Mijn hond bijt in de riem

hond bijt in de riem
Delen:

Bijt jouw hond in de riem? Voor veel hondeneigenaren is dit gedrag heel vervelend. Je wil graag dat je hond stopt met bijten in de riem, maar hoe krijg je dit voor elkaar? In dit artikel vertel ik je waarom honden bijten in de riem en hoe je ervoor kunt zorgen dat dit niet meer gebeurt.

Mijn hond bijt in de riem: wat moet ik doen?

Het komt regelmatig voor dat honden bijten in de riem. Als jouw hond in de riem bijt, is belangrijk om te achterhalen waarom hij dit doet. Bijten in de riem is vaak alleen maar een uiting van een onderliggend probleem. Als je weet waarom je hond in de riem bijt, weet je ook beter welke oplossing jouw hond helpt om niet meer te bijten in de riem.

Herken jij dit?

  • Je hond kan soms plotseling tegen je opspringen tijdens het wandelen.
  • Het bijten in de riem belemmert je om rustig verder te wandelen met je hond.
  • Je weet niet goed waarom je hond bijt in de riem.
  • Je hebt het gevoel dat je eindeloos met je hond aan het discussiëren bent over het bijten in de riem.

Dan raad ik je vooral aan om verder te lezen!

Waarom bijt mijn hond in de riem?

De belangrijkste vraag is dus: waarom bijt mijn hond in de riem? Er zijn verschillende redenen waarom honden in de riem bijten. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Overprikkeling
  • Onderprikkeling of verveling 
  • Stress 
  • Opstandigheid (komt veel voor in de puberteit)
  • Speelsheid (komt veel voor bij puppy’s)
  • (Te hoge) opwinding 

Bijten in de riem is vaak een uiting van onderliggend gedrag. En om je dat uit te leggen, geef ik je twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Filou is een Berner Sennen pup van 4 maanden oud. Haar baasjes zijn ontzettend blij dat ze er is en zijn een tikkeltje overenthousiast. Filou is nog maar jong en lange wandelingen zijn voor haar best intens, maar haar baasjes gaan 3x per dag meer dan 3 kwartier met Filou naar buiten. Filou is eigenlijk een beetje overprikkeld van al die indrukken, want als pup heeft ze veel rust en slaap nodig om prikkels te verwerken, laat staan zó veel prikkels! Door die overprikkeling gaat Filou halverwege de wandeling in de riem hangen. Ze voelt namelijk dat haar lijfje de prikkels niet meer goed kan verwerken en die onrust MOET haar lijf weer uit. Dit uit ze door te gaan bijten in de riem.

Voorbeeld 2: Moos is een Labradoodle van 1 jaar. Hij zit snel hoog in zijn energie en zijn stresslevel is snel aan de hoge kant. Het tegenkomen van andere honden tijdens het wandelen zorgt ook voor hoge energie bij Moos. Hij vindt andere honden ergens wel interessant, maar vooral ook heel erg spannend. Moos is namelijk best onzeker. Aan de riem laat het baasje van Moos alle honden bij Moos in de buurt komen. Dit terwijl Moos dus best stress krijgt van andere honden, zeker wanneer hij aan de riem zit en hij geen kant op kan! Elke keer als Moos zo’n spannende ontmoeting met een andere hond heeft “overleefd”, zit zijn lijfje vol met de stress van die ontmoeting. Omdat die stress eruit moet, springt hij na zo’n ontmoeting heel erg tegen zijn baasje op en gaat hij in de riem hangen.

In beide gevallen zie je dus dat het bijten in de riem een uitlaatklep is voor de onderliggende gemoedstoestand (in het geval van Filou is dat dus overprikkeling en in het geval van Moos is de onderliggende gemoedstoestand stress).

Waarom trucjes niet helpen bij bijten in de riem

Het bijten in de riem is dus slechts een symptoom van een onderliggend probleem. Dit is ook precies de reden dat een simpel trucje in dit geval niet werkt. Er bestaat geen eenvoudig trucje waarmee je vanaf morgen verlost bent van dit gedrag. Het gaat erom dat je de onderliggende reden achterhaalt. Waarom bijt jouw hond in de riem?

Het kan je helpen om eens goed te observeren op welke momenten het bijten in de riem precies gebeurt. Als het altijd na een ontmoeting met een andere hond is, zou het kunnen zijn dat jouw hond die ontmoetingen eigenlijk veel te spannend vindt. Als je hond altijd na een uur wandelen begint met bijten in de riem, kan het zijn dat de wandelingen eigenlijk te lang zijn voor je hond.

Bijten in de riem bij pups en pubers

Bij pups en pubers kan het ook een ander verhaal zijn. Pups en pubers zijn namelijk constant de grenzen aan het verkennen. Wat mag er wel? Wat mag er niet? Een pup is nog helemaal niet gewend om aan de riem te lopen. Opeens hangt dat gekke ding aan z’n lijfje en hé, het beweegt ook nog leuk en het heeft een vrolijk kleurtje. Kortom: een super leuk speeltje! Bij een puber kan er een stukje opstandigheid spelen. Pubers gaan ontdekken waar de grenzen liggen en zullen die grenzen opzoeken. Als jouw puberhond merkt dat het bijten in de riem iets is waar jij op reageert, kan dat een uitnodiging zijn tot een verergering van het gedrag.

Wat moet ik doen als mijn pup bijt in de riem?

Bij een pup is het vooral belangrijk om van het begin af aan een rustige associatie op te bouwen met de riem. Aan de riem mag je pup lekker snuffelen en op z’n honds de wereld verkennen. Een opgewonden en drukke gemoedstoestand waarbij pups in de riem gaan bijten, wil je eigenlijk voorkomen. Let er dus op dat je je pup niet overvraagt. Jonge pups hoeven echt nog niet lang te wandelen om lekker moe te zijn. Overprikkeling ligt op de loer en vaak ligt hier ook de reden van pups die bijten in de riem. Is het al te laat en is je pup al in de riem aan het bijten? Kijk dan of je je wandeling kunt afbreken. Tijd voor rust!

Wat moet ik doen als mijn puber bijt in de riem?

Pubers hebben grenzen nodig. Wees bij een puber héél consequent. Bijten in de riem mag niet en nooit niet. Als je hem af en toe de kans geeft om het wél te doen, heb je er een extra zware kluif aan. Onthoud bovendien dat nieuw gedrag aanleren makkelijker gaat dan oud gedrag afleren. Focus dus niet te veel op het ongewenste gedrag (= het bijten in de riem), maar focus op het gedrag dat je wel wil zien (= ontspanning aan de riem, het loslaten van de riem, het negeren van de riem, etc.). Beloon het dus als je hond niet bijt in de riem of als hij besluit om de riem los te laten nadat hij daarin heeft gebeten.

De rol van de gemoedstoestand van je hond

Veel ongewenste gedragingen vallen of staan met de gemoedstoestand van je hond. Hoe zit je hond erbij? Een hond met stress, een overprikkelde hond, een hyperactieve hond… het zijn allemaal honden die geen ontspannen gemoedstoestand hebben. En vanuit dat gebrek aan ontspanning zie je sneller gedrag dat wij als ongewenst ervaren. Vergeet niet dat dit gedrag voor je hond niet per se ongewenst is; het is gewoon een uitlaatklep van datgeen dat er in zijn lijf en koppie gebeurt. Hij uit simpelweg wat hij voelt. Boos worden heeft dus weinig zin, werken aan een ontspannen gemoedstoestand is daarentegen juist wél heel helpend.

Ik kan je dus allerlei trucjes gaan vertellen. Je kunt eindeloos gaan trainen met het commando ‘los’ (wat op zich geen kwaad kan, hoor!). Je kunt een alternatief speeltje meenemen dat je je hond kunt aanbieden wanneer hij in de riem wil bijten. Het kan allemaal. Maar de vraag is of je daarmee het achterliggende probleem oplost. Als dat niet zo is, dan zal de onderliggende onrust zich op een andere manier gaan uiten. Zoek dus altijd naar de kern van het probleem en voorkom symptoombestrijding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *