Waarom spel niet altijd leuk is en correcties niet altijd fout zijn

twee zwarte honden die met elkaar spelen
Delen:

In hondenland zijn er twee zaken heel erg onbegrepen: spel en correcties. Veel hondeneigenaren denken nog steeds dat spel ALTIJD leuk is en dat correcties ALTIJD fout zijn. Maar dat is helemaal niet zo! Hoe zit dat eigenlijk met spel en correcties?

Spelen doe je niet met iedereen

Jij bent niet met de hele wereld bevriend. Je maakt niet met elke wildvreemde die je op straat tegenkomt een praatje en je bent al helemaal niet bevriend met iedereen die je in de supermarkt tegenkomt. Mensen die je niet kent, behandel je ook als mensen die je niet kent. Er is een bepaalde afstand en je moet elkaar eerst beter leren kennen en een wederzijdse klik ervaren, voor je relatie met die persoon uitgroeit tot een vriendschap.

Dit geldt ook voor je hond

Je hond heeft dit ook. Niet elke wildvreemde hond in het bos is in potentie een vriend of een speelkameraad. Puppy’s spelen natuurlijk graag en met veel verschillende honden (net als kinderen trouwens, die in een speeltuin binnen 2 minuten vriendjes kunnen worden met een kindje dat ze net kennen), maar als je hond ouder wordt, zie je dat het aantal speelmaatjes wat afneemt. Dit is normaal. Vaak hebben honden één of wat meer honden met wie ze een klik voelen. Met deze honden spelen ze graag en die zoeken ze ook echt op. Bij andere honden zie je dan een andere reactie. Nogmaals: dit is normaal! Niet iedereen hoeft de beste vriend te zijn van je hond.

Wat hebben correcties hier dan mee te maken?

Alles! Want misschien heb je wel eens een situatie meegemaakt waarin het leek alsof je hond heel leuk met een andere hond aan het spelen was, tot het opeens misging omdat één van de twee de ander corrigeerde. Of misschien heb je wel eens meegemaakt dat jouw hond voor je gevoel heel vrolijk op een andere hond afrende, en die andere hond daar grommend op reageerde.

Hoe komt dit? In de meeste gevallen heeft dit met het volgende te maken:

  • De grommende hond heeft geen zin in spel. Hij heeft dit met een correctie aan, omdat de andere hond te snel en te druk zijn ruimte binnenkomt.
  • Beleefd gedrag is niet druk op elkaar afrennen. Als jouw hond dus voor je gevoel vrolijk bovenop een andere hond duikt, mag je vraagtekens zetten bij het woord “vrolijk”. Is je hond wel écht vrolijk? Vindt hij het wel echt leuk om die andere hond tegen te komen? Of vindt hij het spannend en reageert hij vanuit die spanning hyperactief op de andere hond?
  • En zo kom ik op het volgende punt: we verwarren hyperactiviteit met blijdschap, terwijl dat twee verschillende dingen zijn. Blijdschap wordt gemotiveerd vanuit vreugde; hyperactiviteit wordt vaak gemotiveerd vanuit spanning. Als jouw hond dus hyperactief op een andere hond afrent omdat hij het eigenlijk best spannend vindt, is het een logisch gevolg dat de ontmoeting tussen de twee honden niet ontspannen is.

Maar is corrigeren dan niet een beetje onaardig?

Nee. Want honden kunnen niet tegen elkaar zeggen: “Hoi, ik merk dat jij wil spelen, maar ik liever niet.” Ze communiceren met hun lijf en daar hoort grommen ook bij. Natuurlijk hoeft een hond niet direct te gaan grommen om zijn grenzen aan te geven en kan dit ook op andere manieren. Meestal beginnen honden heel laagdrempelig met het aangeven dat ze iets niet leuk vinden, bijvoorbeeld door zich weg te draaien of weg te kijken. Maar stel dat de andere hond deze signalen negeert? Dan MOET je hond wel met krachtiger signalen komen zodat de andere hond zijn boodschap begrijpt. Zo kan het uiteindelijk leiden tot gegrom, omdat de andere hond de andere lichaamstaal niet ziet. En dan is grommen heel logisch, toch? Je hond zegt gewoon: “Ik wil dit niet, ga weg.” Wat moet ‘ie anders?

Wordt er vaak gegromd tijdens spel met jouw hond?

Los van wie er gromt (jouw hond of de andere hond), als er vaak gegromd wordt tijdens spel met jouw hond is het heel interessant om eens te kijken waar dat aan ligt? Vinden beide honden het wel écht leuk? Of verwar jij misschien ook hyperactiviteit met blijdschap? Gedraagt je hond zich beleefd? Begroeten beide honden elkaar in eerste instantie eigenlijk wel netjes? De vraag is of de grommende hond degene is die zich onbeleefd gedraagt. De kans bestaat dat dat niet zo is ;-).

Durf ook kritisch naar je eigen hond te kijken. Natuurlijk vinden we allemaal onze eigen hond de allerleukste, allerliefste en allerbeste hond van de wereld. En dat is ook gewoon zo! Gelukkig maar, want dat betekent dat we heel veel van onze honden houden. Maar durf ook te kijken naar het gedrag van je hond wat nog niet helemaal netjes verloopt. Kan het zijn dat jouw hond gedrag vertoont waar andere honden niet blij van worden? Het is niet leuk om dat onder ogen te komen, maar je helpt je eigen hond én andere honden ermee als je hiermee aan de slag gaat. En weet je? Geen enkele hond is perfect, ook de mijne niet en ook de jouwe niet. Dus dit hoort er gewoon bij.

Ik wil meer leren over hondengedrag

Waarom spel niet altijd leuk is en correcties niet altijd fout zijn? Dat leer je ook in mijn online cursus. Wil jij leren hoe je de ontmoetingen met andere honden relaxter kunt laten verlopen? Volg dan mijn online cursus ‘Ontspannen wandelen met je hond’. Daarin leg ik je alles uit over het tegenkomen van andere honden, lichaamstaal, wandelen aan de lijn én wandelen in losloopgebieden en alle uitdagingen die daarbij komen kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *