Afleiden en trainen zijn twee verschillende dingen! Wat is het verschil?

Delen:

Afleiden en trainen zijn twee verschillende dingen. Maar wat is het verschil? Afleiden is vaak de “makkelijke” weg. Stel je voor dat jouw hond snel reageert op fietsers. Hij valt uit en gaat blaffen. De makkelijkste weg is dan om je hond af te leiden, bijvoorbeeld met iets lekkers of met een speeltje. Je hond staart zich zo blind op de afleiding, dat hij de fietser helemaal niet in de gaten heeft. De fietser kan rustig doorfietsen en je hond is niet uitgevallen. Het lijkt in eerste instantie de perfecte oplossing! Maar heeft je hond er wel iets van geleerd?

Het verschil tussen afleiden en trainen

Wanneer je je hond afleidt, zorg je dat zijn volledige focus bij jou ligt (of eigenlijk: bij hetgeen waarmee je hem afleidt, bijvoorbeeld iets lekkers of een speeltje). Je hond is zo gericht op de positieve prikkel die jij hem aanbiedt, dat hij de prikkel waar hij normaal gesproken op zou reageren (bijvoorbeeld de fietser) helemaal niet meer ziet. Wanneer je je hond afleidt, zorg je er zeker voor dat je hond op dat moment niet uitvalt naar de fietser. Maar je leert de hond niet om met de prikkel om te gaan en te leren dat uitvallen hier niet nodig is. En dat is precies het verschil tussen afleiden en trainen: bij het afleiden ben je de situatie eenmalig aan het managen, maar wanneer je gaat trainen, leer je je hond ook op de lange termijn om te gaan met de prikkel.

Het is essentieel dat je hond de prikkel ziet

Als je wil dat je hond écht iets leert van de situatie, dan is het essentieel dat hij de prikkel ziet! Een hond zal nooit met fietsers leren omgaan wanneer hij de fietser nooit te zien krijgt, omdat jij hem afleidt. Hij MOET de prikkel zien, om te leren dat de aanwezigheid van de fietser niets hoeft te betekenen voor hem. Hij MOET de prikkel zien, om te leren om zijn emoties en gemoedstoestand op de lange termijn te veranderen wanneer hij geconfronteerd wordt met deze prikkel (bijvoorbeeld de fietser). Als je hem afleidt wanneer er een fietser langskomt, verandert er niets aan de emotie en gemoedstoestand van je hond ten opzichte van de fietser. De enige reden dat hij niet reageert, is dat hij de fietser niet heeft gezien. Het is dus essentieel dat je hond de prikkel ziet, wanneer je iets aan de situatie wil veranderen.

Wanneer is het afleiden van je hond wél een goed idee?

Maar soms kan het afleiden van je hond wél een goed idee zijn, bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met een prikkel die je eigenlijk nooit tegenkomt. Trainen doe je bij prikkels die onderdeel zijn van je dagelijks (of wekelijks) leven. Je traint situaties die je regelmatig tegenkomt. Het feit dat je in Nederland bijvoorbeeld overal fietsers tegenkomt, maakt het de moeite waard om je hond te trainen om om te kunnen gaan met fietsers.

Maar stel je nou voor dat je je hond meeneemt naar de dierentuin (ja, er zijn 2 dierentuinen in Nederland waar dat mag) en je hond reageert enorm op de olifanten… Is dat iets wat het trainen waard is? Mijn antwoord zou ‘nee’ zijn. Waarom is het in vredesnaam belangrijk voor jullie dagelijks leven dat jouw hond leert omgaan met olifanten? Je komt nooit een olifant tegen op straat en de olifanten in de dierentuin hoef je niet per se op te zoeken. In zo’n geval zou afleiden handiger zijn. Voor die ene keer dat je je hond meeneemt naar de dierentuin, is trainen niet de moeite waard. Je hond zou immers een aantal keer per week een olifant moeten zien, om te leren hoe hij daar normaal mee om kan gaan.

Hoe kan ik mijn hond trainen om om te gaan met een bepaalde prikkel?

Dat is een vraag waar ik je geen antwoord op kan geven zolang ik jullie situatie niet ken. Iedere hond is uniek. Honden die uitvallen naar prikkels zoals fietsers, joggers of andere honden, doen dat allemaal om hun eigen redenen. De ene hond valt uit omdat hij bang is, de ander omdat hij een negatieve ervaring heeft met die ene hond, de ander omdat z’n stressemmer vol zit. Ik zal dus eerst moeten kijken waarom je hond uitvalt en pas dan kunnen we een trainingsplan opstellen om dit te managen.

Iedere situatie is uniek

Houd in je achterhoofd dat iedere situatie uniek is. Voor sommige hondeneigenaren en honden werkt het wél om af te leiden, om een specifieke reden. Denk bijvoorbeeld aan die olifant. Prikkels die je niet vaak tegenkomt, zijn vaak ook niet de moeite van het trainen waard. Gewoon omdat je hond niet vaak genoeg de kans krijgt om het te oefenen en het nieuw aangeleerde gedrag ook in stand te houden. Jij kent jouw hond het beste. Laat je dus niet gek maken door alle (vaak goedbedoelde) adviezen die je om de oren vliegen. Blijf dichtbij jezelf en dichtbij je hond!

Ik wil mijn hond trainen, maar ik weet niet hoe

Wil jij je hond trainen om om te leren gaan met bepaalde prikkels, maar weet je niet hoe? Dan help ik je daar graag bij! Samen gaan we onderzoeken waarom jouw hond doet wat hij doet. Daarna maken we een plan van aanpak en gaan we kijken hoe we je hond kunnen trainen om op een andere, fijnere manier om te gaan met de prikkel die lastig voor hem is.

Je kunt me ook volgen op Instagram. Ik plaats regelmatig nieuwe posts over hondengedrag, om je meer inzicht te geven in waarom honden doen wat ze doen. Ik hoop je weer geïnspireerd te hebben met dit artikel! Heb je vragen? Mailen mag altijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *