Mijn hond is druk

Waarom is mijn hond druk? Labradoodle die vol verwachting naar de camera kijkt
Delen:

Is jouw hond druk? Je bent niet de enige met een drukke hond. De zogenaamde ADHD-honden vliegen je tegenwoordig om de oren. Maar de vraag is: zijn deze honden écht druk? Of vertonen ze gewoon normaal gedrag, maar zijn onze verwachtingen veranderd? In dit artikel vertel ik je wat je kunt doen als jouw hond druk is.

Wat is druk hondengedrag?

Als ik klanten hoor zeggen dat hun hond druk is, ben ik altijd benieuwd naar hun interpretatie. Want is hun hond echt té druk? Of is er sprake van verkeerde verwachtingen van de hond? En als de hond daadwerkelijk druk is, ligt de oorzaak dan bij de hond of bij de mens?

Laten we eerst eens kijken wat we verstaan onder druk gedrag. Druk gedrag kan je op verschillende manieren omschrijven:

 • Enthousiast
 • Uitgelaten
 • Reactief
 • Hyperactief
 • Gestrest
 • Actief
 • Energiek
 • Beweeglijk

Niet alles in deze lijst is per se “negatief” en valt onder de noemer “te druk”. Een beweeglijke hond is op zich niet iets wat gek is, zeker niet als de hond in kwestie bijvoorbeeld uit een werklijn komt, of wanneer de hond nog jong is en veel energie heeft.

Druk of normaal gedrag?

Dat een jonge hond, of bijvoorbeeld een hond uit een werklijn, veel energie heeft en dus ook veel energie kwijt moet, is niet gek. Deze honden hebben niet per se TE VEEL energie en zijn ook niet per se TE druk, maar hebben gewoon een bepaalde hoeveelheid uitdaging en beweging nodig, omdat ze zo in elkaar zitten. Het hoort bij hun leeftijd, raseigenschappen en karakter dat ze energiek zijn (en dat kan je dus “druk” noemen). Denk aan een jonge Friese Stabij die niet genoeg heeft aan een uurtje buiten zijn per dag (logisch) of een Mechelse Herder uit de werklijn die echt een aantal uur per dag aan het werk moet zijn om zich voldaan te voelen (ook logisch).

Dit zijn geen situaties waarin een hond té druk is; dit is gewoon een kwestie van een hond met bepaalde behoeftes. En inderdaad: als jij dan niet in die behoeftes voorziet, kan je dat ervaren alsof je hond druk is. De vraag is alleen of dat helemaal eerlijk is. Je hond is niet per se druk. Zijn gedrag is heel normaal voor zijn profiel.

Wat zijn de basisbehoeftes van mijn hond?

Het is dus de vraag wat de basisbehoeftes zijn van jouw hond. Daarvoor is het allereerst nuttig om te kijken naar het ras van je hond. Waar is je hond voor gefokt? Als jij een husky hebt die gefokt is om urenlang achter elkaar keihard aan het werk te zijn, is het onmogelijk om van hem te verwachten dat hij de hele dag ligt te slapen en genoegen neemt met een kort wandelingetje. Als je een ras hebt dat van origine werd gefokt om het erf te bewaken (bijvoorbeeld de Boerboel), dan is het niet logisch om van deze hond te verwachten dat hij niet eens opkijkt als er bezoek voor de deur staat.

Stem je verwachtingen af op de hond die je hebt

Stem dus je verwachtingen af op de hond die je in huis hebt. Denk jij “mijn hond is druk”, maar vertoont je hond eigenlijk voor zijn ras heel normaal gedrag? Dan is het de vraag of het je hond is die moet veranderen. Misschien ben je het zelf wel die verwachtingen moet bijstellen.

Wanneer is een hond te druk?

Maar er zijn ook situaties waarin een hond te druk of onnodig druk is. Denk aan de volgende scenario’s:

 • Je hond is overprikkeld en wordt daardoor hyperactief.
 • Je hond is gestrest en is daardoor druk.
 • Je hond heeft weinig training/opvoeding gehad en kent weinig grenzen, waardoor hij fysiek druk gedrag vertoont, zoals opspringen of overmatig blaffen.
 • Je hond is onderprikkeld (verveelt zich) en heeft overmatige energie die hij kwijt moet.

Dit zijn situaties waar je iets aan wil doen, omdat het gedrag geen natuurlijk gedrag is en het in dit geval ook niet fijn is voor je hond. Wát je in dit geval moet doen, hangt wel af van de oorzaak van het drukke gedrag. Ik loop ze even met je langs.

Je hond is overprikkeld

Als je hond overprikkeld is en hierdoor druk wordt, dan is het zaak om te zorgen dat zijn hoofd wat minder prikkels krijgt om te verwerken. Kijk eens kritisch naar je leven. Wat vraag je allemaal van je hond? Is het druk in huis? Heeft hij een plekje waar hij zich kan terugtrekken? Wandel je misschien op plekken waar het té druk is, waardoor hij niet goed kan ontspannen?

Bedenk dat een hond bij wie het koppie de hele dag “aan” staat, alleen maar drukker wordt van prikkels. Het lijkt alsof hij extreem veel energie heeft, maar eigenlijk is zijn brein zó druk met het verwerken van een overload aan prikkels, dat hij vanuit die overprikkeling hyperactief wordt. Zie hyperactiviteit dus niet als een teken dat je hond energie over heeft. Het kan ook betekenen dat je hond juist wel wat meer rust kan gebruiken.

Je hond is gestrest

Ook stress kan leiden tot hyperactiviteit. Denk maar aan een kind dat weet dat hij morgen jarig is. Ze kunnen niet slapen, zijn zenuwachtig en stuiteren door het huis. Dit is een voorbeeld van hoe stress ervoor kan zorgen dat er heel veel adrenaline in ons lichaam wordt aangemaakt, waardoor we juist extra druk worden. Dit is voor eventjes niet erg, maar als je hond structureel te veel stress heeft en dus te veel adrenaline aanmaakt, kan de stress chronisch worden. En dat is allesbehalve fijn voor je hond.

Je hond heeft te weinig training/opvoeding gehad

Druk gedrag kan ook te maken hebben met het feit dat je hond simpelweg nooit anders geleerd heeft dan druk te reageren op bepaalde situaties. Misschien heb je hem gewoon nooit aangeleerd dat er ook een andere manier is om visite te begroeten dan tegen ze op te springen. Dan wordt het hoog tijd om die training eens op te gaan pakken!

Je hond is onderprikkeld (verveeld)

Onderprikkeling kan ook zorgen voor druk gedrag bij een hond. Je hond heeft als het ware energie “over” en die moet hij ergens kwijt. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de natuurlijke behoeftes van je hond. Hoeveel beweging en mentale uitdaging heeft jouw hond nodig om echt lekker voldaan en moe te zijn? Bied je hem dit? Of loop je eigenlijk te weinig met je hond? Ook het bieden van hersenwerk kan ervoor zorgen dat je hond zich veel tevredener voelt, waardoor hij minder druk hoeft te zijn. Neem de mate waarin jij je hond beweging en uitdaging biedt dus eens goed onder de loep.

Waarom is mijn hond druk?

Merk je dus “mijn hond is druk” en wil je hier graag iets aan doen? Achterhaal eerst eens waarom jouw hond druk is. Als je het antwoord hebt op die vraag, weet je ook veel beter waar voor jou een verbeterslag te halen valt om meer rust in te bouwen in het leven van je hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *