Wat moet ik doen als er een loslopende hond op mijn aangelijnde hond afkomt?

Hondengedragscoach Lisse van de Groep in het bos met haar honden
Delen:

Wat moet ik doen als er een loslopende hond op mijn aangelijnde hond afkomt? Ik denk dat elke hondeneigenaar zich de situatie wel kan voorstellen. Je wandelt ergens met je aangelijnde hond en plots duikt er een loslopende hond op. De loslopende hond rent op jullie af en jouw hond vindt dat toevallig helemaal niet fijn. Misschien ben je zelfs wel keihard aan het trainen omdat jouw hond uitvalt aan de lijn of probeer je al maanden de aandacht van je hond te krijgen aan de lijn. Deze loslopende hond zorgt dus voor flink wat problemen en het is absoluut niet fijn dat hij op je afrent. Maar wat kan je doen als er een loslopende hond op jouw aangelijnde hond afkomt?

Je hebt alleen controle over je eigen stuk

Ik begin even met het slechte nieuws: je hebt geen controle over wat een andere eigenaar met zijn/haar hond doet. Misschien sta jij daar enorm te worstelen met je eigen, aangelijnde hond en de loslopende hond van iemand anders en doet die andere eigenaar precies NIETS. Ik herken je frustratie en weet hoe lastig dit is. Toen ik met mijn eigen witte herder Lewis in training was omdat hij uitviel naar andere honden, vond ik niets zo vervelend als loslopende honden die op mijn aangelijnde hond afdoken – zéker wanneer de eigenaar hier niets aan deed of riep “Hij doet niets hoor!”.

Ja, maar mijn hond wel,” dacht ik dan.

Helaas heb je op die andere eigenaar dus geen invloed. Op de andere hond heb je ook niet altijd invloed. En dat is het slechte nieuws. Maar dan het goede nieuws: je hebt wél invloed op de keuzes die jij maakt en je hebt invloed op je eigen hond. En daar zit je winst.

Voorkomen dat er een loslopende hond op je aangelijnde hond afrent

Er zijn gelukkig een aantal dingen die je wél kunt doen! Ik maak onderscheid tussen voorkomen en genezen. We gaan het eerst hebben over de dingen die je kunt doen om te voorkomen dat er een loslopende hond op jouw aangelijnde hond af komt lopen:

 • Wandel niet met een aangelijnde hond in een losloopgebied. “Maar Lisse, ik heb toch ook het recht om in het bos te lopen met mijn aangelijnde hond?” Zeker. Dat recht heb je! De vraag is alleen of het prettig is voor jou en voor je hond. De kans dat je een loslopende hond tegenkomt is super groot en de kans op vervelende situaties dus ook. De vraag is of je dat moet willen (ik denk van niet). Er zijn trouwens gelukkig ook heel veel mooie bossen waar je met honden aangelijnd moet wandelen.
 • Houd rekening met de tijdstippen waarop je loopt. In de omgeving waar ik woon (omgeving Amersfoort) zijn er veel losloopgebieden. Een luxe, maar deze gebieden zijn ook altijd erg druk rond de “spitstijden” in hondenland. Tussen 8 en 9 ’s ochtends is het in alle losloopgebieden druk, en datzelfde geldt tussen 16.30 en 17.30 uur. Heb je een hond die je alleen aangelijnd kunt uitlaten en waarbij je niet wil dat er andere honden op afrennen? Wandel dan op rustige momenten, zodat je de kans dat jullie een losse hond tegenkomen kleiner is.
 • Vraag eigenaren ruim op tijd om hun hond bij zich te houden. Loop je ergens met je aangelijnde hond en zie je in de verte iemand met een loslopende hond aankomen? Wacht even met wandelen en vraag of deze persoon zijn/haar hond bij zich kan houden. In sommige gevallen vraag je het op tijd en kan die persoon zijn hond netjes bij zich roepen. Zo kan je elkaar rustig passeren.

Ik snap ook dat het er in de andere wereld anders aan toe gaat. Niet iedereen neemt je serieus als je vraagt of ze hun hond bij zich willen houden. Niet iedereen loopt netjes met een aangelijnde hond in een stuk bos waar honden aangelijnd moeten zijn. I know and I feel you. Dat is knap balen en het is één van de redenen dat ik zo actief ben op Instagram: om meer onderling begrip te creëeren voor honden en hondeneigenaren. Maar als je deze 3 dingen doet, neem je in ieder geval de verantwoordelijkheid voor je eigen stuk en dat is al heel wat!

Wat moet je doen als er een loslopende hond naar jouw aangelijnde hond toe komt?

We gaan er vanuit dat je de bovenstaande 3 dingen netjes gedaan hebt en tóch komt die loslopende hond op jullie afgestormd. Help! Wat nu?

 • Stuur de andere hond weg. Je mag een andere hond altijd wegsturen, tenzij dat gevaar oplevert voor jou of voor je hond. Wegsturen doe je heel simpel door voor de hond te gaan staan en ‘nee’ of ‘weg’ te zeggen. Als je een assertieve en overtuigde houding hebt, neemt een hond je sneller serieus en kan het zijn dat je de situatie zo heel simpel kunt oplossen.
 • Blokkeer de andere hond met je lichaam. Ga tussen jouw hond en de andere hond instaan. Je kunt je lichaam gebruiken om te voorkomen dat de hond bij jouw hond komt. Bijkomend voordeel is dat jouw eigen hond zich beschermd voelt.
 • Geef je hond ruimte. Grappig genoeg willen wij mensen instinctief onze hond juist kort bij ons houden aan de riem wanneer er een andere hond op ons afkomt. Toch is dat niet wat je moet doen. Als jouw hond het spannend vindt dat er een andere hond op hem afkomt, zal hij zich nóg meer gespannen voelen als hij ervaart dat hij door die korte riem geen enkele kant op kan. Natuurlijk – als je hond zich bijtend en vol in de aanval op de andere hond stort, is een lange riem wellicht geen goed idee, maar in alle andere gevallen zou ik mijn hond juist wél ruimte geven om hem te laten ervaren dat hij de ruimte heeft om zich meer terug te trekken en afstand te nemen van de andere hond.
 • Leid je hond af. De loslopende hond die op jullie af komt, wordt gestimuleerd in zijn gedrag als jouw hond op hem reageert. Hoe minder jouw hond dus reageert op die loslopende hond, hoe sneller die andere hond weer weg zal zijn. Hij krijgt immers geen enkele reactie. Je kunt – wanneer je de loslopende hond ziet aankomen – wat koekjes in de bosjes strooien voor jouw hond. Hierdoor gaat jouw hond lekker snuffelen en is hij met iets anders bezig. Dit is te zien in zijn lichaamshouding. Hij ontspant en focust niet meer op de andere hond. Het gevolg is dat de andere hond kan denken: “Hier valt geen aandacht te halen, ik loop wel door.” En voila, probleem opgelost.
 • Blijf de eigenaar aanspreken op het gedrag van zijn/haar hond. Ook wanneer de loslopende hond al bij jou en je hond staat, mag je de eigenaar van deze hond nog steeds aanspreken. Dat mag altijd.

Lieve hondeneigenaren, houd rekening met elkaar

Lieve hondeneigenaren… laten we elkaar wat meer helpen! Zie je iemand op je af komen lopen met een aangelijnde hond en vraagt diegene of jij je hond even bij je wil houden? Doe dat dan gewoon. Ga niet in verdediging waarom die persoon daar wel/niet zou moeten lopen met zijn/haar aangelijnde hond. Opmerkingen als “Mijn hond doet niets,” hebben ook weinig zin, want je weet niet of de aangelijnde hond misschien wél iets doet.

Dus voor je eigen veiligheid, voor de veiligheid van je eigen hond én voor de veiligheid van de aangelijnde hond: respecteer elkaars verzoek en houd loslopende honden weg bij aangelijnde honden!

Kan zo’n aangelijnde hond niet loslopen dan?

Niet altijd, nee. Er zijn heel veel redenen waarom sommige honden niet los kunnen lopen, zoals:

 • Deze hond heeft de neiging om weg te lopen.
 • De hond is angstig en het geeft hem een veilig gevoel om dichtbij zijn baasje te blijven.
 • Deze hond valt uit naar andere honden (en loopt dus aan de lijn zodat hij niet uitvalt naar jouw hond!).
 • De hond heeft een te groot jachtinstinct.
 • Deze hond is net bij zijn nieuwe baasje en kan nog niet los.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn genoeg redenen waarom een hond niet kan loslopen. Iedere eigenaar kent zijn eigen hond het beste.

Ik wil ontspannen leren wandelen met mijn hond

Zijn jullie wandelingen nu verre van ontspannen? En herken je het volgende:

 • Mijn hond trekt aan de lijn.
 • Mijn hond valt uit aan de lijn.
 • Mijn hond jaagt prikkels (zoals fietsers en scooters) achterna.
 • Ik heb geen contact met mijn hond tijdens het wandelen
 • De hond loopt weg.
 • Het tegenkomen van andere honden is heel stressvol.

Dan heb je iets aan mijn online cursus ‘Ontspannen wandelen met je hond’! Voor slechts €49,99 leer je:

 • Hoe je weer kunt wandelen met een aangelijnde hond en een ontspannen lijn.
 • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je weer contact hebt met je hond.
 • Je leert hoe je je hond kunt motiveren om met jou mee te lopen.
 • Je gaat begrijpen waarom je hond uitvalt aan de riem en wat je daaraan kunt doen.
 • Hoe je situaties kunt voorkomen i.p.v. dat je achteraf moet ingrijpen.
 • Wat de basisbehoeftes zijn van jouw hond tijdens het wandelen.
 • Herkennen wat jouw hond wel en niet prettig vindt.
 • Hoe je andere honden weer op een ontspannen wijze kunt passeren.

En nog veel meer! De cursus bevat 5 modules met videomateriaal, een werkboek vol praktische opdrachten én de mogelijkheid om mij alle vragen te stellen die je hebt.

Ik wens je veel succes tijdens het wandelen met jouw hond!

2 reacties

 1. Dank voor deze tips. Tijdens het wandelen in het dorp kom ik geregeld niet aangelijnde honden tegen die me bij de jas of hand pakken of hun vieze snoet langs mijn broek of rok halen. Soms zit de smeer nog aan de kleding als ik thuiskom. Het is weliswaar spelen, maar ik wil dit niet. Ik zit ook niet aan andere mensen of dieren onderweg. Netjes aanspreken van de baas of bazin is zinloos gebleken. Soms wordt er zelfs gedreigd met fysiek geweld. De ervaring leert dat veel hondenbezitters die de hond niet aanlijnen niet in staat zijn om na te denken over hun omgeving. Ze komen op mij asociaal over, zeker als het antwoord meteen op geweld is gericht. Ik loop daarom tegenwoordig een blokje om, maar ook dat is best lastig want je komt ze ook al tegen midden op de weg en het fietspad. Gelukkig nooit problemen met baasjes van aangelijnde honden.

 2. Hoi, ik pas aanvaring met iemand die express zijn honden nar mijn hond liet komen,mijne vast die van hem niet, het is goed afgelopen alleen van mijn hond heel zijn neus kapot omdat ik de lijn er tig x omheen moest doen anders had ik hem niet gehouden en dan was het een drama geworden want hij zo vreselijk sterk en doet alles om mij te beschermen en die man weet dat en toch stuurt ie zijn honden, ik heb hem kunnen houden, maar waarom doet ie dat? Als riem gebroken was had ie de honden en de eigenaar invalide gemaakt, meen ik echt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *