10 tips om jouw hond meer én beter te laten slapen!

Delen:

Slaap is essentieel voor je hond! Door te slapen kan je hond groeien, prikkels verwerken, lichaamscellen vernieuwen en uitrusten. Honden mogen heel veel slapen: een volwassen hond wel zo’n 12 – 14 uur per dag. Maar als je hond zo veel moet slapen, hoe maak je de slaapomstandigheden dan zo optimaal mogelijk? Ik geef je 10 tips om je hond zo goed en lekker te laten slapen!

  1. Kies een rustige slaapplek uit voor je hond. Een rustige slaapplek is aan de rand van een ruimte (bijvoorbeeld je woonkamer), waar je hond niet middenin de drukte ligt. Het is lastig voor je hond om zich over te geven aan de rust wanneer hij tussen de spelende kinderen moet slapen. Zorg dus voor een plekje waar hij zich iets meer kan afzonderen, zodat hij de rust kan opzoeken als hij dat wil.
  2. Zorg voor een veilige situatie. Als jouw hond weet dat hij tijdens zijn slaap gestoord kan worden door rondkruipende kinderen of andere huisdieren, dan slaapt dat niet lekker. Sterker nog: het zorgt ervoor dat je juist alerter blijft en je niet helemaal durft over te geven aan je slaap. Zorg er dus voor dat jouw hond weet dat hij veilig is en dat iedereen hem met rust laat als hij slaapt, zodat hij echt diep in slaap durft te vallen.
  3. Zorg voor een goed hondenbed. Een goed bed is comfortabel, ondersteunend (denk aan het orthopedische hondenkussen The Dog Matress van Fancy & Furry, waarbij het hoogwaardige orthopedisch traagschuim de gewrichten ondersteunt en ervoor zorgt dat je hond fitter en uitgeruster wakker wordt).
  4. Zorg dat de slaapplek niet te warm en niet te koud is. Net zoals dat voor ons geldt, geldt ook voor je hond dat het niet fijn is als de temperatuur op je slaapplek niet comfortabel is. Als je een koude vloer hebt, is het in de winter dus heel fijn voor je hond om een warm bed te hebben waar hij op kan slapen.
  5. Let op de belichting van de ruimte. Slapen in een ruimte met fel, hard licht is niet per se prettig. Juist door het licht wat te dimmen, kan het lichaam melatonine aanmaken, wat helpt bij het in slaap vallen.
  6. Zorg voor een goede balans tussen activiteiten en rust. Overprikkeling en onderprikkeling zijn grote veroorzakers van een gebrek aan slaap. Een hond die te veel prikkels heeft binnengekregen kan daardoor juist hyperactief worden en niet meer goed in de ruststand komen, maar een hond die zich verveelt en eigenlijk onderprikkeld is, wil alles behalve rust. Die wil actief zijn! Zorg dus voor een goede balans om te zorgen dat je hond in zijn energiebehoefte wordt voorzien. Hoe dat eruitziet en hoeveel jij dan moet wandelen met je hond, is voor elke hond anders. Maar zorg dat de hoeveelheid fysieke en mentale uitdaging die jij je hond biedt aansluit bij wat hij nodig heeft.
  7. Controleer je hond op pijn. Als het pijn doet om te liggen omdat er fysiek bijvoorbeeld iets speelt, is het niet aantrekkelijk om te gaan liggen. Sluit pijn dus altijd uit, want juist een hond met pijn heeft slaap nodig!
  8. Zorg dat de slaapplek groot genoeg is. Een bench die net te klein is, maakt dat je hond niet lekker kan liggen. Een slaapplek moet zo groot zijn dat je hond op zijn zij kan liggen met alle poten uitgestrekt.
  9. Creëer een ritme. Als jouw hond een voorspelbaar dagritme heeft en weet wanneer hij activiteit en rust kan verwachten, is het ook makkelijker voor hem om mee te gaan in dat ritme. Als hij niet weet waar hij aan toe is en elk moment denkt dat je mogelijk zou kunnen gaan wandelen, kan dat er juist voor zorgen dat hij constant de verwachting heeft dat er misschien iets gaat gebeuren. Hierdoor kan hij de hele tijd “aan” blijven staan. Een dagritme biedt voorspelbaarheid, en voorspelbaarheid biedt rust.
  10. Sleep je hond niet te veel mee als hij daar gevoelig voor is. Je kunt wel denken: “Op kantoor kan mijn hond ook lekker slapen!”, maar als jij een prikkelgevoelige hond hebt die op kantoor niet diep in zijn slaap kan komen vanwege alle prikkels, dan zijn dagen op kantoor dus enorm vermoeiend voor je hond. Honden slapen minder diep in een voor hen onbekende omgeving. Zorg dus dat je hond voldoende slaaptijd heeft in zijn eigen, vertrouwde thuis.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fancy & Furry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *