Mijn hond is onzeker

Onzekerheid bij honden
Delen:

Heb jij een onzekere hond? Een onzekere hond vertoont soms ongewenst gedrag. Niet omdat hij vals is, maar omdat hij uit zijn onzekerheid alles wat hij als bedreigend ervaart wil wegjagen. Vaak willen eigenaren van een onzekere hond graag met dit gedrag aan de slag. Maar hoe doe je dat als je hond onzeker is? Ik leg het je uit in dit artikel!

Aanleg om onzeker te zijn

De ene hond is van nature heel zelfverzekerd, de ander veel minder. Mijn twee honden zijn/waren daar het perfecte voorbeeld van. Mijn golden retriever Jake (overleden in januari ’23) was zelfverzekerd en daardoor ook heel zelfstandig. Dit was niet per se iets wat wij hem moesten aanleren. Hij was gewoon zo. Ik merkte het aan alles, maar vooral tijdens het wandelen. Jake deed z’n eigen ding en hield mij in het begin helemaal niet zo goed in de gaten. Dit kwam doordat hij zelfverzekerd was. Hij redde zich wel als hij mij even kwijt was.

Mijn witte herder Lewis is het tegenovergestelde van Jake. Lewis is onzeker en leunt daardoor veel meer op ons. Toen Lewis een pup was, volgde ik met hem een puppycursus. Mensen gaven me toen het compliment dat hij zo netjes naast me bleef lopen en zo goed luisterde. Dit was niet omdat ik al zo enorm hard had geoefend met Lewis… Nee, het kwam doordat Lewis van nature onzeker is. Hij durfde niet ver bij mij vandaan te gaan en dus bleef hij altijd naast mij lopen. Dit zag eruit als een goed getrainde hond, maar niets was minder waar. Hij was gewoon onzeker en zocht zijn veiligheid bij mij door dichtbij me te blijven.

Andere oorzaken van onzekerheid bij honden

Onzekerheid is dus deels gewoon hoe een hond is. Het ene hondenras is van nature zelfverzekerder dan het andere ras en daar doe je niets aan. Herders zijn bijvoorbeeld over het algemeen wat onzekerder, terwijl je ziet dat veel golden retrievers wat zelfverzekerder zijn (let op: dit is gemiddeld gezien! Er zijn ook heus zelfverzekerde herders en onzekere goldens).

Maar er zijn ook externe factoren die de onzekerheid van je hond kunnen verergeren. Denk aan het opdoen van negatieve ervaringen. Een hond die constant lastiggevallen wordt door andere honden, zal in het contact met andere honden mogelijk wat onzekerder worden. En een hond die bang is als hij alleen thuis is en toch telkens uren achter elkaar alleen wordt gelaten, wordt door die negatieve ervaringen steeds onzekerder als hij alleen is. Negatieve ervaringen verergeren de onzekerheid van je hond dus wel degelijk.

Onderscheid tussen onzekerheid en angst

Wel wil ik nog een duidelijk onderscheid maken tussen onzekerheid en angst. Onzekerheid is een persoonlijkheidskenmerk van je hond. Lewis IS een onzekere hond. Daar ga ik niks aan veranderen. Het is hoe hij in elkaar zit. Het zit in zijn DNA dat hij onzeker is. Angst is echter een emotie (en dus geen persoonlijkheidskenmerk). Dit onderscheid maak ik, omdat ik het belangrijk vind dat je begrijpt dat ‘onzeker zijn’ iets is wat blijft (maar wat je gelukkig wel goed kunt begeleiden), maar dat angst iets is wat in veel gevallen echt goed te verhelpen valt. Als je hond echt last heeft van serieuze angstklachten, is het goed om direct aan de bel te trekken.

Je onzekere hond begeleiden: dit kan je doen!

Maar wat kan je nou doen aan die onzekerheid van je hond? Hoe kan je hem daar goed in begeleiden? Let op de volgende dingen:

  • Laat je hond positieve ervaringen opdoen. Klinkt logisch, en dat is het ook. Dit werkt bij mensen net zo. Stel dat je heel bang bent voor honden, maar je doet een paar keer een positieve ervaring op met honden, dan zal je merken dat je angst/onzekerheid in die situatie zakt. Werkt met honden net zo!
  • Negatieve ervaringen voorkomen. Even terug naar dat voorbeeld van een mens die bang is voor honden. Stel dat je opeens tóch een keer gebeten wordt door een hond, dan komt je onzekerheid/angst in volle hevigheid weer terug. Daarom is het voorkomen van negatieve situaties bij angst/onzekerheid heel belangrijk. Natuurlijk heb je niet overal 100% invloed op, maar als jouw onzekere hond veel uitvalt naar andere honden, kan je er bijv. wel voor kiezen om op rustige tijden in het bos te lopen in plaats van op het drukste moment, waarop de kans extra groot is dat je hond tóch een vervelende ervaring krijgt.
  • Focus op het talent van je hond. Succeservaringen zijn de tegenhanger van onzekerheid. Iemand die onzeker is, krijgt zelfvertrouwen als hij merkt dat hij iets goed kan. Dit is één van de redenen dat ik met Lewis speurlessen volg. Speuren is iets waar hij potentieel heel goed in kan worden (=een talent in ontwikkeling) en door dit talent te bekrachtigen, voelt hij zich zelfverzekerder.
  • Duidelijk sturing geven. Een onzekere hond is vaak niet zo goed in het bedenken van goede oplossingen. Toen Lewis járen geleden nog veel uitviel naar andere honden, deed hij dit, omdat hij geen idee had wat hij anders moest doen. Hij wist dat uitvallen hielp om de andere hond weg te jagen, dus deed hij dat maar. Ik ben daarin meer sturing gaan geven. Ik heb hem duidelijk verteld welk gedrag ik NIET wil zien (uitvallen), maar vooral ook welk gedrag ik WEL wil zien (niet uitvallen en op mij letten). Mijn duidelijke sturing zorgt ervoor dat Lewis zelf niet meer hoeft na te denken over hoe hij omgaat met lastige situaties. Hij weet dat als het ingewikkeld is, dat hij naar mij toe kan komen, omdat ik hem dan door die situaties heen loods.

Is jouw hond onzeker?

Dan raad ik je aan om te focussen op positieve ervaringen, op het bekrachtigen van zijn talenten én op het geven van duidelijk sturing om te zorgen dat deze karaktereigenschap van je hond zijn leven iets minder beïnvloedt. Ook een onzekere hond kan zekerder door het leven gaan, als je hem hier maar goed bij helpt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *