Kennismaken met een onbekende hond

Delen:

Kennismaken met een andere hond… hoe doe je dat eigenlijk? We zijn natuurlijk allemaal gek op honden. Ik denk dat je dit artikel niet zou lezen als dat niet zo zou zijn. Natuurlijk willen we iedere hond het liefste uitgebreid begroeten. Misschien vind je het heerlijk om iedere onbekende hond een aai over z’n bol te geven. Maar kennismaken met een onbekende hond zou nooit moeten beginnen met knuffelen. In dit artikel leg ik je uit waarom!

Contact maken met een onbekende hond

Wanneer ik in het bos een onbekende hond tegenkom, maar ik in principe nooit uit mezelf contact met de hond. Niet omdat ik honden niet leuk vind (ik vind honden geweldig!), maar omdat het vreemd is om zomaar in de persoonlijke ruimte van een hond te duiken. Wanneer ik een ander mens leer kennen, ga ik ook niet direct aan diegene zitten en ik leg ook niet meteen mijn ziel en zaligheid bloot bij onbekenden. Hetzelfde geldt voor je hond: je moet elkaar eerst leren kennen voor je écht contact kunt gaan maken.

Leg het initiatief bij de hond

Ik kan als mens alle honden van de wereld geweldig vinden, maar ik laat het initiatief altijd bij de hond liggen wanneer ik een hond niet ken. Waarom? Omdat ik van mezelf prima weet wat mijn wensen en verwachtingen zijn wanneer ik een onbekende hond tegenkom, maar ik dat van de hond niet weet. Natuurlijk kan ik naar zijn lichaamstaal kijken, maar ik ken de hond verder niet. Ik heb geen idee of de hond een verleden heeft. Ik weet niet of hij angstig is voor onbekende mensen. Misschien wil hij alleen maar even aan me ruiken en daarna doorlopen. Door direct aan hem te gaan zitten, ga ik veel te snel met mijn wensen en geef ik hem geen ruimte om door te lopen als hij dat wil.

Waarom komt een hond snuffelen als hij je niet kent?

Maar hij kwam uit zichzelf naar me toe? Waarom schoot hij dan zo weg toen ik m’n hand uitstak?
Herkenbaar? Veel mensen zullen het wel eens meegemaakt hebben. Er komt een onbekende hond naar je toe, je reageert op de hond door je hand uit te steken en de hond schiet geschrokken bij je vandaan. Waarom komt een hond dan eigenlijk snuffelen als hij geen contact wil? Het antwoord is heel simpel. Honden ontdekken de wereld via hun neus. Door aan anderen te ruiken verzamelen ze informatie. Ik ruik natuurlijk naar mijn eigen honden, dus door aan mijn broek te ruiken, verzamelt een onbekende hond informatie over mij en mijn harige familieleden. Die informatie is nuttig voor ze, want uit die geur haalt een hond informatie over het geslacht van mijn 2 honden, over hun leeftijd en zelfs over hun staat van zijn (zijn ze zelfverzekerd, angstig, etc.). De enige manier waarop een hond die informatie kan verzamelen, is door te snuffelen. En dát is dus de reden dat hij aan m’n broek ruikt. Niet omdat hij per se contact wil met mij, maar omdat hij informatie wil verzamelen. En door direct aan hem te gaan zitten, verstoor ik dat hele proces.

Aan een ander ruiken is juist voor een angstige hond belangrijk!

Stel je nou voor dat je een hond tegenkomt die angstig is. Je kent deze hond niet, maar de hond komt wel even aan je snuffelen. Voor deze hond is het super belangrijk om informatie op te doen via zijn neus. Sterker nog: het is super stoer dat hij dat doet, want hij vindt het waarschijnlijk super spannend om aan jouw broek te ruiken. Het is voor zijn zelfvertrouwen een hele mooie stap om tóch te gaan snuffelen en informatie te verzamelen. En wat gebeurt er wanneer ik vervolgens (ongetwijfeld met goede bedoelingen) mijn hand uitsteek naar deze hond? Dan schrikt de hond en zo is er van de positieve ervaring weinig meer over. Zonde, want het snuffelen had voor de angstige hond een mooi leermoment kunnen zijn dat hij door te snuffelen op een laagdrempelige en veilige manier informatie kan verzamelen over een ander, zonder direct in contact te hoeven gaan.

Kennismaken met een onbekende hond? Laat het initiatief bij de hond

Ga je kennismaken met een onbekende hond? Snuffelen is pas de eerste stap en het is lang niet altijd een teken dat de hond meer van jou wil. Er zijn genoeg honden die even aan je broek zullen snuffelen en daarna doorlopen. Ze hebben de informatie verzameld die ze nodig hebben en hebben verder geen behoefte aan meer contact met jou. Helemaal prima! Besluit de hond wél om meer contact te willen? Dan zullen daar andere signalen bij komen kijken. Hij zal meer oogcontact met je maken, bij je blijven staan, misschien zijn neus tegen je hand duwen, enzovoorts. Bovenal zal hij een meer ontspannen indruk maken wanneer hij echt uit eigen beweging contact wil maken met jou. Blijft de hond wel een gespannen of angstige indruk wekken, al blijft hij bij je staan? Geef hem dan de ruimte om alles op zijn tijd te ontdekken. Laat het initiatief bij hem.

Na een fijne eerste kennismaking kan meer volgen

Laat jij een hond gewoon met rust nadat hij aan jou gesnuffeld heeft? Wanneer je hem dan een volgende keer tegenkomt, zal de hond onthouden hebben dat jij hem met respect en ruimte hebt benaderd. Er zijn honden die uiteindelijk denken: “Deze persoon reageert altijd zo fijn en rustig op mij, die wil ik nu wel beter leren kennen.” Maar dat kan misschien wel pas de 10e keer dat jullie elkaar tegenkomen gebeuren.

Om je een voorbeeldje te geven: een vriendin van mij heeft een geweldige hond uit het buitenland. De hond moest – vanzelfsprekend natuurlijk – wennen in Nederland. Het is bovendien geen hond die van nature heel erg het contact met mensen opzocht. Omdat hij natuurlijk wel bij mijn vriendin kwam wonen, zag en zie ik de hond vaak. In het begin maakte hij amper contact met me. Ik heb dat altijd gerespecteerd en heb hem de ruimte gegeven. We zijn een jaar verder en deze lieve jongen komt me altijd enthousiast en vol liefde gedag zeggen. We hebben elkaar leren kennen en we waarderen elkaar. En vanuit die ruimte en waardering, is er contact ontstaan. Maar dat kost tijd!

Bescherm ook je eigen hond

Maar naast het respectvol omgaan met honden die je niet kent, is het ook fijn om je eigen hond hierin te helpen. Wanneer je een extreem mooie, schattige of opvallende hond hebt, zul je ongetwijfeld vaak mensen tegenkomen die graag aan je hond willen zitten. Voor je hond is dat lang niet altijd fijn! Veel honden geven al door middel van stresssignalen aan wat ze wel en niet prettig vinden. Leer je eigen hond daarin goed kennen door hem veel te observeren! Wat vindt hij wel en niet fijn? Waar reageert hij ontspannen op en wanneer reageert hij juist niet ontspannen? Wanneer je weet en ziet aan je hond dat hij het niet fijn vindt als onbekende mensen hem aanraken of uitgebreid begroeten, kan je mensen gewoon vragen om van je hond af te blijven.

Bijt hij dan?

Hij komt toch zelf naar me toe?

Misschien krijg je zulke reacties. Dat is vervelend, maar laat het langs je heen gaan. Jij weet wat jouw hond nodig heeft. Wat hij prettig vindt. Wanneer hij zich veilig voelt. Het is jouw verantwoordelijkheid om daar goed op in te spelen en het is jouw hond. Jij mag daarin altijd grenzen aangeven, wat anderen daar ook van vinden.

Ik wil hulp bij het gedrag van mijn hond

Kennismaken met een onbekende hond? Jij weet nu hoe je dat moet aanpakken. Kom je er zelf niet uit? Ik help je heel graag. Volg me sowieso even op Instagram (daar deel ik veel tips voor het leven met een hond!). Natuurlijk mag je ook contact met me opnemen als je meer hulp nodig hebt. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *