Heeft jouw hond verlatingsangst? Dit kan je nu doen!

terriër in een mandje die alert omhoog kijkt
Delen:

Verlatingsangst bij honden is een groot probleem. Eigenlijk is het probleem groter dan ooit, want nu het lockdowntijdperk hopelijk voor altijd achter de rug is, moeten veel mensen weer naar kantoor. En de hond? Die moet opeens na 2 jaar constant gezelschap alleen thuisblijven. Maar wat als je hond dat helemaal niet kan? Als jij deze situatie herkent, dan is dit artikel voor jou. Dit kan jij NU doen als jij een hond hebt met verlatingsangst.

Wat is verlatingsangst?

Allereerst is het interessant om eens te kijken naar het concept verlatingsangst. Wat is dat eigenlijk? Grofweg kunnen we verlatingsangst opdelen in 3 soorten:

  1. Honden die gefrustreerd zijn, omdat ze zich bijvoorbeeld vervelen wanneer ze alleen zijn.
  2. Honden die zich enorm aan één specifiek persoon hebben gehecht en in paniek raken wanneer die specifieke persoon niet bij ze is.
  3. Honden die niet alleen kunnen zijn, maar die het prima vinden als er iemand bij hen is. Het maakt niet uit wie die “iemand” is. Zolang de hond maar niet alleen is, is hij oké.

Als jij echt een hond hebt met verlatingsangst, herken je jouw hond waarschijnlijk in één van deze drie categorieën. En dat spijt me voor je, want het hebben van een hond met verlatingsangst is hartstikke pittig!

Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt

Als jij een hond hebt met serieuze verlatingsangst, dan wil ik je allereerst dit op het hart drukken: ga niet zelf aanmodderen als je er niet uitkomt. Zoek hulp! Verlatingsangst bij je hond heeft een grote invloed op je leven. Je bent enorm beperkt in je vrijheid en het is naar om je hond elke keer zo gestrest te zien. Hulp zoeken is dus essentieel.

Een hond met verlatingsangst? Dit kan jij doen!

Maar je bent niet de enige die hulp zoekt. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel hondeneigenaren met een hond met verlatingsangst. De wachtrijen bij professionals zijn lang en dat betekent dat je soms even zult moeten wachten tot je geholpen kunt worden. Wat kan jij in de tussentijd zelf doen?

Stop met negatieve ervaringen.

Als jij een hond hebt met verlatingsangst, dan is het elke keer als jij weggaat een negatieve ervaring voor je hond. Iedere keer wanneer jij het huis verlaat, wordt je hond bevestigt in zijn angst. Hij raakt in paniek en krijgt dus de bevestiging dat het súper eng is wanneer hij alleen wordt achter gelaten. Het gevolg is dus dat hij het de volgende keer nóg spannender zal vinden als jij het huis verlaat. Kortom: des te vaker jij je hond gestrest alleen laat, des te erger het probleem zal worden.

Laat je hond niet alleen als hij dat niet aankan

En daar komt dus mijn hele concrete tip: laat je hond niet alleen als hij dat niet aankan. En met dat ik dit typ, realiseer ik me dat dat een hele stomme tip is. Het beperkt je nóg meer in je vrijheid – dat weet ik! Maar het is essentieel dat je stopt met je hond alleen laten als dit voor hem stressvol is. Je kunt alleen aan nieuwe, positieve ervaringen gaan bouwen als de oude, negatieve ervaringen stoppen. Je kunt alleen aan nieuw gedrag werken als het oude gedrag geen kans meer krijgt.

Ik vergelijk het altijd met een alcoholist. Iemand die ooit verslaafd is geweest aan alcohol, blijft altijd een alcoholist. Na 10 jaar geen alcohol drinken, kan één wijntje ervoor zorgen dat iemand weer volledig terugvalt in oud gedrag. Gedrag van 10(!) jaar geleden! Zo is het met je hond ook. Zodra oud gedrag een kans krijgt, zal het de kop opsteken. En dus moet jij voorkomen dat oud gedrag een kans krijgt. Geen negatieve ervaringen dus. Laat je hond niet meer alleen, tenzij het onderdeel is van de training die jij met een professional doet.

Ga situaties managen

Het is belangrijk dat je vanaf nu elke situatie gaat managen. Voorkom dat je hond alleen is. Ga op zoek naar een oppas of los het probleem op een creatieve manier op. Misschien mag je hond wel mee naar het werk of vindt je hond het geen enkel probleem om even in de auto te zitten terwijl jij 5 minuten de Albert Heijn in gaat (let op met het weer, in de zomer kan dit levensgevaarlijk zijn). Manage de situatie! Voorkom die negatieve en stressvolle situaties.

Dit is ook het eerste wat een verlatingsangstexpert van je zal vragen. Wanneer mensen bij mij een verlatingsangsttraject volgen, is er één voorwaarde: je laat je hond gedurende het traject NIET alleen thuis zonder dat dat onderdeel is van de training. Je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn en dit nu al implementeren in je leven.

Help, mijn hond heeft verlatingsangst!

Wil jij hulp omdat jouw hond verlatingsangst heeft? Dan ben je bij mij aan het goede adres. Ik werk als verlatingsangstexpert (SA pro) en volg de methode van Julie Naismith. Ik help jou om je hond te leren weer relaxed alleen thuis te blijven, zonder stress!

Wil je bij mij op de wachtlijst? Meld je dan aan via het contactformulier op mijn website. Zodra er een plekje vrijkomt, kan ik jou helpen om de vrijheid in je leven weer terug te krijgen! Ondertussen kan je me ook volgen op Instagram, waar ik met regelmatig tips deel voor hondeneigenaren. Zie ik je daar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *