Mijn hond doet lelijk tegen andere honden

hond met tuigje om die zijn eigen bek likt
Delen:

Je hond doet lelijk tegen andere honden. Waarom doet hij dat? Als jij buiten wandelt met je hond, is het natuurlijk fijn dat je hond zich sociaal en vriendelijk gedraagt tegenover andere honden. Ik kan me voorstellen dat het tot frustratie en onbegrip kan leiden wanneer jouw hond zich dus niet vriendelijk gedraagt richting andere viervoeters. Waarom doet je hond dit? En kan je er iets aan doen? Ik vertel het je in dit artikel!

Wat is sociaal wenselijk hondengedrag?

Laten we eerst eens kijken naar de betekenis van ‘lelijk doen’. Wanneer doet een hond eigenlijk lelijk of onaardig tegen z’n soortgenoten en – belangrijker nog – wanneer is dat gedrag onterecht?

Je hebt ongetwijfeld een beeld bij onaardig gedrag. Grommen, blaffen, jagen, snappen… zo een paar woorden die de meeste mensen in de categorie ‘onaardig’ stoppen. En op zich snap ik dat. Het zijn namelijk geen gedragingen die we als prettig of vriendelijk bestempelen. En dus zou je in theorie kunnen zeggen dat een hond zich dan onaardig gedraagt.

Maar er zit een verschil tussen ‘sociaal’ gedrag en ‘sociaal wenselijk’ gedrag. Sociaal wenselijk gedrag is namelijk het gedrag dat een ander van je verwacht. Wij verwachten vaak van onze honden dat ze zich uitsluitend vriendelijk en rustig gedragen richting anderen. Een hond die hieraan voldoet, vertoont dus sociaal wenselijk gedrag.

Sociaal gedrag is echter iets anders. Sociaal gedrag gaat over meer dan voldoen aan iemands wensen. Het gaat over goed kunnen samenleven in een groep of maatschappij. En soms zijn er waarschuwingen nodig, of moet iemand z’n grenzen aangeven, om de rust en vrede in een groep te bewaren. Sociaal gedrag is dus niet altijd ‘vriendelijk’. Een sociale hond kan best grommen wanneer zijn grenzen overschreden worden. Dat maakt ‘m niet minder sociaal (maar misschien wel minder sociaal wenselijk). Snap je het verschil?

Is ‘lelijk gedrag’ dan sociaal?

Lelijk of onaardig gedrag richting andere honden valt niet in één categorie te stoppen. Je kunt niet zeggen dat een grom altijd binnen de categorie ‘sociaal gedrag’ valt, maar ik zou ook absoluut niet willen zeggen dat een grom nooit ‘sociaal gedrag’ kan zijn. Kijk maar eens naar een moederhond met haar nestje puppy’s. Wanneer de pups zich té druk of onbeleefd richting hun moeder gedragen, kan een moederhond echt flink grommen naar haar pups. Sommige pups gillen het dan uit van schrik. Dit ziet er voor ons als mensen heel heftig uit. We hebben het vaak te doen met de pups en vinden de moeder nogal onaardig tegen haar pups. Maar in werkelijkheid leert de moeder haar puppy’s een wijze les over sociaal gedrag richting soortgenoten. Het is essentieel dat puppy’s deze lessen leren om op te groeien tot honden die de hondentaal goed beheersen.

Een concreet voorbeeld is een puppy die tijdens het drinken té hard in de tepel van de moederhond bijt. Moederhonden corrigeren dit flink en vaak heel heftig. Wij denken als mensen misschien: “De pup doet dit toch niet expres? Waarom reageert de moederhond hier zó onaardig op?” Maar de pup MOET leren dat hij zachtjes moet doen met zijn scherpe tandjes. Niet alleen omdat hij z’n moeder anders pijn doet, maar ook omdat diezelfde pup straks bij jou of bij andere mensen in huis woont en het niet gewenst is dat hij die tandjes zo hardhandig gebruikt. Hij moet leren om zijn bekje rustig te gebruiken. En dat leert hij door die duidelijke grens van z’n moeder.

Dus ja, de moederhond gromt. En ja, ze vertoont sociaal gedrag. Dat kan dus echt samengaan!

Wanneer is lelijk of onaardig gedrag niet sociaal?

Er zijn natuurlijk ook situaties waarin lelijk gedrag van een hond niet sociaal is. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld:

  • Een hond die aan de riem uitvalt naar elke hond die hij ziet.
  • Een hond die in het bos grommend op andere honden afrent.
  • Een hond die zijn tanden laat zien wanneer andere honden te dichtbij zijn baasje komen.

En toch wil ik ook hierbij een kanttekening plaatsen. Deze honden doen lelijk tegen andere honden. En nee, in deze situaties is dat gedrag niet nodig. De hond zou in theorie ook kunnen kiezen voor ander gedrag. Beter gedrag zelfs. Alleen honden doen nooit iets voor niks. Alles wat ze doen heeft een reden.

Blijkbaar voelt die hond die uitvalt aan de riem een reden om uit te vallen. Anders zou hij het niet doen.

Blijkbaar vindt de hond die grommend op andere honden afrent het nodig om dit te doen. Anders zou hij het niet doen.

Blijkbaar vindt de hond die zijn tanden laat zien wanneer andere honden te dichtbij zijn baasje komen het heel belangrijk om dat te doen. Anders zou hij het niet doen.

En dus is het belangrijk om te achterhalen waarom je hond zo doet om het gedrag te veranderen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond niet meer lelijk doet tegen andere honden?

Stel je voor dat jij de eigenaar bent van een hond die uitvalt aan de riem naar andere honden. Je schakelt een gedragsdeskundige in, hij of zij observeert de hond en komt tot de conclusie dat jouw hond andere honden eigenlijk héél spannend vindt. Uit angst valt hij uit. Als je dit weet, kan je iets met het gedrag. Hij is bang, dus je zult moeten werken aan vertrouwen om het gedrag te veranderen.

Ik vind het heel belangrijk dat je dit begrijpt. Je hond doet namelijk niet lelijk tegen andere honden omdat hij dat leuk vindt. Geen enkele hond gromt, hapt of bijt voor de lol. Hij probeert je iets te vertellen. Lelijk doen tegen soortgenoten is een vorm van communicatie. Je kunt het gedrag alleen veranderen als je snapt waarom hij het doet en je op basis daarvan je hond helpt.

Mijn hond doet lelijk tegen andere honden

Doet jouw hond regelmatig lelijk tegen andere honden en wil je graag met dit gedrag aan de slag? Ik help je heel graag verder.

Je kunt mijn online cursus ‘Ontspannen wandelen met je hond‘ volgen, waarin ik je meer uitleg over ongewenst gedrag tijdens het wandelen. Heb je nog een puppy en wil je voorkomen dat je hond in de toekomst lelijk gaat doen tegen andere honden? Volg dan mijn ‘Online puppycursus‘ voor een goede basis in socialisatie.

Wil je hulp op maat? Dan kan je altijd een aanvraag indienen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *