Dé tip voor meer rust bij jouw hond

hondengedragscoach Lisse van de Groep en haar witte herder zitten op de grond
Delen:

Meer rust bij je hond. Dat willen we allemaal wel! Tegenwoordig lijkt iedere hond wel ADHD te hebben. Honden zijn druk, hyperactief en structureel overprikkeld. Daarom deel ik vandaag dé tip voor meer rust bij jouw hond!

Herken jij dit?

 • Je hond staat altijd ‘aan’
 • Je hond is hyperactief
 • Je hond lijkt op elke prikkel te reageren
 • Je hond ‘moet’ altijd iets met prikkels
 • Je hond is vaak alert
 • Je hond blaft snel

Dan is deze tip onmisbaar voor jou en voor je hond!

Welk gedrag beloon jij?

Zonder ons er bewust van te zijn, belonen we heel vaak het drukke gedrag van de hond. Ik ga je een voorbeeld geven:

Max wordt altijd heel druk als er visite komt. Zodra de visite de woonkamer binnenstapt, springt hij tegen ze op. De visite probeert hem dan omlaag te krijgen en aait hem direct zodra hij laag is. Max leert hierdoor dat het springen en vervolgens omlaag gaan hem iets positiefs oplevert: als hij eerst springt krijgt hij meteen al aandacht. En als hij daarna laag gaat, krijgt hij nog meer aandacht. Max gaat dit gedrag dus herhalen!

Max krijgt aandacht wanneer er visite binnenkomt. Het doet er eigenlijk niet toe of dit positieve aandacht (“Hoi lieve Max!”) of negatieve aandacht (“Max, laag!”) is… aandacht is aandacht. En omdat aandacht voor Max zwaar weegt, zal hij dit gedrag gaan herhalen. Zonder dat we ons er bewust van zijn, wordt het drukke gedrag namelijk beloond met aandacht.

Honden kiezen voor de weg die hen het meeste oplevert

Honden zijn opportunisten. Ze kiezen altijd voor de weg die hen het meeste oplevert. Dat kan er op verschillende manieren uitzien:

Voorbeeld 1: de hond probeert op de salontafel te staan. Als hij dit doet, krijgt hij een tik van zijn eigenaar. De hond leert dat op de salontafel staan hem iets negatiefs oplevert (= de tik) en dat NIET op de salontafel staan hem iets prettigers oplevert (= geen tik). De hond zal dus niet meer op de salontafel gaan staan.

Voorbeeld 2: de hond trekt aan de riem om de buurman te kunnen begroeten. Je laat hem trekken en je laat hem de buurman begroeten. De hond leert dat het gedrag (= trekken aan de riem) hem iets positiefs oplevert (= buurman begroeten). Dit gedrag zal zich dus gaan herhalen.

Dit zijn voorbeelden van operante conditionering. De hond snapt dat hij invloed heeft op de situatie en dat als hij bepaald gedrag wel of juist niet uitvoert, dat dat een bepaalde consequentie heeft. Dit is één van de belangrijkste leerprincipes van honden. Als jij hem dus wil aanleren om juist rustiger te zijn, is het belangrijk dat je dit principe begrijpt.

Als ik zeg dat een hond altijd zal kiezen voor de weg die hem het meeste oplevert, kan dat dus ook betekenen dat de hond kiest voor de weg die NIET iets negatiefs oplevert. Maar onthoud dus dat honden altijd de route kiezen die voor hen het meest aantrekkelijk is.

Niks doen is niet aantrekkelijk

En dan kom ik bij mijn punt. Want is het voor jouw hond wel aantrekkelijk om lekker in z’n mand te liggen en niks te doen? Waarschijnlijk niet. Hij krijgt dan geen aandacht, geen lekkers… dus ja, waarom zou hij dat eigenlijk doen? Als hij opstaat en zijn kop op de schoot van z’n eigenaar legt, dan levert dat hem veel meer op: aaitjes. Dus waarom zou hij in vredesnaam blijven liggen op z’n mandje? Dat levert hem toch niks op?

Beloon het niks doen

Hier komt dé tip voor meer rust bij jouw hond. Het is super belangrijk dat jij het niks doen gaat belonen. Dat doe je als volgt:

 • Zorg voor een super lekkere beloning. Let op: wat een lekkere beloning is, bepaalt jouw hond. Dus als hij niet van de goedkoopste hondenkoekjes van de dierenwinkel houdt, is dit voor hem simpelweg geen beloning. Werk met iets wat voor je hond écht heel fijn is.
 • Zorg dat je deze beloning bij de hand hebt. Zet op diverse plekken in je huis weckpotten neer met deze beloning, zodat je snel kunt belonen als er een moment is waarop dat kan.
 • Wacht thuis tot je hond rustig gaat liggen en neem alvast een beloning in je hand.
 • Als hij rustig ligt, gooi je een koekje voor hem neer. Let hierbij op dat je geen oogcontact maakt en dat je ook niet tegen je hond praat. Deze vormen van communicatie zetten je hond namelijk weer “aan”: ze vragen van je hond om ook contact met jou te maken. Gooi dus puur het koekje voor z’n neus neer. Zo wordt hij wel beloond met iets positiefs (= koekje) zonder dat je hem uit zijn rust haalt door tegen hem te praten of oogcontact te maken.
 • Let op dat je geen koekje gooit als je hond erom gaat smeken door je de hele tijd aan te kijken. Je geeft dus uitsluitend een beloning op het moment dat je hond eigenlijk helemaal niet bezig is met jou en gewoon lekker ligt te chillen.
 • Herhaal dit op verschillende momenten van de dag. Als dit in huis lukt, kan je dit ook uitbreiden naar buiten. Ga dan ergens zitten met je aangelijnde hond en beloon hem als hij gewoon rustig naast je zit/ligt.

Door het niks doen te belonen, leert je hond dat belonen hem super veel oplevert. Hij leert: als ik rustig lig, krijg ik een beloning. Hierdoor wordt het rustig liggen voor hem veel aantrekkelijker. Bovendien kom je in een positieve flow terecht, want doordat je je hond hiermee stimuleert om meer rust te pakken, zal hij ook minder snel overprikkeld zijn. Het lijf krijgt immers meer kans om te rusten en prikkels te verwerken.

Meer leren?

Wil je meer leren over hondengedrag? Volg dan mijn online cursussen en ontdek de wereld van jouw hond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *