5 tips voor wanneer je andere honden tegenkomt tijdens het wandelen

Delen:

In dit artikel vind je 5 tips voor wanneer je andere honden tegenkomt tijdens het wandelen. Want laten we eerlijk zijn: lang niet alle ontmoetingen tussen honden verlopen prettig en ontspannen. De grootste mythe ter wereld is wat mij betreft dat honden “het allemaal zelf wel oplossen”. Natuurlijk zijn er honden die lastige situaties prima zelf op kunnen lossen, maar er zijn ook genoeg honden die snakken naar wat hulp en begeleiding van hun eigenaar. Levert het problemen op wanneer je andere honden tegenkomt tijdens het wandelen? Dan ga je echt iets hebben aan dit artikel. Loop je echt tegen serieuze gedragsproblemen aan? Schakel dan natuurlijk altijd een gedragsdeskundige in.

Hondenwerk is maatwerk

Laat ik beginnen met zeggen dat hondenwerk altijd maatwerk is. Deze 5 tips gaan niet opeens alle problemen waar jij tegenaan loopt tijdens het wandelen met je hond oplossen. Wel is het zo dat deze tips je meer inzicht kunnen geven in wat jouw hond nodig heeft wanneer hij een andere hond tegenkomt. Want een andere hond tegenkomen is niet altijd leuk voor je hond. Ik leg je hieronder uit hoe dat zit.

Niet alle honden willen spelen

Veel puppy’s houden van spelen. Dat weten we allemaal. Maar wist je dat de behoefte aan spel enorm kan veranderen naarmate je hond ouder wordt? Veel volwassen honden spelen zelfs helemaal niet meer met andere honden, of misschien slechts met een hond die ze echt goed kunnen of met hun eigenaar. Dit is normaal gedrag. Eigenlijk is het vreemd dat we denken dat honden willen spelen met iedere wildvreemde hond die ze tegenkomen. Net als voor mensen, geldt ook voor honden dat zij eerst iemand moeten leren kennen voor ze de interactie écht aangaan. Jij maakt ook geen praatje met elk mens dat je tegenkomt in de Albert Heijn, en zo speelt je hond ook niet met iedere hond die hij tegenkomt in het bos. De realisatie dat jouw hond er misschien helemaal niet zo op zit te wachten op bij elke vreemde hond 10 minuten stil te staan, is al een hele belangrijke die ik je mee wil geven voor ik begin met mijn 5 tips voor wanneer je andere honden tegenkomt tijdens het wandelen.

Tip 1: Laat je hond aan de riem niet in contact met andere honden

Ik begin meteen met een hele belangrijke! Laat je hond niet in contact met een andere hond aan de riem. Dit heeft een paar redenen en voordelen.

  • Door je hond niet in contact te laten met andere honden aan de riem, stel je een heel duidelijke grens. Het is gewoon een no go om aan de riem met andere honden in contact te gaan. Hierdoor zal je hond aan de riem ook minder gaan trekken wanneer hij andere honden ziet. Hij weet immers: hier mag ik toch niks mee. Het biedt duidelijkheid (wat fijn is voor je hond!) en het zorgt voor minder getrek. Win win!
  • Je hond is aan de riem altijd in het nadeel. Wanneer honden elkaar op natuurlijke wijze begroeten, lopen ze eerst in een halve cirkel om elkaar heen, om aan elkaars achterwerk te snuffelen. Het in een halve cirkel om elkaar heen lopen noemen we ook wel ‘curven’ en iedere hond heeft een eigen behoefte in hoe groot die curve moet zijn. De ene hond heeft behoefte aan een grote curve en loopt liever niet te dicht langs de andere hond, terwijl er ook honden zijn die het prima vinden om een kleine curve te maken. Wanneer je hond losloopt heeft hij de vrijheid om de ruimte te pakken die voor hem goed voelt. Sterker nog: als hij helemaal geen zin heeft om de andere hond te begroeten, kan hij gewoon doorlopen en het snuffelen overslaan. Aan de riem is die ruimte er niet. Hij zit simpelweg aan jou vast en als jij er niet voor kiest om veel afstand te nemen van de hond die jullie tegenkomen, heeft je hond geen andere keuze dan heel dicht langs de andere hond lopen. Hij kan geen kant op en dat kan echt een heel naar gevoel geven! Sommige honden gaan hierdoor uitvallen aan de riem. De andere hond komt zó enorm in hun ruimte, dat ze geen andere optie zien dan de hond “wegjagen” door uit te vallen. Door je hond niet in contact te laten met andere honden, weet hij dat hij ook niets met die andere hond hoeft.

Loop je dus met je hond aan de riem en kom je een andere hond tegen? Bewaar dan afstand. Dat is fijn voor je hond, want zo hoeft hij niet het gevoel te krijgen dat een andere hond in zijn persoonlijke ruimte komt terwijl hij dat niet fijn vindt. Je hond zal je dankbaar zijn.

Tip 2: Laat je hond niet los als hij niet reageert als je ‘m roept

Tip 2 van de 5 tips voor wanneer je andere honden tegenkomt tijdens het wandelen is dat het beter is om je hond niet los te laten als hij niet komt wanneer je ‘m roept. Zo simpel is het echt. Een hond die niet luistert als je hem roept, zou je niet los moeten laten. Je hebt immers geen contact. Het loslaten van een hond die niet in verbinding staat met jou, levert alleen maar frustratie op. Voor jou én voor je hond!

Bovendien zijn honden altijd geneigd om gedrag dat hen iets positiefs oplevert te herhalen. Een hond die weet dat hij kan weglopen omdat jij dat als eigenaar niet voorkomt, zal de volgende keer weer weglopen. Echt waar! Je zult dus eerst moeten werken aan een goede recall (= roepen en de hond komt) voordat je je hond loslaat. Ga voor succeservaringen en zorg dat je hond die herhaalt!

Tip 3: Lees de signalen van je hond

Je hond geeft tijdens het wandelen allerlei signalen af en dat doet hij met zijn lichaam. We noemen dit de lichaamstaal van de hond. Aan de lichaamstaal van je hond kan je zien hoe hij zich voelt in een bepaalde situatie. Levert een situatie hem stress op? Dan zal hij stresssignalen laten zien. Vindt hij een situatie juist fijn? Dan zal je zien dat hij een ontspannen lichaamshouding heeft. Door de lichaamstaal van je hond te kennen, kan je herkennen in welke situaties hij zich niet fijn voelt. Je kunt hier vervolgens op anticiperen door hem in deze situaties te helpen. Overigens is het lezen en begrijpen van lichaamstaal van honden niet alleen nuttig voor jouw eigen hond, maar het is ook handig om andere honden goed te kunnen lezen. Daar leg ik je graag meer over uit!

Stel dat jij met je hond door het bos loopt. Je hond loopt los en jullie hebben een fijne wandeling. Plotseling zie je verderop het pad waar je wandelt een andere hond aan komen lopen. De andere hond is duidelijk gespannen. Hij heeft zijn staart tussen zijn poten, staat stokstijf stil, is aan het tongelen (= likt zijn eigen bed) en staart jouw hond aan. Dit zijn allemaal stresssignalen. Jouw hond was juist heel ontspannen, maar nu hij de andere hond ziet, en ziet hoe gespannen de andere hond is, voelt jouw hond zich ook minder prettig. Je besluit om met jouw hond een zijpaadje in te slaan. De andere hond ontspant zich zichtbaar en ook jouw hond is blij. Hij hoefde niet langs die andere, gespannen hond te lopen, omdat jij herkende dat de andere hond enorm gespannen was (wat voor jouw hond ook niet fijn is).

Ik vind dit één van de belangrijkste tips van de 5 tips voor wanneer je andere honden tegenkomt tijdens het wandelen. Je speelt op deze manier namelijk in op de behoeftes van jouw hond, waardoor je hond zich prettiger voelt tijdens het wandelen.

Tip 4: Wees betrokken bij je hond

Honden zijn gezelschapsdieren. Ze vinden het fijn om bij hun eigenaar te zijn en ze doen graag dingen samen met hun mens. Een prachtige eigenschap die ik persoonlijk echt heel erg waardeer in honden. Ze zijn gewoon graag bij ons; wat een eer! Deze mooie eigenschap moeten we niet alleen waarderen, maar ook beantwoorden. Daarom is het belangrijk dat je, wanneer je met je hond wandelt, met je volle aandacht bij je hond bent. Weg die telefoon, uit die podcast en geniet van het moment dat je samen hebt. Een hond die in verbinding staat met zijn baasje, zal zich ook veel meer richten op zijn baasje. Dat levert hem immers wat op (weet je nog? ze zijn geneigd gedrag dat hen iets positiefs oplevert te herhalen!).

Tip 5: Loop nooit recht op andere honden af

In hondentaal is er weinig zo onbeleefd als recht op elkaar aflopen. Honden zijn van nature conflictvermijders. Ze laten kalmerende signalen zien aan elkaar om aan elkaar duidelijk te maken dat ze geen kwaad in de zin hebben. Eén belangrijk kalmerend signaal is onder andere het wegdraaien van de kop en het niet aankijken van een onbekende hond. Door deze signalen zeggen ze op hun manier tegen elkaar: “Ik wil je niets kwaads doen. Ik ben oké.” Je kunt je voorstellen dat als het wegdraaien van de kop en het elkaar niet aankijken kalmerende signalen zijn, dat het recht op elkaar aflopen daar eigenlijk lijnrecht tegenover staat. Op een smal pad waar honden recht op elkaar aflopen is er bijna geen ruimte om elkaar niet aan te kijken, wat de spanning bij honden doet oplopen. Is het pad ook nog eens lang? Dan loop je langere tijd op elkaar af en bouwt de spanning zich nog verder op, wat uiteindelijk kan leiden tot een vervelende ontmoeting tussen honden.

Natuurlijk begrijp ik dat je niet altijd makkelijk kunt uitwijken. Soms loop je nu eenmaal op een pad dat geen zijpaden heeft. Toch kan je je hond in deze situatie helpen. Zie je een andere hond recht op jullie aflopen? Roep je hond dan bij je, strooi wat koekjes in het gras en laat hem zoeken. Hierdoor laat jouw hond de focus op de andere hond los en verandert zijn lichaamstaal naar een meer ontspannen lichaamshouding. Dit is voor de andere hond prettig en kalmerend, waardoor deze ook rustiger en meer ontspannen door kan lopen. Zo heb je in één klap beide honden geholpen.

Ontspannen wandelen is belangrijk!

Ontspannen wandelen is belangrijk en daarom deel ik deze 5 tips voor wanneer je andere honden tegenkomt tijdens het wandelen ook met je. Een hond die tijdens het wandelen in allemaal stressvolle situaties terechtkomt, neemt deze stress ook mee naar huis. Je kunt je hond geen leven zonder stress bezorgen (en een beetje stress is ook helemaal niet erg), maar onnodige stress kan je natuurlijk voorkomen. Dat is voor iedereen fijn! Meer tips over dit onderwerp vind je ook op mijn Instagrampagina. Volg je me daar al?

Cursus Ontspannen wandelen met je hond

Zijn de wandelingen bij jou nog steeds niet ontspannen? Is het tegenkomen van andere honden stressvol voor jou en je hond? Dan is mijn online cursus ‘Ontspannen wandelen met je hond’ echt iets voor jou! In deze cursus leer je:

  • Hoe je moet omgaan met uitvallen aan de riem
  • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond niet meer aan de lijn trekt
  • Hoe je weer het gevoel krijgt dat je contact hebt met je hond tijdens het wandelen
  • Hoe je de stress van je hond laag kunt houden, ook tijdens het wandelen!

Tijdens de cursus mag je mij onbeperkt vragen stellen. Zo help ik je om van jullie wandelingen weer iets fijns te maken!

Ik wil ontspannen wandelen met mijn hond!

Lukt het jou niet om ontspannen te wandelen met je hond en heb je meer hulp op maat nodig? Op deze pagina vind je een overzicht van de consulten en trajecten die ik aanbied. Je mag natuurlijk ook gewoon een berichtje sturen om eens te overleggen hoe ik je verder kan helpen. Ik wens je veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *