Dat de ene hond het kan, betekent niet dat de ander het ook kan

Delen:

Hondenland is soms een harde wereld. Hondeneigenaren zijn niet altijd vriendelijk tegen elkaar en nemen elkaar een hoop kwalijk. Want als jij keihard getraind hebt aan het uitvalgedrag van je eigen hond, waarom valt de hond van de buurman dan nog steeds uit?! Toch wil ik je een belangrijk iets vertellen: dat de ene hond iets kan, betekent niet dat de ander het ook kan.

Wat hebben we toch veel commentaar op elkaar

Heb je wel eens van de moedermaffia gehoord? Daar bestaat nog een variant van: de hondenmoedermaffia. Iedere hondeneigenaar weet precies “hoe het zit” met honden. En logisch. We begrijpen onze eigen honden. We weten hoe we met onze eigen honden om moeten gaan. Hoe we met ongewenst gedrag omgaan en hoe we onze eigen honden kunnen belonen. En dus vinden we dat een ander het ook zo moet doen.

Jouw hond en die van de buurman zijn niet hetzelfde

Maar weet je wat de grap is… Jouw hond en die van de buurman zijn niet te vergelijken. Wat bij de hond van de buurman werkt, werkt misschien helemaal niet bij jouw hond! Waar de ene hond zich keurig laat belonen met een hondenkoekje, doet een ander het niet voor minder dan de duurste zalm van de Albert Heijn. En waar de ene hond prima heel goed op jou let tijdens het wandelen, doet de ander dat veel minder. En dat ligt niet altijd aan de opvoeding!

Elke hond is zijn eigen persoon

Elke hond is zijn eigen persoon. Mijn eigen honden zijn daar een mooi voorbeeld van. De opvoeding van onze golden retriever Jake was in bepaald opzicht veel makkelijker dan die van onze witte herder Lewis. Jake was vriendelijk richting mens en dier, kon prima alleen thuis blijven en hoefden we in de interactie met anderen nooit te begeleiden. Maar bij ons komen als we ‘m riepen, was voor Jake (en dus ook voor ons!) een flinke klus. In de eerste jaren dat we Jake hadden, kwam hij echt niet altijd als ik hem riep. Hoe goed ik ook had geoefend.

Onze witte herder Lewis is een heel ander verhaal. Hij luisterde vanaf dag 1 METEEN als ik hem riep en dat doet hij nog steeds. Ik hoef maar met mijn vingers te knippen en hij staat naast me. Maar bij Lewis waren andere dingen weer lastiger. Sociaal gedrag was er niet altijd. En alleen thuisblijven zonder Jake is een hele klus.

Zo zie je maar… twee honden met dezelfde opvoeding, die opgroeien in precies dezelfde omgeving. En toch hebben ze allebei zulke andere aandachtspunten en zijn er dingen die ze niet “even goed” doen.

Karakter speelt een rol

Dat jij jouw hond goed hebt aangeleerd om bij je te komen als je ‘m roept, is natuurlijk super. Dat heb je goed gedaan! Maar misschien werkte jouw aanpak ook gewoon wel heel goed, omdat jouw hond een hond is die van nature heel erg op z’n baas gericht is. En dan kan jouw aanpak voor jouw eigen hond nog zo goed werken, voor een andere hond hoeft dat dus niet zo te zijn.

Misschien blaft de hond van de buren nooit en hebben de buren daardoor het idee dat ze “de truc” weten om je hond niet te laten blaffen. Maar wat als jouw buren een type hond hebben dat van nature sowieso niet zoveel blaft en was het dus voor hen helemaal niet zo moeilijk om te werken aan blafgedrag. En dat terwijl jij misschien een hondenras hebt dat bekend staat om blaffen. Dan is dat omgaan met blafgedrag veel lastiger voor jou (en dus ook voor je hond). De tactiek van je buren werkt voor jouw hond wellicht dus helemaal niet zo goed.

Laten we met elkaar in gesprek gaan

Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit iets tegen een andere hondeneigenaar mag zeggen, of dat je elkaar nooit advies mag geven. Absoluut niet. Ik geef aan de lopende band advies ;-). Maar het betekent wel dat we misschien beter met elkaar in gesprek kunnen gaan dan dat we met ongevraagd advies gaan strooien. Als de hond van de buren zo blaft, heb er dan een open gesprek over. Ga er niet automatisch vanuit dat de aanpak die bij jouw hond werkte ook zo werkt bij de hond van de buren. Zo werkt het nu eenmaal niet.

Laten we met elkaar in gesprek gaan, en laten we er vanuit gaan dat we allemaal het beste voorhebben met onze hond. Dat we allemaal ons best doen om onze hond goed te laten luisteren en fijn met hem samen te werken. Laten we ervan uitgaan dat de buren net zo graag hun hond goed opvoeden als jij dat doet. Want onthoud: dat de ene hond het kan, betekent niet dat de ander het ook kan.

Loop jij tegen problemen aan met je hond?

Loop jij tegen problemen aan met je hond?

Heeft je hond verlatingsangst?

Valt hij uit aan de lijn?

Blaft je hond veel?

Bekijk dan mijn online cursussen of doe een aanvraag. Ik help je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *