Mijn hond is overprikkeld

Corgi zit op de grond en kijkt hijgend omhoog
Delen:

Is jouw hond altijd alert? Tijd om daar verandering in te brengen, want het is ontzettend belangrijk dat je hond voldoende rust pakt en niet de hele dag “aan” staat. Als jij nu ook denkt “Mijn hond is overprikkeld”, dan is dit artikel helemaal geschikt voor jou.

Herken jij dit?

 • Je hond staat altijd aan
 • Je hond slaapt als het ware met één oog open
 • Je hond reageert op alles en iedereen
 • Je hond lijkt in een vicieuze cirkel te zijn beland
 • Het lijkt alsof je hond weinig prikkels kan verdragen
 • Je hond is heel onrustig
 • Je hond loopt de hele dag achter je aan
 • Je hond is onrustig

Mijn hond is overprikkeld!

Als jouw hond overprikkeld is, dan houdt dat feitelijk in dat hij té veel prikkels binnenkrijgt. Hierdoor kan hij de prikkels niet meer goed verwerken. Overprikkeling is echt een woord van deze tijd. We noemen een hond al snel overprikkeld wanneer hij ongewenst gedrag laat zien. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een hond die reageert op de deurbel
 • Een hond die de hele boel bij elkaar blaft als hij buiten iemand hoort praten
 • Je hond loopt altijd mee als je opstaat van de bank of van je stoel

Ja, deze honden reageren op prikkels. Maar betekent dat ook dat ze overprikkeld zijn? Dat is niet per definitie altijd zo.

Zorg dat je hond echt hond kan zijn

Veel van de gedragsproblemen die we tegenwoordig zien, hebben ermee te maken dat onze honden niet echt meer hond mogen zijn. We kijken niet meer naar waar de hond vandaan komt en waar hij voor gefokt is. We verwachten dat honden úrenlang alleen kunnen blijven, terwijl het eigenlijk sociale dieren zijn die graag bij hun roedel zijn. We vinden het vervelend als onze hond blaft als er bezoek binnenkomt, terwijl je hond misschien juist wel gefokt is om het erf te bewaren. En onze teckel mag niet de tuin opengraven, terwijl hij gefokt is om ongedierte te bestrijden. In hoeverre mag jouw hond nog hond zijn?

Het lijkt misschien alsof dit een heel ander onderwerp is, maar dit heeft wel degelijk te maken met de vraag “Is mijn hond overprikkeld?”. Soms lijkt gedrag namelijk op overprikkeling, terwijl we eigenlijk voorbijgaan aan het normale, natuurlijke gedrag van de hond. Een hond die reageert op de deurbel is niet per definitie overprikkeld. Hij doet gewoon waar hij voor gemaakt is: het erf bewaken en signaleren dat er iemand voor de deur staat. Dat is niet per definitie overprikkeling.

Is mijn hond echt overprikkeld?

Overprikkeling wordt heel vaak verward met onderprikkeling. En grappig genoeg lijken die twee in hoe ze geuit worden door een hond heel erg op elkaar. Want constant “aan” staan kan komen doordat je hond overprikkeld is, maar ook doordat je hond onderprikkeld is. Het is dus heel belangrijk om eerst de oorzaak van het gedrag goed in kaart te brengen. Kan jouw hond echt slecht tegen veel verschillende prikkels en heeft hij baat bij een mindering van de prikkels in zijn leven? Of merk je dat jouw hond veel beter zijn rust kan pakken als hij goed is uitgedaagd en lekker moe is? Misschien is er dan meer sprake van onderprikkeling en heeft hij juist meer uitdaging nodig om goed “uit” te kunnen staan.

Dit is iets wat je zelf in een dagboekje kan bijhouden. Schrijf eens op wat jij op een dag met je hond hebt gedaan en wat je daarvan terugziet in het gedrag van je hond. Denk aan:

Vandaag ging ik wandelen op een drukke plek met veel fietsers en mijn hond was erg onrustig.

VERSUS

Vandaag ging ik wandelen met mijn hond op een rustige plek waar ik niemand tegenkwam en mijn hond had heel veel tijd en ruimte om lekker te snuffelen.

Door dingen op te schrijven, zie je vaak makkelijker een patroon in het gedrag van je hond. Merk je dat hij daadwerkelijk rustiger is als het leven ook rustiger is? Dan kan er sprake zijn van overprikkeling. Maar het kan ook andersom zijn. Bijvoorbeeld:

Vandaag heb ik eerst een lekker lange wandeling gemaakt met mijn hond. Ik heb hem aan de fiets mee laten rennen en daarna nog lekker een uur door het bos gewandeld. ’s Middags heeft mijn hond hersenwerk gedaan en aan het einde van de dag hebben we ook lekker gewandeld. Hij was ’s avonds zo voldaan dat hij veel beter zijn rust kon pakken thuis, ook al was ik zelf nog met van alles in de weer.

Deze hond heeft misschien juist last van onderprikkeling. Op een dag dat hij meer prikkels aangeboden krijgt, reageert hij vervolgens minder heftig op jouw bewegingen in huis. Kortom: deze hond heeft juist meer uitdaging nodig om lekker moe te zijn en uit te staan.

Overprikkeling bij honden, hoe pak je het aan?

Als er echt sprake is van overprikkeling bij jouw hond, dan merk je dat veel verschillende prikkels hem juist onrustiger maken. Naarmate er meer prikkels worden toegevoegd aan het leven van je hond, merk je dat de onrust toeneemt. Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn bij een overprikkelde hond:

 • Ritme en regelmaat. Voor een overprikkelde hond is het fijn om een duidelijk ritme in de dag te hebben. Zo leveren de standaard dingen die je op een dag doet minder onrust op, omdat je hond weet waar hij aan toe is.
 • Voldoende beweging. Ook al is je hond snel overprikkeld, beweging is wel heel belangrijk. Het is een manier om stress los te laten en je voldaan te voelen. Heel belangrijk voor je hond!
 • Zorg voor voldoende slaap. Een hond die snel overprikkeld is, zal niet snel zijn/haar rust pakken. En dat terwijl slaap zó belangrijk is. Als je hond te weinig slaapt, kan het brein prikkels niet goed verwerken. Bovendien kan er bij een chronisch slaapgebrek een te grote hoeveelheid cortisol in het lijf zitten, wat hetzelfde effect kan hebben als een burn-out.
 • Wees selectief in waar je op traint. Overprikkeling is niet hetzelfde als een hond die blaft als de deurbel gaat. Sterker nog: als jij een waakse herdershond hebt, heeft blaffen als de deurbel gaat NIKS te maken met overprikkeling. Het is gewoon normaal, natuurlijk gedrag voor een hond die gefokt is om te waken. Verwar overprikkeling dus absoluut niet met instinctief gedrag dat gekoppeld is aan waar de hond voor gefokt is.
 • Creëer duidelijke kaders. Een hond die snel overprikkeld is, heeft snel behoefte aan duidelijke kaders. Wat verwacht je wel/niet van hem? Als de kaders duidelijk zijn, hoeft je hond niet meer na te denken over waar de grenzen liggen. Dat scheelt hem een hoop denkwerk en biedt rust.
 • Pak grote stresstriggers aan. Zijn er nou bepaalde dingen waar jij enorm mee worstelt in het gedrag van je hond? Komt je hond bijvoorbeeld structureel gestrest en overprikkeld terug van de wandeling? Pak die stresstriggers dan aan.

Is jouw hond overprikkeld?

Als jouw hond écht overprikkeld is, kan ik me goed voorstellen dat je daar hulp bij wil. Ik kan je er op verschillende manieren bij helpen:

 • Neem contact op voor live gedragsbegeleiding, waarbij ik een aantal weken met jou en je hond meeloop en we samen gaan werken aan een fijnere situatie
 • Plan een videocall met mij in, zodat ik op afstand met je mee kan denken.
 • Bekijk mijn online cursussen en ga zelf aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *