Mijn puppy wil niet wandelen! Help, wat kan je daaraan doen? Als jij net je pup in huis hebt, heb je misschien al helemaal zin in leuke wandelingen met je hond. Samen het bos in en de wereld ontdekken. Hoe leuk is dat!? Maar je pup wil niet wandelen… Waarom eigenlijk niet? En wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je puppy wel wil wandelen? Dat vertel ik je allemaal in dit artikel.
Mijn pup wil niet wandelen
Herken jij het volgende?
- Je puppy gaat, zodra je naar buiten gaat, meteen plat op de grond liggen.
- Je puppy is wel te lokken met een koekje, maar zodra hij het koekje heeft gehad, stopt hij met lopen.
- Je komt amper vooruit tijdens je wandeling.
- Je hondje komt niet aan plassen of poepen toe wanneer jullie buiten zijn.
- Je puppy lijkt afgeleid wanneer je naar buiten gaat.
Dan ben je hier aan het juiste adres, want in dit artikel vertel ik je waarom je puppy niet naar buiten wil.
De grote, overweldigende wereld
Leef je eens in in de wereld van jouw puppy. Je bent nét van huisje gewisseld. Van het veilige nest waarin je geboren bent, naar je nieuwe familie. Alles is nieuw. Niet alleen de mensen waarbij je woont zijn nieuw, maar ook het huis waarin je woont is nieuw, de geurtjes zijn anders, de omgeving is anders, de gewoontes zijn anders en het ritme waarschijnlijk ook. Dat is nogal overweldigend!
Voor jouw pup is ALLES nieuw. Echt alles. Wanneer je naar buiten gaat om je pupje te laten poepen en plassen, ga jij misschien naar buiten met een praktisch doel (je hondje moet een poep en/of plas doen), maar voor je pup is het wéér een berg aan prikkels.
Jij kunt misschien dat duidelijke doel van die poep/plas voor ogen hebben, maar voor jouw puppy zijn er buiten zó veel prikkels! Denk aan:
- Blaadjes die ritselen aan de bomen
- Geurtjes van andere dieren die buiten hebben gelopen
- Auto’s die langsrijden
- Fietsers en voetgangers die langskomen
- Een mevrouw met een kinderwagen die voorbijkomt
- Andere honden die langslopen
- Het geluid van de snelweg verderop
- De wind
Stel je eens voor dat je een puppy bent die moet wennen aan alle prikkels… dan is dit eigenlijk best veel, hè?
En dus wil je pup niet wandelen
Eigenlijk is het dus helemaal niet zo gek dat jouw puppy niet wil wandelen. Hij is zó overweldigd (en misschien wel overprikkeld) door de grote wereld. Al die geurtjes, impulsen en geluiden zijn al genoeg voor hem. Meelopen is gewoon een brug te ver. Daarvoor moet hij eerst nog even wennen en alles goed in zich opnemen. Hij gaat stilstaan, zitten of liggen omdat het te veel is. En dat is helemaal oké.
Mijn puppy plast niet buiten
Het kan zelfs zo zijn dat je puppy buiten ook geen plas of poep meer doet. Ook dat is heel logisch! Hij staat/zit/ligt buiten met al die prikkels om hem heen. Om te plassen of poepen is er een zekere mate van ontspanning nodig en een puppy die overweldigd is door de wereld, is vaak niet ontspannen genoeg om te plassen of poepen. Nogmaals: jij kunt wel denken: “We kwamen hier toch om te plassen en/of poepen!?”, maar jouw puppy kwam niet per se met dat doel naar buiten. En door al die prikkels van buiten is dat ook het laatste wat er in hem opkomt.
Mijn puppy plast in huis
Ik schets de situatie even voor je. Je bent met je puppy naar buiten gegaan, je puppy wilde niet wandelen en ging stilstaan, zitten of liggen en deed al helemaal geen plas en/of poep. Je besluit dat het een redelijk hopeloze missie is en je gaat weer naar binnen met je pup. En wat gebeurt er dan? In de gang laat je pup alles lopen. Een plas en misschien zelfs wel een dikke drol… Hoe kan dat nou?
Bij mensen kan dit tot frustratie leiden. Je denkt misschien: “Ik heb je net buiten de kans gegeven om te plassen en te poepen en dan doe je het alsnog binnen! Dat is niet de bedoeling!” Maar onthoud dat het binnen waarschijnlijk veiliger voelt dan buiten voor je hondje. En dus is hij eenmaal binnen eindelijk ontspannen genoeg om zijn volle blaasje en darmen te legen. Straf je hondje hier absoluut niet voor. Het is buiten gewoon nog te veel en er komt vanzelf een punt dat je hondje begrijpt dat het plassen en poepen buiten gebeurt.
Wanneer wil mijn puppy wandelen?
Het komt goed! Naarmate je puppy langer bij je woont, gaat hij ook meer wennen aan jullie omgeving. De straat wordt bekender en daarmee gaat je pup ook filters prikkelen. Niet iedere prikkel is meer belangrijk, want hij leert dat de blaadjes aan de boom voor jullie huis ALTIJD ritselen, en dus filtert hij die prikkel na een tijdje vanzelf. Ook andere prikkels worden steeds minder indrukwekkend, zoals langsrijdende auto’s of een voetganger aan de overkant van de straat. En naarmate die prikkels minder indruk hebben op je hondje, is er meer ontspanning om met je mee te wandelen én om buiten lekker te poepen en te plassen.
Tips voor het wandelen met je puppy
Maar hoe zorg je er nou voor dat je die eerste weken met je pup zo makkelijk mogelijk maakt? Met de volgende tips kom je vast een heel eind!
- Zorg voor een vaste poep- en plasplek. Door je puppy structureel hetzelfde plekje aan te bieden om te poepen en plassen, bied je hem ook voorspelbaarheid. Hij weet: “Oh ja, als we hierheen lopen, dan is het de bedoeling dat ik hier even een poep en/of plas doe.” Dit werkt beter dan je puppy iedere keer op een andere plek laten plassen en/of poepen, want dan moet hij iedere keer op die nieuwe plek eerst alle prikkels in zich opnemen voor hij zich goed kan ontspannen. Kies gewoon één plek uit en geef je puppy daar op alle momenten dat je naar buiten gaat eerst de kans om iets te doen.
- Probeer je hondje te motiveren met wat lekkers. Gaat je hondje stilstaan? Kijk dan over je ‘m kunt motiveren met iets lekkers om met jou mee te lopen. De eerste wandelingetjes met een jonge pup zijn toch niet lang, dus een wandelingetje naar het plekje waar hij kan poepen en plassen is al voldoende.
- Wil je hondje niet wandelen? Til ‘m dan op. Ga niet trekken aan de lijn en je pup meesleuren naar jouw einddoel. Probeer hem te motiveren met een koekje (zoals ik hierboven al zei) en lukt dat niet? Til hem dan op en draag hem naar de plek waar hij kan poepen en plassen. De kans dat hij op die plek dan toch een poep of plas doet is groter dan wanneer je ‘m meesleurt en hij al hoog in z’n stress zit voor hij überhaupt op het plasplekje is aangekomen.
- Zie een rondje wandelen niet als het doel. Als je 15 minuutjes buiten bent en je pup doet niets anders dan snuffelen en de wereld ontdekken, dan is dat ook goed! Hij hoeft geen blokje om te doen.
- Heb geduld. De wereld wordt vanzelf minder overweldigend en interessanter en het punt dat je hondje wél met je mee wil lopen, dat bereik je écht vanzelf!
Online puppycursus
Met mijn online puppycursus leer je nog meer over de belevingswereld van je puppy! Je leert onder andere het volgende:
- Je gaat leren waarom het zo belangrijk is om een goed nestje te kiezen en welke invloed het nestje heeft op het leven van je hond.
- Je leert hoe je ontspannen leert wandelen met je pup, zowel los als aan de riem.
- Je leert alles over een goede socialisatie.
- Je ontdekt hoe je je hond kunt laten opgroeien tot een vriendelijke viervoeter met sociaal gedrag.
- Hoe je ervoor zorgt dat je puppy een duidelijk ritme heeft en voldoende slaapt.
- Je leert wat de voordelen van de bench zijn en hoe de je bench op een positieve manier kunt inzetten
- (maar let op: gebruik van een bench is natuurlijk niet verplicht!).
- Je gaat ontdekken hoe jouw puppy dingen aanleert.
- Je gaat ontdekken hoe je je hondje zindelijk krijgt.
- Je ontdekt hoe je moet omgaan met ongewenst gedrag.
- Je gaat leren hoe je hondje impulscontrole krijgt.
- Je ontdekt hoe je je puppy aanleert om alleen thuis te blijven.
- … én in de extra module ‘Lichaamstaal’ krijg je essentiële informatie over de lichaamstaal voor honden!
Zo maak je een super goede start met jouw puppy! Een start waar jullie de rest van jullie leven samen iets aan hebben. Bij de puppycursus zit ook de mogelijkheid om mij alles te vragen over je pup. Zo heb je dus altijd jouw hulplijntje bij de hand.
Je vindt de online puppycursus in mijn online academie.
Volg je mij al op Instagram? Hier deel ik regelmatig nuttige tips en adviezen voor mensen met een hond. Je kunt natuurlijk ook contact met mij opnemen voor een consult, een gedragstraject of een videocall.