Hond gromt bij het aaien

grommende hond met opgetrokken bovenlip
Delen:

Gromt jouw hond bij het aaien? Niet fijn! Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wáárom je hond dat doet, en hoe je deze situatie zo snel mogelijk verandert. In dit artikel vertel ik je waarom het kan zijn dat jouw hond gromt bij het aaien en wat je hieraan kunt doen.

Hondengedrag heeft altijd een reden

Laten we eens kijken naar hondengedrag. Hondengedrag is soms heel complex, maar honden doen alles met een reden. Niet elk gedrag is met één reden te verklaren. Zo kan een hond hyperactief zijn omdat ‘ie gewoon nooit geleerd heeft om zich rustig te gedragen, maar hij kan ook hyperactief zijn omdat hij zich eigenlijk gestrest voelt, gefrustreerd of verveeld. Als een hond gromt bij het aaien, geldt hetzelfde principe: het gedrag heeft altijd een reden, maar er kunnen meerdere redenen zijn waarom een hond gromt naar de baas.

Hond agressief naar baas: waarom?

Maar waarom zou een hond grommen naar de baas of – in heftige gevallen – zelfs de baas bijten? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: omdat hij een noodzaak voelt. Honden zijn van nature conflictvermijdende dieren. Ze zullen een conflict of confrontatie liever uit de weg gaan dan dat ze ‘m opzoeken. Gegrom voelt voor jou misschien al heel agressief, maar een hond die gromt, probeert eigenlijk een conflict of escalatie te voorkomen. Door te grommen zegt hij: “Je staat op het punt om mijn grens te overschrijden. Ik grom om die grens aan te geven. Dus kom niet dichterbij, anders moet ik nog heftiger mijn grenzen gaan bewaken.” (Door bijvoorbeeld te gaan bijten.)

Grommen is hondengedrag dat je serieus wil nemen

Als je samenleeft met je hond, ben ik van mening dat je ook rekening moet houden met zijn/haar grenzen. Wij kunnen onze grenzen als mensen heel netjes stellen, gewoon door het in woorden aan elkaar te communiceren. Maar je hond kan dat niet. Als jij over zijn grenzen heenwalst en eventuele subtielere signalen dat hij de situatie niet fijn vindt NIET goed oppakt, dan moet je hond wel met een heftiger manier komen om zijn grenzen aan te geven. En één van die manieren is grommen.

Liever grommen dan bijten

Dat je hond gromt, is dus nog niet eens het grote probleem. Wees blij dat hij eerst gromt en niet direct bijt, denk ik altijd maar. Grommen is een vorm van een grens aangeven. Het is aan jou: neem je die grens serieus? Of ga je door en loop je het risico dat jouw hond op een nog heftiger manier moet laten zien dat hij de situatie echt niet meer oké vindt?

Hond gromt bij het aaien

Dan even terug naar het oorspronkelijke onderwerp: wat als jouw hond specifiek gromt wanneer je ‘m wil aaien? Je kunt dan sowieso de conclusie trekken dat er IETS aan het aaien is wat je hond niet prettig vindt. Om deze situatie goed op te kunnen lossen, moet je eerst weten wáárom je hond dat aaien niet prettig vindt. Er zijn meerdere situaties mogelijk:

  • Je hond heeft een negatieve associatie met aanraking
  • Je hond heeft pijn en aaien is pijnlijk voor hem
  • Je aanraking komt onverwachts en je hond schrikt ervan
  • Je hond heeft een stressvolle dag gehad en nog meer aanraking is gewoon te veel
  • Je hond heeft nooit geleerd om geaaid te worden
  • Je hond is angstig

Onderschat vooral de rol van pijn niet. Eén van mijn eigen honden, onze Golden Retriever Jake, begon bijvoorbeeld opeens te blaffen wanneer vreemde kinderen hem wilden aaien. Dit was gedrag dat we niet van hem gewend waren. Na veel onderzoek bleek hij extreme artrose te hebben. De aanraking van kinderen was voor hem onverwachts en mogelijk pijnlijk. Hij blafte dus om te voorkomen dat ze aan hem zouden zitten en te voorkomen dat ze hem pijn zouden doen. Zo zie je maar: een gedragsverandering is er nooit zomaar.

Gromt of bijt jouw hond bij het aaien? Schakel hulp in!

Als jij een hond hebt die begint te grommen als je hem wil aanraken, dan is het tijd om daar iets aan te doen. Grommen is een serieus signaal dat je serieus wil nemen. Achterhaal allereerst wáárom je hond gromt. Misschien ligt de oorzaak bij iets compleet anders. Denk aan het voorbeeld van mijn eigen hond dat ik hierboven gaf – door met de pijn aan de slag te gaan, veranderde het gedrag vanzelf mee.

Kom je er zelf niet uit? Schroom dan niet om hulp in te schakelen. Een professional kan je helpen om te begrijpen waarom jouw hond doet wat hij doet, zodat je niet alleen je hond beter kunt begrijpen, maar je ook vervelende situaties in de toekomst kunt voorkomen.

Leer meer over hondengedrag!

Wil jij meer leren over hondengedrag? Volg mij dan op Instagram. Hier deel ik regelmatig gratis tips voor hondeneigenaren. Wil je meer leren over hondengedrag? Bekijk dan mijn online cursussen. Ik leer je om jouw hond beter te begrijpen, zodat jullie weer een ontspannen leven hebben waarin jullie van elkaar genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *