Mijn hond loopt weg

Delen:

Wanneer je een hond hebt die wegloopt, is je wandeling niet bepaald ontspannen. Eigenaren van honden die weglopen wandelen regelmatig in hun eentje. Hun hond is nergens te bekennen. In het begin denk je misschien nog: “Hij komt zo wel weer terug…”, maar na een tijdje blijkt dat toch niet zo te zijn. De zoektocht kan beginnen. Als je dat iedere wandeling hebt, kan ik me voorstellen dat je het goed zat bent dat je hond wegloopt. Maar hoe kan je dit probleem voorkomen?

Geef je hond die vrijheid die hij verdient

Ik schiet ‘m er maar gelijk in: een hond zou de vrijheid moeten krijgen die hij verdient. Een hond die wegloopt, kan blijkbaar de vrijheid niet aan om los te lopen. Zo simpel is het. Natuurlijk betekent dat niet dat je niet kunt werken aan het wegloopgedrag, maar als je weet dat het wegloopgedrag gaat plaatsvinden, is je hond NIET loslaten een eerste stap. Ik ga je daar iets over uitleggen.

Voor mensen en dieren geldt dat succeservaringen de moeite van het herhalen waard zijn. Ik ga dat uitleggen aan de hand van een voorbeeldje. Mijn Golden Retriever, Jake, is een ontzettende liefhebber van eten. Veel eten. Hij is niet kritisch. Zolang je erop kunt kauwen, is ’t best. Naast ons huis zijn er bosjes waar altijd veel etensresten in liggen. Stukken fruit, halve cakes en boterhammen liggen er voor het oprapen. Omdat Jake regelmatig succeservaringen heeft gehad in die bosjes (er lag immers altijd iets lekkers!) zal hij altijd even een kijkje willen nemen. De succeservaring van de vorige keer maakt immers dat hij de verwachting heeft dat er nu wel weer iets lekkers zal liggen. Kortom: de succeservaring zorgt ervoor dat hij het gedrag gaat herhalen.

Succeservaringen doorbreken

Om te voorkomen dat je hond ongewenst gedrag gaat herhalen, moet je kijken wat voor hem het voordeel van dat specifieke gedrag is. Wil hij steeds de bosjes in omdat er iets te eten valt? Voorkom dan dat hij de kans nog krijgt om die bosjes in te gaan. Loopt hij steeds weg? Voorkom dat het gebeurt. Voorkomen is beter dan genezen en vanuit het principe dat succeservaringen altijd om herhaling vragen, is het dus belangrijk dat je het gedrag vóór bent. Een hond die losloopt, laat je in eerste instantie dus niet los, tot je er genoeg mee geoefend hebt en je zeker weet dat je hond de vrijheid van het loslopen aankan.

Hoe leer ik mijn hond om los te lopen?

Loslopen leer je een hond niet aan door de lijn los te klikken en de hond z’n gang te laten gaan. Loslopen leer je aan in een gecontroleerde omgeving. Een gecontroleerde omgeving is een omgeving waarin jij de garantie hebt dat jouw hond niet kan weglopen, denk bijvoorbeeld aan de achtertuin of een omheind terrein. Door te oefenen in een gecontroleerde omgeving, weet je zeker dat je hond niet de succeservaring van het loslopen zal hebben. In deze gecontroleerde omgeving kan je gaan werken aan contact met je hond. Je gaat de hond dus belonen voor het contact met jou en het reageren op jou. Hier kan je ook gaan oefenen met het commando ‘hier’ of ‘kom’. Pas wanneer jij en je hond dit voldoende geoefend hebben en je hond altijd goed reageert op jou, kan je een stapje verder gaan kijken.

Laat je hond niet direct los als het in de tuin goed gaat

Wanneer het bovenstaande goed gaat, betekent het niet dat je meteen klaar bent om je hond los te laten in het bos. Je hond is natuurlijk ook niet gek en heeft ongetwijfeld door dat hij in de tuin geen kans heeft om weg te lopen. Tegelijkertijd is hij z’n succeservaringen uit het bos nog niet vergeten. Je laat je hond dus niet direct los. Ook in het bos waar het wegloopgedrag veel heeft plaatsgevonden, ga je eerst werken aan een basis van contact. Dit kan betekenen dat je je hond hier voorlopig uitlaat aan een flexlijn. Zo voorkom je wederom de succeservaring van het weglopen en kan je op gecontroleerde wijze aan het gedrag werken.

Kleine stapjes zijn beter dan té snel gaan

Het leren loslopen bij een hond die wegloopt, is iets wat heel rustig moet worden geoefend. Door té snel te gaan, geef je je hond te veel kansen om weer in het oude gedrag te vervallen. Dan ben je weer helemaal terug bij af. Hoe kleiner de stapjes, hoe beter. Je gaat op die manier echt werken aan een nieuw patroon.

Sommige honden kunnen nooit los

Er zijn ook honden die nooit los kunnen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een hond die nooit los kan, is niet zielig. Er zijn voldoende manieren om je hond aan z’n trekken te laten komen terwijl hij niet losloopt. Ook het excuus “maar dan kan hij niet lekker rennen” gaat niet op, want je kunt je hond leren om met de fiets mee te rennen zodat hij lekker aan z’n beweging komt. Voor alles is een oplossing te bedenken. Als je hond de vrijheid van het loslopen niet aankan en je kunt er niet zeker van zijn dat hij naar je luistert wanneer je ‘m loslaat, dan zijn er genoeg andere mogelijkheden om toch samen van jullie wandelingen te genieten.

Ik wil hulp bij het weglopen van mijn hond

Loopt jouw hond regelmatig weg en ben je de wanhoop nabij? Ik help je graag verder. Neem contact met mij op en we gaan samen aan de slag met jouw hond.

Eén reactie

 1. Goedemiddag,
  Onze hond Ifor (reu, Welshe springer spaniël, 10 jaar) loopt sinds ca. één jaar regelmatig weg tijdens wandeling in bos (honden uitlaat gebied) waar wij vanaf begin (sinds hij 6 maanden was) komen.
  Hij is twee jaar geleden op advies van dierenarts preventief i.v.m. zijn gezondheid gecastreerd. Castratie heeft geen invloed op zijn gedrag gehad.
  Ik heb alles geprobeerd: spelen met bal / stok, belonen als hij terugkomt etc. etc. ’t mocht niet baten.
  Hij lijkt steeds minder in andere honden geïnteresseerd te zijn en steeds meer op zijn neus gericht.
  Net als all zijn broers en zussen heeft hij een behoorlijk jachtinstinct (opa was een zeer goede jachthond).

  Ik ben benieuwd of er iets aan gedaan kan worden en zo ja wat.

  Alvast bedankt

  PS: ik zag (in uitlaat gebied) dat sommige “wegloop” honden lopen met een heel lange touw dat over grond sleept. Helpt dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *