Mijn hond is bang voor alles

Hond op een bank die geaaid wordt door een mens
Delen:

Angstige honden. Het is een gedragsprobleem waar veel hondeneigenaren tegenaan lopen. Net als ieder gedragsprobleem, is ook angst niet iets wat je “zomaar” even oplost. Sterker nog: een angstige hond helpen, kost heel veel tijd, aandacht en liefde. Denk jij “mijn hond is bang voor alles!” en heb jij een hond die:

 • Niet naar buiten wil?
 • Altijd met de staart tussen de poten loopt wanneer je buiten wandelt?
 • Reageert op iedere prikkel?
 • Verstijft wanneer hij met nieuwe prikkels om moet gaan?
 • Vlucht of blaft naar alles wat hij spannend vindt?
 • Het liefste zo snel mogelijk weer naar huis wil wanneer je met hem wandelt?

Dan wordt het tijd om tijd, aandacht en liefde in je hond te investeren en je hond stapje voor stapje te helpen naar meer vertrouwen in jou en in hemzelf.

Angst is geen gedrag

Angst is geen gedrag, maar een emotie. Hierdoor is angst ook veel lastiger aan te pakken dan gedrag als agressie. Lastig of ongewenst gedrag draai je gemakkelijker om door nieuw gedrag aan te leren. Maar een emotie omdraaien is een heel ander verhaal. Omdat angst geen gedrag is, kan je het ook niet oplossen door nieuw gedrag aan te leren. Je zult een laag dieper moeten gaan, en het probleem bij de kern (de emotie) moeten aanpakken. Hierbij is de belangrijke vraag: “Waarom is je hond bang?” Zonder die vraag te beantwoorden, wordt het lastig om je hond te helpen bij zijn angst.

Angst is hardnekkig

Angst is iets hardnekkigs. Zowel bij mensen als bij honden is angst iets wat remt, wat ervoor zorgt dat we dingen NIET doen, dat we vluchten voor dingen die we spannend vinden. Angst belemmert dat we nieuwe dingen ontdekken, dat we onszelf overwinnen en dat we kunnen ontspannen. Maar angst is ook veilig. Want door vast te blijven houden aan angst, hoef je niets met al die prikkels en kan je in je eigen schijnveilige bubbeltje blijven zitten.

Angst overwinnen vergt moed. Jij kunt als mens beredeneren dat niet alle angsten nodig zijn. Een kind dat bang is voor een leeuw in de dierentuin kan je uitleggen dat de leeuw achter het hek zit, en dat het dier hem niets kan doen. Bij een hond werkt dit uiteraard anders. Je kunt praten als brugman en uitleggen wat je wil, maar je hond gaat je niet begrijpen. Je zult hem moeten laten voelen dat zijn angst te overwinnen valt.

We willen te snel

Maar daar komt onze menselijke valkuil om de hoek kijken. We willen te snel! We willen onze hond door de angst heentrekken en hem laten ervaren dat het allemaal heus niet zo spannend is. Maar zo werkt het niet…

Ik draai hem nog even om naar ons mensen. Stel je voor dat je hoogtevrees hebt. Je bent doodsbang voor álles wat met hoogte te maken heeft. Je partner vindt dat je je niet moet aanstellen, en sleept je mee naar de Eiffeltoren. En niet om hem van beneden te bekijken. Nee, hij zegt dat je je niet zo moet aanstellen en neemt je mee naar de top. Eenmaal bovenop de Eiffeltoren zegt hij: “Zie je wel? Zo eng is dat niet. Je staat nu bovenop de Eiffeltoren en er gebeurt helemaal niets!” Jij kunt niets meer uitbrengen, want je bent verstijft van angst. Dit was way too much.

Dit doen we eigenlijk ook met onze hond? Is ‘ie bang om naar buiten te gaan? Toch slepen we ‘m iedere dag mee naar buiten. “Hij moet er doorheen”, zeggen we. Maar ondertussen is de hond zo overprikkeld van alle prikkels die hem bang maken, dat je niet meer tot hem doordringt. Het heeft gewoon geen zin.

Angst overwin je met vertrouwen

Als jij denkt: “Mijn hond is bang voor alles!”, dan is dwang niet de weg. Angst overwin je met vertrouwen. En vertrouwen gaat in hele kleine stapjes. Stap voor stap. Mijn eigen hond Jake was toen we hem kregen doodsbang om over bruggen heen te lopen. Diepteverschil is voor veel honden iets spannends, omdat diepte voor honden moeilijker in te schatten is dan voor mensen, en Jake weigerde pertinent om over bruggen heen te lopen. In plaats van hem eroverheen te slepen met veel getrek aan de lijn en hem te dwingen met me mee te lopen, ben ik met hem bij de brug blijven zitten.

Ik heb hem niet gedwongen, want ik wil dat hij mij vertrouwt. Het is vooral belangrijk dat hij weet dat ik hem niet dwing, maar dat ik help. Drie kwartier lang heb ik bij de brug gezeten, toen hij één pootje op de brug zette. Ik heb hem rustig beloond met een koekje (Jake is heel gevoelig voor een beloning in de vorm van iets lekkers) en opeens liep hij de brug over. Hij was nog wel wat op z’n hoede, maar hij deed het op eigen initiatief, vanuit vertrouwen. Tot op de dag van vandaag heeft Jake geen enkele moeite meer gehad met welke brug dan ook.

Angst overwinnen gaat langzaam

Dit is natuurlijk een prachtig voorbeeld waarin een hond in drie kwartier van doodsangst naar ontspannenheid gaat. Geloof me, zo gaat het in 99% van de gevallen niet. Maar het principe is altijd hetzelfde. Als je iemand naast je hebt staan in wie je vertrouwen hebt, is het makkelijker om je angst te overwinnen. En dit principe geldt ook absoluut voor je hond! Dwing je hond niet, maar geef hem het vertrouwen dat hij het met jou kan overwinnen.

Niet dwingen, wel uitdagen

Dat je je hond niet moet dwingen om zijn angst te overwinnen, betekent niet dat je hem helemaal niet hoeft uit te dagen om te ontdekken dat iets helemaal niet zo eng is. In het geval van Jake had ik ervoor kunnen kiezen om vanaf dat moment iedere brug te vermijden en altijd een omweg te nemen bij het tegenkomen van een brug. Had ik Jake daar een plezier mee gedaan? Op de korte termijn misschien even wel, ja. Hij had namelijk zijn angst niet onder ogen hoeven komen. Maar op de lange termijn had het hem niets gebracht. Het had hem in andere situaties ook angstiger kunnen maken, omdat hij niet de ervaring zou hebben van “iets overwinnen” – iets wat je veerkrachtiger maakt bij volgende, spannende of enge situaties. Bovendien was het erg onpraktisch geweest. In het losloopgebied naast ons huis zijn er twee bruggen. Die altijd vermijden was een flinke klus geweest.

Ik heb Jake dus wel uitgedaagd om zijn angst te overwinnen. Ik heb de brug opgezocht, ben er naast gaan zitten met hem en heb hem laten voelen dat we het samen doen door bij hem te blijven en hem de ruimte te geven om te wennen aan de brug en het gevoel dat dat hem gaf. Uiteindelijk voelde hij daardoor het vertrouwen om het toch te proberen.

Werken met een angstige hond is een lang proces

Houd in je hoofd dat werken met een angstige hond een langdurig proces is. Een hond die bang is voor alles is niet binnen een maand onbevangen en ontspannen in situaties die hij eerder spannend vond. Bij honden die bang zijn voor alles zodra ze buiten zijn of bij honden die bijvoorbeeld verlatingsangst hebben, ben je vaak maanden bezig voor je echt significante verbetering ziet. En dat is logisch. Het kost tijd.

Ik wil hulp bij mijn angstige hond

Wil jij aan de slag met je angstige hond, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik help je graag op weg. Neem contact met me op! Ik help jou en je hond op weg naar een ontspannen toekomst vol vertrouwen en zonder angst!

2 reacties

 1. Hallo,
  Sinds begin september wordt er weer regelmatig knalvuurwerk afgestoken,in de avond voornamelijk. Vanaf dat moment is mijn hond erg bang ”s avonds en wil hij niet voor de laatste ronde naar buiten.
  Ik heb rescue druppels geprobeerd, dit hielp niet. Sinds dinsdag heb ik een adaptil halsband voor hem. Ik heb niet de indruk dat het veel oplevert.
  Het probleem is dat hij natuurlijk voor de nacht zijn behoefte moet doen terwijl hij eigenlijk te bang is om naar buiten te gaan.
  Heeft u advies voor mij?
  Met vriendelijke. Gr. Eva Kleinbergen

  1. Hi Eva, wat vervelend dat je hond zo bang is voor vuurwerk! Wat betreft medicatie/hulpmiddeltjes kan ik je geen passend advies geven. Elke hond is anders en om je echt goed advies op maat te geven, zou ik je hond echt live moeten zien. Wat ik je wel zou aanraden is om voor de komende periode een veilige plas- en poepplek te creëren. Denk aan een specifiek stukje gras in de tuin. Niet ideaal, maar dan kan je hond wel even poepen en plassen voor het slapen. Iets anders wat je kunt proberen is het laatste plasje/poepje toch wat vroeger op de avond doen en dan ’s ochtends wat eerder opstaan om hem naar buiten te laten gaan, zodat je het ergste geknal voor kunt zijn in de avond. Kom je er echt niet uit en wordt de angst echt niet meer te houden? Dan raad ik je aan om hulp te zoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *