de stressvolle reis naar Nederland niet. Ik betwijfel of we honden daar echt mee helpen.
Een buitenlandse hond nemen: moet je dat doen?
Wil je graag een hond redden? Dan raad ik je aan om eerst in Nederland te kijken wat je kunt doen. Ook hier zijn honden in nood. Denk aan dieren wiens eigenaar is overleden, honden die herplaatst moeten worden omdat er een kind allergisch is of dieren die weg worden gedaan omdat ze bepaald probleemgedrag veroorzaken. Als jij een dier wil redden, dan zitten de Nederlandse asiels bomvol met dieren die heel graag een plekje bij jou thuis krijgen.
Ook hierbij een belangrijke kanttekening: bezint eer ge begint! Want een hond uit het asiel halen is pittig. Deze honden zitten niet voor niets in het asiel en hebben hun bagage, inclusief bijbehorende problemen. Aan de andere kant heeft die lieve hond uit het buitenland met dat lieve snoetje die problemen net zo goed. Dat honden uit het asiel dus probleemhonden zijn, mag geen argument zijn om dan maar een hond uit het buitenland te adopteren. De honden die uit het buitenland komen, hebben over het algemeen ook zeer veel deskundige begeleiding nodig om hier hun draai te vinden.
Kritisch? Ja, een beetje.
Wat een kritisch blog, hè? En toch schrijf ik hem bewust. Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik hart heb voor honden. Voor elke hond! Uit welk land hij/zij ook komt. Tegelijkertijd houd ik ervan om problemen bij de kern aan te pakken. Ik houd niet van symptoombestrijding, want dan gaan we voorbij aan de oorzaak van problemen. En hier loop ik bij honden uit het buitenland regelmatig tegenaan. Ik vind het fijn als we ook hierin kijken naar een oplossing – een manier om te voorkomen dat er zó veel hondjes gered moeten worden. Zou het niet fijner zijn als we in een wereld leven waarin honden niet in zulke nare omstandigheden geboren worden dat het nodig is om ze te redden? Misschien streef ik naar iets onmogelijks, maar ik droom graag.
Hulp nodig met jouw buitenlandse hond?
Heb jij hulp nodig met het gedrag van jouw buitenlandse hond? Ik help je heel graag. Zolang jij je realiseert dat het werken met een buitenlandse hond flink aanpoten zal zijn, sta ik naast je om je hierin te begeleiden. Neem contact met me op, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken!