Gaat verlatingsangst bij hond vanzelf over?

gestreste hond ligt onder een stoel
Delen:

Het is een logische vraag: Gaat verlatingsangst bij een hond vanzelf over als je er geen aandacht aan besteedt? Helaas is het antwoord vrijwel altijd ‘nee’. Toch hoor je wel eens van die verhalen van mensen die hun hond hebben laten blaffen, waarbij de hond uiteindelijk stopte met blaffen. Werkt het dan toch om geen aandacht te besteden aan de verlatingsangst van je hond? Kan verlatingsangst bij je hond tóch vanzelf overgaan? Ik leg je in dit artikel uit hoe dit zit.

Wat is verlatingsangst?

Laten we eerst eens goed kijken naar verlatingsangst. Wat is dat eigenlijk? Verlatingsangst bij honden is een angst-/paniekstoornis. Dit is dus geen aanstellerij, het ligt niet aan hoeveel aandacht je je hond geeft en het is niet iets wat je hond doet om jou te pesten. Je hond is in paniek. Hij is bang. En vanuit die angst laat hij bepaalde stresssignalen zien. Bij sommige honden zijn deze stresssignalen heel duidelijk. Denk aan:

 • blaffen
 • slopen
 • janken
 • piepen
 • proberen te vluchten
 • plassen/poepen in huis

Maar bij andere honden zijn de stresssignalen veel subtieler. Soms zelfs zó subtiel dat je ze amper opmerkt. Denk aan:

 • hijgen
 • gapen
 • tongelen
 • staren
 • wachten
 • verstijven
 • krabben

Dit zijn misschien gedragingen die je je hond op andere momenten ook wel eens ziet doen. Een hond die net lekker gegeten heeft, likt zijn bek immers ook wel eens af. En een hond die net wakker is na een lang middagdutje, moet misschien ook wel even gapen. Maar de context waarin jouw hond bepaald gedrag laat zien, is heel belangrijk voor de manier waarop we dat gedrag interpreteren. En in de context van alleen zijn, kunnen sommige gedragingen uit het bovenstaande rijtje duiden op stress.

Kan verlatingsangst bij honden vanzelf overgaan?

Maar hoe zit dat dan met die gedragingen? Blijft je hond die altijd doen? Of kan een hond na een tijdje wennen aan het alleen thuis zijn? Iedere hond moet leren om alleen thuis te zijn en iedere hond zal daar in het begin aan moeten wennen. Maar een hond met verlatingsangst heeft op basis van trauma, negatieve ervaringen, een gebrek aan training of genetische aanleg zo’n negatieve associatie opgebouwd met het alleen thuis zijn, dat je hier niet zomaar vanaf bent.

Vergelijk het eens met een mens die bang is voor spinnen. Het is niet zo dat je plotseling, van de ene op de andere dag, niet meer bang bent voor spinnen. Als je angst zo ernstig is dat het je blokkeert, dan heb je vaak meer nodig om van je angst af te komen: therapie. En dit geldt dus voor honden met verlatingsangst ook. Van een angst-/paniekstoornis kom je niet zomaar af zonder er iets aan te doen.

Hoe zit dat dan met honden die toch na een tijd stoppen met blaffen?

Maar hoe zit dat dan met die verhalen van mensen die hun hond hebben laten blaffen, waarbij de hond na verloop van tijd stopte met blaffen? Laten we eens bij het begin beginnen. De hond blafte eerder wanneer hij alleen thuis gelaten werd. Dat klinkt dus als een hond die zich niet relaxed voelt wanneer hij alleen gelaten wordt. Als deze hond keer op keer genegeerd wordt en zijn signaal (= “Ik vind het heel eng om alleen te zijn!”) niet serieus genomen wordt, dan kunnen er drie dingen gebeuren:

 1. De stresssignalen van de hond worden erger, omdat de hond keer op keer negatieve ervaringen opdoet en dus iedere keer nóg gestrester raakt wanneer hij alleen thuisblijft. Dit kan in dit geval betekenen dat de hond nóg harder en/of langer gaat blaffen, of dat er extra stresssignalen bij komen (bijv. dat de hond naast blaffen ook gaat slopen).
 2. De stresssignalen van de hond blijven hetzelfde. De hond blijft constant hetzelfde doen. Het wordt niet erger, maar je bent ook niet van het probleem af.
 3. De stresssignalen van je hond veranderen. Het blaffen stopt, maar dat betekent niet dat de stress ook stopt.

En over deze laatste, derde situatie, vertel ik je hieronder graag meer.

Aangeleerde hulpeloosheid

Wanneer de stresssignalen van je hond veranderen, dan kan dat duiden op aangeleerde hulpeloosheid. De hond stopt met blaffen, want hij heeft geleerd dat dat toch niet helpt. Hij is hulpeloos en zijn roep om hulp wordt niet gehoord. Maar is zijn stress ook weg? Nee. Verlatingsangst bij een hond kan niet vanzelf overgaan. Je hond is nog steeds net zo bang om alleen thuis te zijn. Hij laat het alleen niet meer op dezelfde manier zien.

Bij deze honden zie je vaak dat het blaffen afneemt, maar dat de hond andere stresssignalen laat zien. Denk aan hijgen, ijsberen of heel verstijft blijven wachten tot de baas weer terug is. Deze honden zijn niet van hun verlatingsangst af. Ze laten het alleen zien op een manier waarop de baas er geen last meer van heeft. Een baasje die niet beter weet, zal misschien denken: “Hij blaft niet meer, dus hij heeft geen verlatingsangst meer.” Maar als je een goede camera koopt, je je verdiept in lichaamstaal van honden en je je hond observeert wanneer hij alleen thuis is, zal je in vrijwel alle gevallen zien dat de verlatingsangst niet weg is. De manier waarop je hond het uit is alleen veranderd.

Verlatingsangst gaat niet zomaar over

Verlatingsangst is een angst-/paniekstoornis. Dat gaat dus niet zomaar over. Als je écht wil werken aan een constructieve oplossing voor dit probleem, zal je daar flink in moeten investeren. Therapie kan hierbij helpen. Tijdens mijn verlatingsangsttrajecten, pakken we dit probleem vanaf de bodem aan. Door te werken aan een stevig fundament, waarbij je hond een totaal andere associatie krijgt bij het alleen thuis gelaten worden, kunnen we ervoor zorgen dat je hond weer relaxed alleen kan blijven, niet alleen op de korte, maar juist ook op de lange termijn!

Hoe ziet zo’n verlatingsangsttraject eruit?

Een verlatingsangsttraject is intensief. Ik begeleid je minstens 4 weken, 7(!) dagen per week. Je traint 4-5 dagen per week met je hond, waarbij je je hond op zeer laagdrempelige wijze blootstelt aan hetgeen hij spannend vindt (alleen gelaten worden). We doen dit echter in zulke kleine stapjes, dat je hond het niet doorheeft. Een verlatingsangsttraject betekent dat ik jou elke dag een trainingsschema op maat geef. Geen standaard trainingsschema’s dus die je op het internet vindt. Alles is op maat gemaakt voor jouw hond, zodat we precies het goede tempo aanhouden.

Herken jij dit?

Kan verlatingsangst bij een hond vanzelf overgaan? Helaas niet. En dat is vervelend, want het hebben van een hond met verlatingsangst is ontzettend intensief. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je opgesloten voelt en dat je dolgraag je vrijheid weer terug wil.

 • Je hond is niet relaxed wanneer hij alleen thuisgelaten wordt.
 • Je hebt alles al geprobeerd, maar niks helpt.
 • Je hebt het idee dat jouw hond nooit van zijn verlatingsangst afkomt.
 • Je wil je vrijheid weer terug.
 • Je hond blijft stresssignalen vertonen wanneer jij van huis bent, hoe hard je ook traint.

Dan kan ik je helpen. Neem gerust contact met me op. Dan praten we samen verder over de mogelijkheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *