Waarom je een grommende hond beter niet kunt corrigeren

waarom je een grommende hond beter niet kunt corrigeren
Delen:

Waarom je een grommende hond beter niet kunt corrigeren: dat ga ik je vertellen in dit artikel. Veel mensen associëren een grommende hond met ongewenst gedrag. Logisch. Grommen is niet fijn en het voelt bedreigend en onveilig wanneer een hond gromt. Omdat een grommende hond in onze ogen ongewenst gedrag vertoont, zijn wij als mensen geneigd om dit gedrag te corrigeren. Maar guess what… dit kan je beter niet doen, want hierdoor kan het gedrag juist erger worden. Hoe dat werkt vertel ik je in dit artikel!

Grommen is communicatie

Het eerste antwoord op de vraag “Waarom je een grommende hond beter niet kunt corrigeren” is het volgende: je hond communiceert anders dan wij dat doen. Wij kunnen door te praten grenzen aangeven. We kunnen het tegen iemand zeggen als we vinden dat iemand over onze grenzen heengaat. Je hond kan dat niet op dezelfde manier. Hij gebruikt zijn lichaam om te communiceren. Grommen is niets meer of minder dan een manier van communiceren, net als bijvoorbeeld blaffen of piepen. Er zal ongetwijfeld een reden zijn waarom je hond gromt. Er is hoogstwaarschijnlijk iets wat hij niet prettig vindt en die onprettige prikkel probeert hij weg te jagen door te grommen. Hij communiceert letterlijk: “Ik vind dit niet fijn, ga weg.” Wanneer de prikkel zich terugtrekt, zal het grommen verminderen. Blijft de prikkel of komt de prikkel zelfs dichterbij, dan zal het grommen aanhouden of juist verergeren.

Communicatie van je hond is waardevol

Het grommen van je hond geeft jou dus informatie over hoe je hond zich op dat moment voelt. Niet fijn! Door een grommende hond te corrigeren, vraag je je hond eigenlijk om te stoppen met communiceren. Dat is niet logisch, toch? We vinden het juist belangrijk dat mensen en dieren hun grenzen goed bewaken. Dat ze het aangeven wanneer ze iets niet prettig vinden. En hoe je het ook wendt of keert, grommen is voor een hond een manier om dat aan te geven. Je kunt het dus maar beter zien als een waardevol signaal richting jou dan als iets wat je moet bestraffen of moet corrigeren.

Grommen corrigeren kan zelfs gevaarlijk zijn

Het corrigeren van grommen kan zelfs gevaarlijk zijn. Ik zal je uitleggen waarom aan de hand van twee scenario’s:

SCENARIO 1: Je hond ligt op zijn kussen ligt te slapen. Je zoontje heeft een vriendje over de vloer en dat vriendje is niet gewend aan honden. Het jochie is super druk en danst wild om jouw – eerder nog slapende – hond heen. Daarbij trekt hij aan de staart van je hond en gaat hij steeds op zijn kussen staan. De hond vindt dit niet fijn en begint te grommen. Jij hoort je hond grommen, weet dat je hond daarmee zijn grens bewaakt en je stuurt het vriendje van je zoon weg bij de hond. Daarna leg je je hond lekker in de keuken met de deur dicht, zodat hij daar rustig kan liggen zonder dat er een kind aan hem trekt. Je hebt het grommen als duidelijk signaal gezien en je hebt er netjes op ingespeeld door de veiligheid en ruimte van je hond te bewaken.

SCENARIO 2: Je hond ligt op zijn kussen ligt te slapen. Je zoontje heeft een vriendje over de vloer en dat vriendje is niet gewend aan honden. Het jochie is super druk en danst wild om jouw – eerder nog slapende – hond heen. Daarbij trekt hij aan de staart van je hond en gaat hij steeds op zijn kussen staan. De hond vindt dit niet fijn, maar is gewend dat hij – wanneer hij gromt – een flinke tik op zijn neus krijgt met zijn riem. Dat doet pijn, dus gromt hij niet. Het jongetje blijft aan zijn staart trekken en de hond ziet geen andere optie dan te happen in de arm van het jongetje om zijn grens aan te geven. Grommen mag immers niet. Gevolg? Een huilend kind dat gebeten is door een hond en een hond die geen andere optie zag dan bijten, omdat hij niet op een andere manier zijn grens mag aangeven.

Snap je het verschil? Het grommen is voor jouw hond een manier om zijn grenzen aan te geven. Speel je in op dat signaal? Dan heb je gewoon geluisterd naar je hond en heb je hem geholpen zijn grenzen te bewaken.

Vertrouw op je hond, zodat hij ook op jou kan vertrouwen

Het corrigeren van grommen zorgt ervoor dat je hond niet de ruimte krijgt om te communiceren wat hij wil communiceren. Een hond die gromt, vindt dat blijkbaar nodig – anders was hij niet gaan grommen! Door het gegrom serieus te nemen, te kijken naar de oorzaak van het gegrom en je hond te helpen door de spannende prikkel weg te nemen, help je je hond. Je hond leert zo op jou vertrouwen. Jij helpt hem immers als hij iets spannend vindt!

Grommen is niets anders dan communicatie. Je hond vertelt je letterlijk: “Ik vind deze situatie heel erg naar, help me erbij!” Het is essentieel dat je dat begrijpt, want zo leer je je hond en zijn signalen beter begrijpen.

Welke signalen laat je hond zien voor hij gaat grommen?

Houd wel in je achterhoofd dat de meeste honden niet beginnen met het aangeven van hun grenzen door te grommen. Vaak gaan er eerst andere signalen aan vooraf waarmee je hond communiceert dat hij de situatie niet prettig vindt. Deze signalen noemen we stresssignalen: signalen waarmee je hond spanning uit. Door stresssignalen te leren herkennen, kan je leren voorkomen dat je hond gaat grommen. Wanneer je al leert om je hond uit een voor hem vervelende situatie te halen bij de eerste stresssignalen, hoeft je hond niet meer te grommen. Je hebt hem immers bij zijn meest subtiele vorm van communicatie (milde stresssignalen) al geholpen en grommen is daarom niet meer nodig.

Lees dit artikel om meer te weten te komen over stresssignalen.

Wat moet ik doen als mijn hond gromt?

Wanneer je hond aan het grommen is, is het belangrijk om te achterhalen waarom hij gromt. Trekt er een kind aan zijn staart? Dan is de oorzaak van het grommen vrij duidelijk. Hij vindt het getrek aan zijn staart niet fijn en dus moet dat direct gestopt worden. Gromt hij naar een fietser? Dan vindt hij de fietser hoogst waarschijnlijk spannend en is het aan jou om je hond hierin te gaan trainen.

Het hangt allemaal van de situatie af

Het hangt van de situatie af of je je hond moet leren om met de lastige prikkel om te gaan, of dat je hem gewoon uit de situatie moet halen. Even eerlijk: hoe vaak trekt er een kind aan de staart van je hond? En sowieso: is het überhaupt oké dat een kind aan de staart van je hond trekt? Wat mij betreft niet. En dus is dit ook geen prikkel waar je hond mee om hoeft te leren gaan. Leer kinderen (en dus ook vriendjes en vriendinnetjes die op bezoek komen) gewoon aan dat ze van de hond afblijven, tenzij jij erbij bent en je de interactie tussen kind en hond kunt begeleiden. Probleem opgelost. Je hond wordt niet ongewenst belaagd door kinderen en hoeft dus ook niet te grommen.

Maar gromt jouw hond naar fietsers en fietsen er dagelijks heel veel mensen langs jullie huis? Dan is het zaak om hieraan te gaan werken en je hond te leren om met deze lastige prikkel om te gaan. Leer hem dat de fietsers niet eng hoeven te zijn, maar dat er een positieve prikkel tegenover kan staan. Maak van fietsers iets positiefs en leer je hond dat fietsers geen bedreiging voor hem zijn. Hier kan ik je ook bij helpen!

Dus de conclusie is: bestraf grommen niet, maar achterhaal waarom je hond gromt. Bepaal op basis daarvan of je je hond simpelweg uit de situatie moet halen, óf dat het tijd wordt om aan de slag te gaan met je hond.

Volg je mij al op Instagram? Hier deel ik regelmatig nuttige tips voor hondeneigenaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *