Probiotica bij honden: waar moet je op letten?

Hond ligt in het gras met bek open
Delen:

Probiotica wordt steeds vaker genoemd als het gaat om de gezondheid van de hond. Probiotica bij honden is goed voor de weerstand, de spijsvertering en de stoelgang. Maar waar moet je nou precies op letten bij het geven van probiotica aan je hond? Ik leg je in dit artikel alles uit over probiotica bij honden.

Wat is probiotica?

Probiotica is een combinatie van levende micro-organismen. Deze kunnen, wanneer je hond ze binnenkrijgt, bijdragen aan een betere spijsvertering en een betere stoelgang. Probiotica draagt bij aan de darmflora. Natuurlijk heeft je hond een eigen, natuurlijk aanwezige darmflora, maar met probiotica versterk je deze darmflora. Alles wat in de probiotica zit (o.a. gisten en bacteriën), is namelijk al aanwezig in de huidige darmflora van je hond, maar het kan zijn dat het evenwicht op dit moment niet helemaal optimaal is. Probiotica helpt om dat evenwicht weer op orde te krijgen.

Waarom is probiotica belangrijk?

Oké, laten we het eerst eens even over die darmflora hebben. Want hoe werkt dat nu precies? In je darmen zitten een heleboel bacteriën. En als jij aan bacteriën denkt, dan denk je misschien aan viezigheid, maar er zijn naast “slechte bacteriën” ook goede bacteriën. In de darmen is het de bedoeling dat er balans is en dat de slechte bacteriën niet de overhand krijgen. Er moet balans zijn tussen alle soorten bacteriën om het geheel gezond en weerbaar te maken.

Bekijk hier de probiotica van SuppDog

Wat doet probiotica precies?

Probiotica bestaat dus uit levende micro-organismen; uit goede bacteriën en gisten. Deze micro-organismen komen al van nature voor in het spijsverteringskanaal van je hond, en hebben de taak om te zorgen dat je spijsvertering en je darmflora super mooi in balans blijven. Kortom: probiotica versterkt wat er van nature eigenlijk al is en het helpt het hondenlichaam om die gezonde balans te blijven bewaren. En dat kan nooit kwaad. Zeker omdat probiotica geen geneesmiddel is, maar een natuurlijk supplement.

Probiotica en gedrag

Er wordt vaak de link gelegd tussen darmproblemen bij honden en gedragsproblematiek. De darmflora van een hond heeft invloed op de emoties van een hond. Onderzoek wijst uit dat het gedrag van honden samenhangt met de bacteriën die wel of juist niet aanwezig zijn in hun darmen. Ditzelfde onderzoek liet zien dat agressieve honden een bepaald microbioom misten in hun darmflora, terwijl dit microbioom bij de niet-agressieve honden wél aanwezig was in de darmen.

Daarnaast speelt ook de Darm-Hersen-As in het lichaam van de hond een grote rol. Via deze as worden boodschappen tussen de darmen en de hersenen doorgegeven. Des te beter de darmen en de hersenen met elkaar kunnen “communiceren”, des te optimaler de hond zijn gedrag mooi kan reguleren. Zo zie je dat stress-, angst- en agressieklachten bij honden kunnen afnemen wanneer honden in hun weerstand ondersteund worden met probiotica bij honden. De darmen hebben dus wel degelijk interessant op het gedrag van je hond. Interessant, he?!

Donkere hond met riem om kijkt schuin naast de camera

Wat zijn de voordelen van probiotica?

Ik zet nog even alle voordelen van probiotica op een rij:

  • Het helpt bij maag- en darmproblemen bij honden.
  • Het versterkt het immuunsysteem van je hond.
  • Het maakt je hond mentaal gezonder, omdat een gezonde darmflora een positief effect heeft op het gedrag van je hond.
  • De vacht van de hond is minder dof.
  • Honden hebben vaak minder jeuk.
  • Voor honden met allergieën kan probiotica helpen om minder gevoelig te zijn.
  • Het activeert het afweersysteem, waardoor je hond minder snel ziek wordt.
  • Het houdt je hond in goede conditie en goede gezondheid.
  • Het kan oudere honden helpen om ondersteund te worden in hun gezondheid.

Probiotica in de vorm van koekjes

Ik wilde mijn eigen hond Lewis ook graag probiotica geven, dus ik kocht een pot probiotica in poedervorm. Helaas heb ik een kritische eter, en stopte Lewis per direct met het eten van zijn voer zodra hij doorhad dat ik er iets doorheen gedaan had. Dat ging ‘m dus niet worden. Maar sinds ik probiotica geef in de vorm van koekjes, krijgt Lewis elke dag zijn probiotica binnen. Dat werkt dus als een tierelier.

Waar begin je: probiotica of eerst gedrag aanpakken?

Maar stel dat jij nou een hond hebt met gedragsproblemen. Je hond is angstig, agressief of snel gestrest. Waar begin je dan? Ga je eerst met het gedrag aan de gang? Of ga je je hond eerst fysiek ondersteunen en op orde krijgen?

Ik heb altijd voorkeur voor het laatste. En ja, dat zeg ik als hondengedragsdeskundige. Wist je dat 70% van de gedragsproblemen bij honden een fysieke oorzaak hebben? Pijn en fysiek ongemak, of een verminderde weerstand, kunnen een enorm effect hebben op het gedrag van je hond. En als we dat stuk dan overslaan en de hond puur op z’n gedrag gaan trainen, zijn we bezig met symptoombestrijding. We gaan het symptoom dan uit de weg ruimen, maar de kern van het probleem (fysiek ongemak/pijn/slechte weerstand) blijft bestaan. En dan kom je het probleem vroeg of laat weer tegen.

We gaan dus altijd eerst naar de fysieke staat van de hond kijken. Zijn er pijnklachten, en zo ja, waar komen die vandaan? Is er sprake van fysiek ongemak? En wat kunnen we daaraan doen? Hoe kunnen we de hond extra ondersteunen in zijn gezondheid om te zorgen dat alle lichtjes op groen staan. Probiotica en goede voeding is daar een essentieel onderdeel van. Want als je zeker weet dat je hond qua voedingssupplementen het juiste binnenkrijgt, weet je ook zeker dat je hem op dat vlak optimaal ondersteunt. En dat heeft dus absoluut invloed op zijn gedrag.

Check hier de probiotica en natuurlijke voedingssupplementen van SuppDog

Hoe lang mag ik probiotica geven aan mijn hond?

Probiotica is geen medicijn. Het is een voedingssupplement. En dat betekent ook dat er geen maximale duur zit aan hoelang je dit aan je hond mag geven. Je kunt probiotica geven als je merkt dat je hond een verminderde weerstand heeft, maar je kunt ook blijvend probiotica geven wanneer je je hond langer dan “even” wil ondersteunen. Probiotica bij honden heeft daarin geen limiet.

Welke probiotica kan ik het beste geven aan mijn hond?

Er zijn vele soorten probiotica die je kan geven aan je hond. Er is probiotica in poedervorm, maar ook probiotica in de vorm van koekjes. Probiotica is nooit smaakloos en dus zal je moeten proberen welke probiotica jouw hond lekker genoeg vindt om het op te eten. De ene hond is kritischer dan de ander. Voor sommige honden zal je het echt goed moeten mengen met iets wat een sterke smaak heeft (frikandel, kaas, hondenpaté), maar de andere hond krijgt probiotica liever in de vorm van een koekje.

Ik geef zelf probiotica in de vorm van een koekje, omdat mijn hond dat lekkerder vindt dan probiotica bij honden in poedervorm. Zo heeft hij meer het gevoel dat hij iets lekkers krijgt, in plaats van dat ik iets met een vreemd smaakje door zijn eten voer. Maar onthoud: geef probiotica die jouw hond lekker vindt, anders heeft het sowieso geen zin, omdat hij het dan niet zal opeten.

Probeer de probiotica van het merk SuppDog!

Waar moet je op letten bij probiotica voor honden?

Er zijn veel merken die probiotica voor honden aanbieden. Maar de ene probiotica is de andere niet. Let er vooral op dat de probiotica uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat en dat het merk waar je de probiotica van koopt haar producten maakt op basis van wetenschappelijke kennis. Bij voorkeur is de probiotica graanvrij en bevat deze geen kunstmatige toevoegingen. Daarnaast wil je voor een probiotica kiezen die niet genetisch gemodificeerd is. Dit zijn allemaal eisen waar de probiotica van SuppDog aan voldoet, en daarom gebruik ik zelf dit merk.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met SuppDog. Ik werk uitsluitend samen met merken waar ik zelf ook echt enthousiast over ben, en merken die ik zelf gebruik of zou willen gebruiken bij mijn eigen hond. Mijn eigen hond krijgt ook de probiotica van SuppDog en ik ben erg enthousiast over dit merk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *