Verlatingsangsttraining? Train niet rond Oud & Nieuw

Hond staat voor het raam en kijkt naar buiten waar vuurwerk wordt afgestoken
Delen:

Zit je middenin een verlatingsangsttraject of verlatingsangsttraining met jouw hond? Dan wil ik je voor de komende periode iets belangrijks meegeven: train niet rondom oud & nieuw. In dit artikel leg ik je graag uit waarom deze tip veel ellende kan voorkomen!

Negatieve ervaringen wegen zwaarder dan positieve

Verlatingsangst is mijn specialiteit. En als ik iets weet over verlatingsangst, dan is het wel dat negatieve ervaringen zeer zwaar wegen. Ik zou graag willen dat het anders was, maar een negatieve training (dus een training waarbij je hond een negatieve ervaring opdoet) weegt zwaarder dan een positieve training. En dat betekent dat het voorkomen van negatieve ervaringen essentieel is om je verlatingsangsttraining te laten slagen.

Trauma voorkomen

En als je dan in je achterhoofd houdt dat negatieve ervaringen zwaarder wegen, dan neem ik je even mee in de belevingswereld van de hond. Want stel nou dat jij een hond bent die alleen thuisblijven super spannend vindt. Het baasje doet elke dag een verlatingsangsttraining en dat gaat goed, maar alleen thuisblijven is wel je kwetsbare plek. Daar ben je het snelste getriggerd. En opeens – middenin je training, die tot dan toe hartstikke goed ging – wordt er vlakbij je huis vuurwerk afgestoken. Je schrikt je kapot én je bent ook nog eens alleen, want je zat middenin je training!

Honden koppelen dingen aan elkaar

Dit is een traumatiserende ervaring voor de hond. En honden koppelen dingen heel snel. Als jouw hond toevallig tijdens een verlatingsangsttraining geschrokken is van vuurwerk, is het voor de hond heel logisch om die twee aan elkaar te koppelen: de training is eng WANT dan kan ik misschien schrikken van vuurwerk. Deze gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je geen 10, geen 20, maar wel 100 stappen achteruit doet in je verlatingsangsttraining. Want de gebeurtenis die zich voordeed tijdens de training was zó heftig en zó traumatiserend voor je hond, dat je hond daar niet zomaar van hersteld is. Het gaat heel veel tijd kosten om je hond weer het vertrouwen te geven dat het niet altijd zo is dat er vuurwerk afgestoken wordt op het moment dat je hond alleen is.

Doe geen verlatingsangsttraining rondom Oud & Nieuw

Voorkomen is beter dan genezen. Je wil die situatie, waarin je hond zich kapot schrikt vanwege vuurwerk tijdens een training, koste wat kost voorkomen. En dat is de reden dat ik al mijn klanten aanraad om tussen kerst & 4 januari niet te trainen. Waarom die specifieke periode? Omdat de meeste mensen (waaronder scholieren) vanaf kerst meestal vakantie hebben. En dat betekent dat er meer tijd is om vuurwerk af te steken, want scholieren hoeven in die periode niet naar school. Doordat scholieren niet naar school hoeven en meer vrij zijn, stijgt de kans op schrikken van vuurwerk enorm ten opzichte van de weken daarvoor! Na Oud & Nieuw is het dan bovendien nog zo dat sommige mensen wat vuurwerk overhebben wat ze in de dagen erna afsteken. Vaak is het vanaf 4 januari pas echt structureel wat rustiger en heeft je hond de kans gehad om enigszins te bekomen van de stress. Pas dan wil je je training voorzichtig aan weer oppakken.

Neem geen risico

Ik snap echt dat je denkt: “Ik wil elke gelegenheid om te trainen meepakken.” Ik snap dat je denkt: “Maar ik heb kerstvakantie en alle tijd om te trainen! Waarom zou ik daar geen gebruik van maken?” Maar bekijk het zo: als het misgaat, gaat het goed mis. En de tijd die je dan nodig hebt om je hond van dit trauma te laten herstellen, is aanzienlijk langer dan de tijd die je nodig hebt om na twee weken kerstvakantie weer in je trainingsritme te komen.

Neem geen risico’s. Doe het je hond niet aan. Train niet in de dagen rondom Oud & Nieuw. Je hond zal je dankbaar zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *