Waarom wil mijn hond niet spelen?

2 honden die aan het spelen zijn
Delen:

Waarom wil mijn hond niet spelen? Niet alle honden zijn er gek op om met andere honden te spelen. Vaak vinden de hondeneigenaren dit vervelender dan de hond zelf. Ik leg je in dit artikel uit waarom het helemaal prima is als jouw hond niet met andere honden wil spelen. Ook vertel ik je hoe je hem hierin kunt begeleiden (en nee, dat betekent niet dat je hem gaat leren om wél met andere honden te spelen!). Benieuwd? Lees snel verder!

Wat is spel?

Om te kunnen bepalen waarom een hond wel/niet wil spelen, is het belangrijk om eerst eens te kijken naar het woord ‘spelen’. Weet je eigenlijk wel hoe je hond eruitziet wanneer hij speelt? Herken je de lichaamstaal van een hond die ontspannen aan het spelen is? En misschien nog wel belangrijker: herken je ook de lichaamstaal van een hond die een situatie NIET fijn vindt, ook al lijkt het op het eerste oog misschien op spelen.

De lichaamstaal van een spelende hond kenmerkt zich vaak door de volgende hondentaal:

 • De staart is ontspannen en staat wat meer omhoog gericht (let op: niet strak omhoog).
 • De hond maakt een spelboog, met de voorpoten plat op de grond en de billen en staart omhoog.
 • De bek van de hond is vaak licht geopend.
 • De hond maakt contact met zijn spelgenoot, maar wendt zich ook af en toe even af om aan te geven dat zijn intenties goed zijn.
 • Het spel is gelijkwaardig. Er is niet één hond die steeds bovenop de andere zit, terwijl de ander geen kans krijgt. In een gelijkwaardig spel wisselt dit zich af.
Een Golden Retriever die een spelboog maakt

Misvattingen bij spel:

 • Kwispelen = een blije hond. Dit is absoluut niet het geval! Er zijn vele vormen van kwispelen en iedere vorm heeft zijn eigen betekenis. Een hond die zijn staart strak omhoog heeft staan en een zeer gespannen kwispel heeft, is in 99% van de gevallen niet ontspannen of blij, maar kan zelfs uitvallen of agressief gedrag gaan vertonen. Het is dus niet zo simpel dat kwispelen blijdschap betekent.
 • Honden die achter elkaar aan rennen zijn aan het spelen. Niet waar! Honden die achter elkaar aanrennen zijn niet per definitie aan het spelen. Hoe is het voor de hond die voorop rent? Wordt hij opgejaagd? Hoe staat zijn staart? In hoeverre wisselt het gedrag zich af en mag de voorste hond ook een keer achter de ander aanrennen?
 • “Ze lossen het zelf wel op.” Wanneer een situatie echt oprecht spelgedrag is, dan is dit vaak wel waar, maar zelfs dan moet je spel goed begeleiden. Soms is een spelletje 5 minuten leuk en is daarna 1 van de 2 honden het zat. Als de andere hond hier niet netjes op reageert, is het fijn als jij daarin begeleidt en ondersteunt. Ook wanneer 1 van de 2 honden spelintenties heeft, terwijl de ander niet wil spelen, is het fijn en nodig(!) als eigenaren hierin begeleiden, zodat beide honden zich veilig blijven voelen en er geen nood is om naar elkaar uit te vallen.

Let op: Iedere hond is anders en dus heeft ook iedere hond zijn eigen manier van spelen. Door je hond goed te observeren en zelf met hem een spel te doen dat hij leuk vindt, ga je steeds beter herkennen hoe hij zich gedraagt in een ontspannen spelsituatie. Die kennis kan je meenemen wanneer je denkt dat hij met andere honden speelt, om te beoordelen of het wel echt spel is.

Waarom wil mijn hond niet spelen?

Een hond die niet graag speelt, heeft daar altijd zijn eigen redenen voor. Dit is niet bij elke hond hetzelfde. Voorbeelden van redenen waarom honden niet willen spelen zijn:

 • De hond is oud.
 • De hond heeft geen zin om te spelen.
 • Je hond heeft pijn.
 • De hond speelt alleen met specifieke honden die hij goed kent. Soms kan dit zelfs maar 1 hond zijn, bijvoorbeeld de hond die bij hem in huis woont of de hond van de buurvrouw.
 • De hond heeft er op dat moment geen zin in.
 • Je hond houdt niet van spelen met honden, maar geeft de voorkeur aan spelen met mensen.
 • De hond is niet speels.

Dit zijn allemaal redenen waarom honden niet willen spelen. Dit is ook helemaal niet erg! Een hond die niet wil spelen, zal daar zijn redenen voor hebben. Zolang deze redenen niet medisch zijn, is het ook niet nodig om dit voor je hond op te lossen. Als hij niet wil spelen, haalt hij er blijkbaar ook geen plezier uit en geeft hij de voorkeur aan andere ontspannende activiteiten. Dat is helemaal oké!

Het is normaal dat je hond niet met iedereen wil spelen

Het is zelfs best wel normaal dat je hond niet met iedereen wil spelen. Jonge puppy’s zijn vaak erg enthousiast als het aankomt op spel, maar naarmate je hond volwassen wordt (en sommige honden zijn al volwassen met 1,5 jaar) kan het zijn dat zijn interesse in spel minder wordt. Dat is ook passend voor zijn leeftijd en de fase waar hij in zit. Forceren is in dit geval dus geen goed idee. Het levert je hond alleen maar stress op als hij ongevraagd en ongewenst geforceerd wordt om met honden te spelen waar hij niet op zit te wachten. Stel jij je eens voor dat je in een kamertje wordt gezet en daar verplicht de beste vrienden moet worden met een wildvreemde. Daar zou je niet gelukkig van worden, toch? En dus worden honden dat ook niet.

Sommige honden hebben een vast speelmaatje. Mijn eigen honden, Jake en Lewis, spelen eigenlijk alleen maar met elkaar. Ze hebben een heel specifiek spel dat helemaal op hun samen afgestemd is. Ik zie hen dit spel met geen enkele andere hond doen. Ik vind het juist mooi dat hun band zo hecht is dat ze als 2 volwassen honden (Jake is zelfs al bijna een senior!) hun eigen spel hebben ontwikkeld waarin ze elkaar respecteren en ruimte geven. Als ze de behoefte hadden gehad om dit spel ook te doen met andere honden, zouden ze dat wel gedaan hebben. Maar blijkbaar is die behoefte er niet. Prima toch?

Wat moet je doen als je hond niet wil spelen?

Het is altijd goed om te controleren of je hond geen pijn heeft als oorzaak van het niet willen spelen. Is er wel sprake van pijn? Dan is het goed om daar iets aan te doen. Wellicht dat je hond daarna weer meer wil spelen. Maar realiseer je dat een spelende hond niet per se hetzelfde is als een gelukkige hond. Je hond kan héél gelukkig zijn zonder ooit met een andere hond te spelen. Als je hond dus niet speelt, omdat hij er geen interesse in heeft, dan zijn de volgende zaken heel belangrijk:

 • Dwing je hond niet.
 • Ga niet naar een klein, omheind hondenveldje als je weet dat je hond geen interesse heeft om te spelen met andere honden. Je stopt hem dan in een situatie die voorbijgaat aan zijn wensen en behoeften.
 • Loop door wanneer je in het bos andere honden tegenkomt. Wanneer je weet dat je hond geen interesse heeft in deze andere honden, dan is het voor hem ook niet fijn om te blijven staan (jij blijft ook niet bij iemand staan in de supermarkt terwijl je eigenlijk geen zin meer hebt om met die persoon te praten!).
 • Kijk of je op zoek kunt gaan naar een activiteit waar je hond van geniet. Dat kan zijn: een spelletje met jou, een hondensport, samen fietsen, zwemmen, snuffelactiviteiten, jachtcursus, etc.

Het forceren van spel is in ieder geval nooit goed. Op die manier ben je de stressemmer van je hond onnodig aan het vullen, met alle gevolgen van dien. Blijf kijken naar wat jouw hond nodig heeft. Dan kom je een heel eind!

Een hond die met zijn eigenaar speelt

Ik herken de lichaamstaal van mijn hond niet

Weet je niet goed hoe je kunt herkennen wat jouw hond wel en niet fijn vindt? Dan is het goed om je eens te gaan verdiepen in de lichaamstaal van je hond. Wil je hulp bij het gedrag van je hond? Dan kan je altijd contact met mij opnemen. Ik help je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *