Waarom trekt mijn hond aan de lijn?

hond trekt aan de riem
Delen:

Trekt jouw hond wel eens aan de lijn? Je bent niet de enige wiens hond dit doet. Maar echt lekker wandelen doet het niet. Waarom trekt jouw hond aan de lijn? En beter nog: wat kan je eraan doen om te zorgen dat je hond weer aan de ontspannen lijn wandelt zonder te trekken?

Hond trekt aan de lijn: afleren?

Veel mensen vragen zich af hoe je een hond kunt afleren om te trekken aan de lijn. Het is op zich een logische vraag. Je worstelt met een probleem (namelijk: je hond trekt aan de riem) en je zoekt een oplossing (hoe leer ik hem af om te trekken aan de riem?). En toch slaan we hiermee de plank mis.

Honden leren anders dan mensen. Als je weet hoe honden leren, is het ook veel makkelijker om te begrijpen hoe je van bepaald gedrag afkomt. In het geval van honden werkt het aanleren van nieuw gedrag namelijk veel beter dan het afleren van oud gedrag. Je kunt je energie dus steken in het afleren van het trekken aan de riem, maar eigenlijk is dat zonde van je tijd. Je bent veel effectiever bezig als je je focust op het aanleren van het nieuwe, gewenste gedrag: het wandelen aan de ontspannen lijn, zonder trekken.

Waarom trekt mijn hond aan de riem?

Om te weten hoe je nieuw gedrag aanleert, is het echter wel nuttig om te begrijpen waarom je hond het oude gedrag vertoont. Honden zijn opportunistische dieren. Ze zullen altijd datgene doen dat hen het meeste oplevert. Ze vertonen graag gedrag waar ze iets (positiefs) mee bereiken. Maar waarom trekt je hond dan aan de riem? Nou, omdat het hem blijkbaar iets oplevert!

Blijkbaar is het trekken aan de riem op een bepaalde manier belonend voor je hond. Denk aan:

  • Je hond heeft iets geroken en trekt aan de riem om naar de geurbron toe te gaan. Hij vindt daar iets lekkers en eet dat op. Kortom: het trekken aan de riem levert een beloning op, namelijk iets lekkers wat hij op kan eten.
  • Je hond trekt aan de riem wanneer hij de buurvrouw ziet. De buurvrouw aait hem. Kortom: de hond trekt aan de lijn omdat het eindresultaat hem iets positiefs oplevert, namelijk aandacht van de buurvrouw.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond niet meer trekt aan de lijn?

Snap je nu wat het idee is? Als jij wil dat jouw hond niet meer trekt aan de lijn, zal je hem moeten motiveren om het nieuwe gedrag (wandelen aan de ontspannen riem) te gaan vertonen. Het wandelen aan een ontspannen lijn moet hem dus méér opleveren dan het trekken aan de lijn eventueel doet. Maar hoe doe je dat nu precies?

Zorg voor een goede beloning

Zorg allereerst voor een krachtige beloning. Ik zei het al eerder: honden zijn geneigd om sneller bepaald gedrag te vertonen als hen dat iets positiefs oplevert. Gebruik die kennis en zorg dus voor een beloning die jouw hond ook écht als beloning ervaart. Als jouw hond dus niks geeft om die goedkope voertjes van de dierenwinkel, dan is dit geen geschikte beloning. Kies iets waar jouw hond écht gemotiveerd van raakt en neem dat mee.

Beloon eigen initiatief

Trainen met voertjes kan, zeker bij het wandelen aan de riem, één nadeel hebben: je hond heeft door dat jij iets lekkers bij je hebt en hij loopt vervolgens alleen nog maar als een soort paradepaardje naast je. Het gevolg is dat hij tegen lantaarnpalen opbotst, omdat hij niet meer voor zich kijkt. Hij smeekt letterlijk om een snoepje. Zodra je het voertje hebt gegeven, is zijn aandacht verdwenen en begint het trekken aan de lijn weer opnieuw. Dat wil je niet. Om dit te voorkomen, moet je timing bij het belonen dus goed zijn. Je beloont je hond niet als hij smeekt om een beloning; je beloont hem als hij even NIET op jouw let, maar als de lijn WEL ontspannen hangt. Dát is het belonen van eigen initiatief en dat werkt het allerbeste.

Zorg dat je hond in zijn behoeften wordt voorzien

Een hond heeft hele andere ideeën bij een lekkere wandeling dan wij. Als wij wandelen willen we vooral om ons heen kijken, omdat onze ogen ons beste zintuig zijn. Maar jouw hond zit anders in elkaar! Jouw hond trekt regelmatig aan de lijn omdat hij graag z’n neus (zijn beste zintuig!) wil gebruiken. Hij wil geurtjes volgen en de wereld met z’n neus ontdekken. Als jij wandelt met een korte riem van bijv. 1,5-2 meter, dan is de kans dat jouw hond in zijn snuffelbehoefte wordt voorzien best wel klein. Aan zo’n korte riem kan je niet altijd lekker snuffelen zoals een hond dat graag doet. Met een lange riem voorzie je beter in die behoefte. Bovendien ontstaat er minder snel trekgedrag wanneer je hond iets ruikt. Zo voorkom je dat je hond trekt als hij iets lekkers ruikt en vervolgens de associatie legt dat trekken aan de riem hem iets leuks oplevert (namelijk: bij het geurtje terechtkomen en mogelijk iets lekkers vinden). Aan de lange riem is snuffelen gewoon snuffelen, zonder dat daar een motivatie om te trekken aan wordt gekoppeld.

Dit is overigens geen pleidooi dat je altijd met een lange riem moet lopen. Er zijn zeker situaties waarin korte riemen hartstikke fijn kunnen werken. Maar houd in je achterhoofd dat je met een korte riem minder voorziet in de snuffelbehoefte van je hond en dat dit dus impact kan hebben op het trekken aan de riem.

Hond trekt aan de riem: dit kan je doen!

Trekt jouw hond dus aan de lijn? Allereerst wil je weten waarom jouw hond trekt aan de lijn. Daar zit vaak ook je antwoord. Bekijk vervolgens eens de punten hierboven. Ben jij meer bezig met het afleren van het trekken aan de lijn? Of focus je op het aanleren van het wandelen aan de ontspannen lijn? Het lijkt een miniscuul verschil, maar het maakt echt uit!

Wil je meer leren over het wandelen aan de ontspannen riem? Dan ben je van harte welkom in mijn online cursus ‘Ontspannen wandelen met je hond’. Honderden cursisten gingen je voor! Bij de cursus vind je praktische tips, héél veel oefeningen die jij zelf met je hond kunt uitvoeren én de mogelijkheid om ál je vragen aan mij te stellen via de mail. Op naar meer ontspannen wandelingen met jouw hond zonder trekken aan de riem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *