Mijn hond blaft te veel

blaffende hond
Delen:
Mijn hond blaft te veel. Waarom blaffen honden en wat kan je eraan doen als je hond te veel blaft? Lees het hier!

Waarom blaft mijn hond? Er is waarschijnlijk geen enkele hondeneigenaar die die vraag nog nooit gesteld heeft. Honden blaffen en omdat dat niet onze standaard manier van communiceren is, vragen we ons vaak af waarom ze blaffen. In dit artikel ga ik dieper in op blaffen en wat je hond daar mogelijk mee probeert te vertellen!

Alle honden blaffen

Oké, oké… BIJNA alle honden blaffen. Er zijn natuurlijk honden die amper blaffen, maar voor de meeste honden is blaffen normaal gedrag. Blaffen is één van de manieren waarop een hond zich kan uiten. Het is natuurlijk gedrag en het is een vorm van communicatie. Misschien denk je nu: dit spreekt toch voor zich? Maar helaas denkt niet iedereen daar zo over. Mensen irriteren zich al snel aan blafgedrag. In veel gevallen proberen we blafgedrag zelfs af te leren. Maar blafgedrag dat zich op een natuurlijke manier en in een normale setting uit (later meer hierover), zou niet afgeleerd moeten worden. Wanneer je een hond afleert om te blaffen, ontneem je hem een manier om zich uit te drukken. Je ontneemt hem de kans om jou en anderen (bijv. zijn soortgenoten) iets te vertellen. En dat is eigenlijk best gek als je er over nadenkt, toch?

Leren we katten af om te miauwen? Leren we paarden af om te hinniken? Leren we koeien af om te loeien? Nee. Waarom leren we een hond dan wel af om te blaffen? In het geval van overmatig blafgedrag is het natuurlijk een ander verhaal (blafgedrag zou geen overlast moeten veroorzaken), maar een hond blaft omdat dat bij een hond hoort. En dat is belangrijk om je te realiseren.

Verschillende soorten blafgedrag

Om te begrijpen wanneer blafgedrag grensoverschrijdend is en wanneer het juist natuurlijk is, is het goed om te weten dat er verschillende soorten blafgedrag zijn. Wanneer je deze verschillende ‘blaffen’ leert (her)kennen, weet je ook beter in welke gevallen je iets aan het gedrag moet doen en in welke gevallen het gedrag eigenlijk heel normaal is voor je hond.

Er zijn verschillende redenen waarom je hond kan blaffen, waaronder:

  • Enthousiasme
  • Angst
  • Frustratie/stress
  • Verdediging
  • Waaksheid

Het is goed om deze redenen van elkaar te onderscheiden, want pas wanneer je weet waarom je hond blaft, kan je ook bepalen of het terecht is om het blaffen in die situatie af te leren.

Wat is overmatig blafgedrag?

Zoals ik eerder al zei, is het dus de vraag of je je hond moet afleren om te blaffen. Wanneer een hond bijvoorbeeld waaks is en hij blaft drie keer wanneer er iemand het erf oploopt, dan is dat mijns inziens geen ongewenst gedrag. De hond signaleert de bezoeker, waarschuwt (“Er is iemand op het erf!”) en daarna neemt zijn baasje het over door het bezoek te begroeten. Niks aan de hand, want dit is totaal normaal en heel natuurlijk hondengedrag.

Ook een hond die één keer blaft uit enthousiasme wanneer zijn baasjes weer thuiskomen, vind ik niet zo spannend. Het is gewoon zijn manier om zijn blijdschap te uiten dat je er weer bent.

Maar wat de reden ook is dat je hond blaft, in alle gevallen kan het blaffen doorschieten in overmatig blafgedrag. Of je hond nu blaft uit enthousiasme, angst, frustratie, stress, verdediging of waaksheid… in alle gevallen kan het zo zijn dat je hond de rem niet meer kan vinden. Hij blaft maar door en door en door tot je er gek van wordt (en je buren net zo goed). En dat is het punt waarop het blafgedrag niet meer natuurlijk is, maar aangeleerd.

Aangeleerd blafgedrag

Aangeleerd blafgedrag is gedrag dat ooit (waarschijnlijk) natuurlijk is begonnen, maar het is als het ware uit de hand gelopen. Ik geef je twee voorbeelden om dit duidelijk te maken:

Voorbeeld 1: Joep is een rottweiler. Hij is van nature waaks. Hij woont samen met zijn baasjes op een boerderij met een groot erf. Hij heeft altijd even geblaft wanneer er iemand op het erf liep, maar het punt waarop Joep begon met blaffen, begon steeds eerder. Eerst blafte hij pas wanneer iemand een voet op het erf zette, maar inmiddels blaft Joep al als er een fietser over straat fietst. Hij blijft dan net zo lang blaffen tot de fietser voorbij is en lijkt niet meer te kunnen stoppen. Doordat de prikkel ook daadwerkelijk uit beeld verdwijnt wanneer Joep zo hard blaft, heeft Joep het idee dat zijn gedrag succesvol is. Hierdoor leert hij zichzelf aan dat het blaffen hem iets oplevert (de prikkel verdwijnt) en houdt hij het gedrag in stand.

Voorbeeld 2: Mila is een labrador. Ze uit haar enthousiasme door te blaffen. Wanneer haar baasjes thuiskomen, blaft ze vaak één keertje om aan te geven dat ze blij is dat ze er weer zijn. Haar baasjes hebben altijd belonend op dit blafgedrag gereageerd door Mila heel veel aandacht te geven wanneer ze blaft. Hierdoor heeft Mila geleerd: blaffen = aandacht. Ze is meer en meer gaan blaffen omdat ze weet dat dit aandacht oplevert.

Blaffen uit waaksheid is normaal en natuurlijk gedrag. Blaffen uit enthousiasme ook. Maar in deze voorbeelden hebben de honden zichzelf aangeleerd dat overmatig blaffen succes oplevert. En dus wordt het blaffen alleen maar erger.

Waarom blaft mijn hond?

Wil je je hond afleren om te blaffen? Vraag je dan dus eerst altijd af of het blafgedrag natuurlijk is. Zo ja, dan is het de vraag of je je hond moet afleren om te blaffen. Houd in je achterhoofd dat honden blaffen om te communiceren en dat het onderdeel is van hun natuurlijke gedrag Is het blafgedrag overmatig en onnatuurlijk? Dan is het logisch dat je hier iets aan wil doen.

Doe de volgende dingen in ieder geval niet:

  • Je hond straffen wanneer hij blaft
  • Een blafband gebruiken
  • Tegen je hond schreeuwen wanneer hij blaft

Dit is niet eerlijk richting je hond. Hij probeert je iets te vertellen en in ruil daarvoor krijgt hij een nare en onterechte correctie. Bovendien heeft het geen zin. Wanneer je je hond straft voor zijn geblaf, zal hij zijn gevoel op een andere manier gaan uiten. Een hond die blaft vanuit angst, maar die een schop krijgt wanneer hij blaft, zal misschien zijn angst botvieren op je nieuwe bank en die kapot knagen. Simpelweg omdat jij zijn eerdere signalen van angst niet serieus nam.

Het is altijd belangrijk om naar de kern van het probleem te kijken. Waarom blaft je hond? Als je dat weet, dan weet je ook je antwoord, want dan weet je waarmee je aan de slag moet. De oplossing voor overmatig blafgedrag is niet per se dat je concreet met het blafgedrag aan de gang gaat. Het gaat om het belonen van gewenst gedrag (stil zijn), het begeleiden van je hond (in het geval van waaksheid kan dat betekenen dat je hond 3x mag blaffen en dat je ‘m daarna wegstuurt omdat jij het van hem overneemt met het bezoek) en het wegnemen van de prikkel waardoor je hond gaat blaffen of met deze prikkel gaan trainen zodat die geen overmatig blafgedrag meer triggert.

Hond afleren om te blaffen

Maar hoe leer je dat nu precies af, dat blaffen?

Het afleren van blaffen kan op verschillende manieren. Ik kan je nu niet concreet vertellen wat jij moet doen, omdat de aanpak afhangt van jouw hond, de situatie waarin jullie zitten enzovoorts. Maatwerk! Maar ik kan wel een aantal situaties schetsen. Komt ‘ie:

Een hond die blaft uit angst, is er niet mee geholpen om een schop te krijgen. Dit maakt het probleem waarschijnlijk alleen maar erger. Ga je daarentegen werken aan de bron van de angst zonder per se iets aan het blaffen te doen, dan heb je kans dat het blaffen vanzelf stopt omdat de bron van de angst verdwijnt. Een hond die bijvoorbeeld bang is voor fietsen en daarom blaft naar fietsers, is erbij geholpen om op een positieve manier om te leren gaan met fietsers. Maar soms is de oplossing bij angst nog eenvoudiger: is je hond bang voor de stofzuiger wanneer hij alleen thuis is? Zorg dan dat de stofzuiger niet in dezelfde ruimte staat als de ruimte waar jouw hond verblijft wanneer hij alleen thuis is.

Een hond die blaft uit enthousiasme wanneer jij thuiskomt, kan leren om jou rustiger te begroeten. Kijk daarbij naar je eigen energie. Hoe druk ben jij in je begroeting? Beloon je het drukke geblaf? Kijk eens of je de rust (en het gebrek aan blaffen) kunt belonen. Leer je hond dat blaffen hem geen begroeting oplevert, maar rust wel!

De kern? Kijk naar de oorzaak en ga vanuit die oorzaak kijken hoe je het overmatige blafgedrag van je hond kunt begeleiden en minderen.

Ik wil hulp bij het gedrag van mijn hond

Wil je hulp bij het gedrag van je hond? Ik help je graag! Volg me allereerst op Instagram, waar ik regelmatig nuttige tips en adviezen deel over hondengedrag.

Wil je advies op maat? Dan kan ik je ook helpen door middel van een los consult of een gedragstraject. Op deze pagina vind je meer informatie!

Ik wens je veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *