Verlatingsangst bij honden: oorzaken en oplossingen

Hond kijkt naar buiten door het raam
Delen:

Als je hond verlatingsangst heeft, kan dat enorm frusterend zijn. Even naar de supermarkt gaan zit er niet in. Je voelt je opgesloten in je eigen huis, want je hond raakt in paniek wanneer jij het huis verlaat. Veel mensen met een hond met verlatingsangst zijn de wanhoop nabij. Hoe komen ze ooit van dit gedragsprobleem af? In dit artikel vertel ik je meer over oorzaken van en oplossingen voor verlatingsangst bij honden.

Wat is de oorzaak van verlatingsangst bij honden?

Als je hond verlatingsangst heeft, ben je waarschijnlijk heel benieuwd wat de oorzaak hiervan is. Veel eigenaren voelen zich schuldig, omdat ze denken dat ze de verlatingsangst zelf veroorzaakt hebben. Dit is echter meestal niet waar. De meest voorkomende oorzaken van verlatingsangst bij honden zijn:

 • Genetische aanleg.
 • Een traumatische ervaring. Denk aan schrikken van vuurwerk terwijl je hond alleen thuis is.
 • Een grote verandering, zoals een verhuizing of een verandering in de gezinssamenstelling.
 • Stress tijdens de dekking tussen reu en teef of een stressvolle zwangerschap voor de moederhond.
 • Niet goed aangeleerd hebben gekregen van het alleen zijn. Dit is de enige reden waar je als eigenaar enigszins invloed op kunt hebben (gehad). Als jij je puppy van 12 weken meteen 6 uur achter elkaar alleen thuislaat, kan dit leiden tot een traumatische ervaring, die vervolgens kan leiden tot het ontwikkelen van verlatingsangst.

Dit zijn dus de meest voorkomende oorzaken van verlatingsangst bij honden.

Symptomen van verlatingsangst bij honden

Maar hoe herken je verlatingsangst bij honden nu precies? Er zijn bepaalde symptomen van verlatingsangst die heel makkelijk te herkennen zijn, zoals:

 • Blaffen, janken, piepen, wolven
 • Slopen of kauwen (bij verlatingsangst gebeurt dit meestal vooral bij de voordeur – denk aan deurkozijnen)
 • Je hond probeert te ontsnappen
 • Je hond doet zichzelf pijn
 • Je hond poept/plast in huis
 • Je hond laat duidelijke paniek zien vóórdat je vertrekt

Er zijn echter ook symptomen van verlatingsangst die minder opvallend zijn, zoals:

 • Likken
 • Hijgen
 • Kwijlen
 • Zachtjes piepen
 • Bevriezen
 • Verstijven
 • Verstoppen
 • Terugtrekken
 • Oren naar achteren doen
 • Extreem alert zijn
 • Strakke bek hebben
 • Oogwit laten zien
 • Staren/gespannen ogen hebben
 • Ijsberen
 • Trillen
 • Staart tussen de benen
 • Ineenduiken

Weten of jouw hond deze symptomen van verlatingsangst laat zien? Koop een huisdiercamera en bekijk jouw hond terwijl hij alleen thuis is. Pas dan weet je écht of er sprake is van verlatingsangst bij jouw hond.

Wat zijn oplossingen voor verlatingsangst bij honden?

Maar dit artikel heet niet voor niets “Verlatingsangst bij honden: oorzaken én oplossingen”. Ik kan me voorstellen dat je namelijk ook graag wil weten wat oplossingen zijn voor verlatingsangst bij honden. Misschien heb je een vriendin, een buurvrouw of een kennis die ook ooit een hond had die niet alleen thuis kon laten. Vaak krijg je dan de standaard adviezen, zoals “laat ‘m gewoon blaffen” of “geef hem gewoon een botje”. Maar als jouw hond écht verlatingsangst heeft, heb je waarschijnlijk allang gemerkt dat deze adviezen niet werken. Wat zijn dan wél oplossingen voor verlatingsangst bij honden?

De belangrijkste tip die ik je nu kan geven, is de volgende: laat je hond vanaf nu niet meer alleen thuis. Iedere keer dat jouw hond alleen thuis is en hij stress ervaart, voeg je een negatieve ervaring toe. Deze negatieve ervaring maakt het in de toekomst alleen maar weer lastiger om je hond te leren om ontspannen alleen te zijn. Des te minder negatieve ervaringen je hond nu opdoet, des te makkelijker het wordt om te werken aan positieve ervaringen.

Schakel hulp in om te werken aan verlatingsangst

Verder is het aan te raden om hulp in te schakelen van een verlatingsangstexpert. Ik ben opgeleid tot verlatingsangstexpert en kan jou helpen met de verlatingsangst van je hond. Dit doe ik door middel van verlatingsangsttrajecten (waarbij je minimaal 4 weken lang 7 dagen per week begeleiding op maat krijgt) en mijn online cursus Verlatingsangst (waarbij ik je help om zélf aan de slag te gaan met de verlatingsangst van je hond).

Twijfel je op welke manier je het beste geholpen bent? Neem dan contact met me op en ik denk met je mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *