Mijn hond blaft als de bel gaat

Blaffende hond met staart omhoog
Delen:

Help, mijn hond blaft als de bel gaat! Het is heel logisch dat je het niet fijn vindt wanneer je hond aanslaat zodra iemand aanbelt. Maar waarom doet je hond dit eigenlijk? En wat kan je eraan doen? Ik ga het je in dit artikel vertellen.

Waarom blaft mijn hond als de bel gaat?

Een hond die blaft wanneer de deurbel gaat, kan dit om verschillende redenen doen. Mogelijke redenen waarom je hond blaft als de bel gaat zijn:

 • Je hond vindt het spannend als de bel gaat omdat hij niet weet wat er gaat gebeuren
 • Je hond heeft nooit geleerd hoe hij moet reageren wanneer de bel gaat
 • Je hond reageert op jouw energie (jij staat immers op en je komt in beweging wanneer de bel gaat)
 • Je hond krijgt stress van visite
 • Je hond vindt visite juist heel erg leuk
 • Je hond schrikt van de deurbel
 • Je hond is sowieso al gestrest en kan de prikkel van de deurbel er niet goed bij hebben
 • Je hond is erg waaks

Het is – zoals bij alle vormen van probleemgedrag – heel belangrijk om eerst te achterhalen waarom je hond blaft als de bel gaat. Dat heeft namelijk effect op de aanpak van het gedrag.

Waarom de reden van het blaffen zo belangrijk is

Stel je voor dat je een Rottweiler hebt. Dit hondenras is gefokt op waaksheid. Rottweilers zijn er gewoon voor gemaakt om hun erf en hun terrein te verdedigen en te bewaken. Een Rottweiler die blaft wanneer de deurbel gaat, vind ik persoonlijk dus helemaal niet zo gek. Mijn doel zou in dit geval ook niet zijn om het blaffen volledig te stoppen. Het is namelijk de vraag of dat eerlijk is richting de hond. Zijn DNA zit vol waaksheid – is het dan realistisch om van deze hond te vragen om niet meer waaks te zijn? Nee.

Maar deze hond kan wel aanleren dat het na een tijdje genoeg is. Een Rottweiler die 3x blaft wanneer de bel gaat en daarna stopt met blaffen omdat hij ziet dat jij de taak van hem overneemt, doet het eigenlijk hartstikke goed. Maar een Rottweiler die, terwijl jij zegt dat het bezoek goed volk is, al blaffend op je visite afgaat… Dat moet je niet willen. Het gaat in dit geval dus niet over het stoppen met blaffen, maar over het begeleiden van de waaksheid en het op tijd afremmen van de waaksheid.

Maar bij een hond die blaft uit angst, zou ik het blaffen wel volledig willen stoppen. Als er geen angst meer is, zou er ook geen reden meer hoeven zijn om te blaffen. En dus is het doel bij een angstige hond anders dan bij die waakse Rottweiler. Snap je het punt?

Wat moet ik doen als mijn hond blaft wanneer de bel gaat?

Maar wat moet je nu precies doen als je hond blaft wanneer de bel gaat? Je kunt de volgende dingen doen:

 • Geef je hond een taak. Wij mensen zijn er heel erg goed in om onze hond te vertellen wat hij niet mag doen. Maar vertel hem juist eens wat hij wél moet doen! Dat is voor je hond nuttige informatie. Dus gaat de bel? In plaats van heel hard ‘nee’ te roepen wanneer hij blaft, kan je hem beter een alternatief bieden. Een taak kan van alles zijn (op je plek gaan liggen, een speeltje pakken, gaan zitten, naar de bench toe gaan, ga zo maar door). Bedenk welke taak bij jouw hond past en laat je hond die taak uitvoeren wanneer de bel gaat. Doe dit consequent, zodat je hond na korte tijd doorheeft dat dit is wat hij moet doen als er aangebeld wordt.
 • Beloon goed gedrag. Je hebt je hond dus een taak gegeven. Voert hij deze taak goed uit? Beloon hem hier dan voor. Gebruik hiervoor iets wat jouw hond als beloning ervaart. Koop dus een extra lekker beloningsvoertje om hem te motiveren om het gewenste gedrag te vertonen.
 • Stuur je hond naar zijn plek. Door de ruimte van je hond af te bakenen en hem naar zijn plek te sturen wanneer de bel gaat, geef je hem een taak (punt 1), maar begrens je ook de ruimte die hij mag pakken. Dit is voor je hond heel duidelijk. Als de bel gaat en er komt visite binnen, dan ga ik dus op mijn plek liggen. Dit geeft een stukje rust en – wanneer je dit consequent doet – voorspelbaarheid. En honden houden van voorspelbaarheid!
 • Maak gebruik van een bench of een andere ruimte. Als je hond de deurbel lastig vindt omdat hij in de kern de visite eigenlijk heel spannend vindt, dan is het voor je hond fijn om in een bench te gaan liggen of naar een andere ruimte te gaan. Hiermee communiceer je naar je hond dat hij niets met de visite hoeft, en de visite ook niet met hem. Je biedt een stuk veiligheid door de visite bij je hond weg te houden. Als je hond doorheeft dat jij hem altijd die veilige plek biedt wanneer de bel gaat, kan het zijn dat het blaffen wanneer de bel gaat vanzelf stopt.
 • Blijf zelf rustig. Wanneer jouw energie omhoogschiet als de bel gaat, reageert je hond hier heel direct op. Gaat de bel? Haal eerst zelf even 3x rustig adem, geef je hond de taak die bij hem past en loop rustig naar de deur. Jouw rust heeft altijd effect op je hond, al is het maar een beetje.

Blijft je hond nou niet op zijn plek liggen en is het dus lastig om je hond naar zijn plek te sturen wanneer de bel gaat? Dan kan dit artikel ook nog nuttig voor je zijn: Mijn hond blijft niet op zijn plek liggen.

Blaffende hond

Mijn hond vindt visite spannend

Een hond die blaft als de deurbel gaat omdat hij visite spannend vindt, zal niet alleen moeite hebben met de deurbel, maar ook met de visite zelf. Onthoud 1 ding: je hond HOEFT ook niks met de visite. Dat je hond alle visite leuk moet vinden (en dat alle visite jouw hond leuk moet vinden) is iets wat wij onszelf als mensen aanpraten. Dit hoeft niet. Het is ook prima als jouw hond liever ligt te slapen in z’n bench wanneer jij visite hebt. Zolang de situatie voor iedereen maar prettig is, is het helemaal oké.

Vindt jouw hond visite spannend en blaft hij daarom als de deurbel gaat? Dan kan je het volgende doen:

 • Forceer je hond niet om iets te moeten met de visite. Houdt hij niet van visite? Dan niet. Biedt hem een veilige plek waar hij lekker kan liggen. Het liefste een plek die afgebakend is (een bench/een afgebakende ruimte d.m.v. een ren of hekje/een aparte kamer), zodat hij zeker weet dat hij niets met de visite hoeft.
 • Instrueer je visite. Vraag je bezoek om je hond met rust te laten. Zo voelt je hond dat hij niet bang hoeft te zijn voor de visite, omdat ze hem met rust laten.
 • Geef je hond iets anders te doen. Is er visite? Geef je hond een botje, een kong of een speeltje terwijl hij op z’n eigen veilige plekje ligt. Zo bied je hem een alternatief en kan hij de spanning van de visite loslaten.
 • Word niet boos. Een hond die visite niet leuk vindt, doet dat ook niet voor zijn lol. Je hond heeft er wat aan als jij ‘m helpt en je begripvol bent. Samen zoeken naar een oplossing werkt altijd beter dan boosheid. Word dus niet boos op je hond, want het heeft geen zin.

Ik wil hulp bij het gedrag van mijn hond

Blaft jouw hond als de deurbel gaat en wil je hulp om dit op te lossen? Ik help je graag. Volg me sowieso op Instagram, want hier deel ik veel nuttige tips. Daarnaast kan je contact met me opnemen voor een los consult of een gedragstraject. Liever online? Dan kan je ook een videocall met me inplannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *