Als jij een hond hebt met gedragsproblemen, dan vraag je je misschien af: “Wat is de oorzaak van gedragsproblemen bij honden?” Gedragsproblemen bij een hond wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Maar een snelle oplossing is zelden de juiste, want bij een snelle oplossing neem je weinig tijd om naar de oorzaak van het gedrag te kijken. Gedragsproblemen komen altijd ergens vandaan. Daarom vind ik het, wanneer ik mensen help met hun hond, essentieel om de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Alleen dan werk je aan een oplossing die ook op de lange termijn wat oplevert.
Stress als oorzaak van gedragsproblemen
Stress kan een oorzaak zijn van gedragsproblemen, maar het weten dat ‘stress’ een probleem veroorzaakt is niet voldoende. Wanneer een hond gedragsproblemen vertoont omdat hij stress ervaart, is het belangrijk om te achterhalen waarom je hond stress heeft. Er zijn een heleboel dingen die stress kunnen veroorzaken, zoals:
- Niet voldoende uitgelaten worden
- Niet krijgen wat je nodig hebt
- Angst
- Pijn
- Onvoorspelbaarheid
- Onrustige omgeving
- (Te) veel alleen zijn
- Een eigenaar hebben die stresssignalen niet herkent of negeert
- Te veel in situaties gestopt worden die niet prettig zijn
En zo zijn er nog een heleboel andere reden waarom een hond stress kan ervaren. Stress uit zich door middel van stresssignalen. Niet ieder stresssignaal duidt er meteen op dat je hond last heeft van ernstige of chronische stress, maar het herkennen van stresssignalen maakt wel dat je er als eigenaar sneller bij bent wanneer de stress zich opbouwt bij je hond. Je herkent de stress dan immers vanaf het eerste moment en kunt dus ook veel eerder ingrijpen om de stress uiteindelijk een gedragsprobleem te laten worden.
Pijn als oorzaak van gedragsproblemen
Wat is de oorzaak van gedragsproblemen bij honden? Een oorzaak die veel onderschat wordt, is pijn. Eigenlijk gaan pijn en stress hand in hand, niet alleen bij honden, maar ook bij ons. Wanneer je langdurig pijn ervaart, doet dit mentaal ook iets met je. Langdurige, chronische pijn kan zorgen voor stress, ook bij je hond. Ik ga je een voorbeeld geven om dit beter uit te leggen.
Een eigenaresse geeft aan dat haar hond steeds vaker naar haar gromt wanneer hij de auto in moet na een wandeling. Ze heeft geen idee waarom, want tijdens het wandelen oogt de hond ontspannen. Hij heeft ook altijd zin in de wandeling. Maar zodra de wandeling klaar is en de auto in beeld komt, begint het gedoe. De hond loopt niet meer mee, luistert niet, en wanneer de eigenaresse haar hond aanlijnt en meeneemt naar de auto, begint de hond zelfs te grommen. De eigenaresse ziet dit gedrag als koppigheid van de hond. “Hij wil gewoon nog niet naar huis en daarom gromt hij naar me!” Na uitvoerig onderzoek bij de dierenarts blijkt uiteindelijk dat de hond ernstige heupdysplasie heeft en dat het in de auto springen na een lange wandeling voor hem ontzettend pijnlijk en belastend is. Sinds de eigenaresse de hond de auto in tilt (het gaat hier om een kleine hond van nog geen 8 kilo) is het grommen bij de auto voorbij.
Wanneer je in het geval van deze hond niet kijkt naar de oorzaak van het probleem, zou je de hond kunnen behandelen als agressieve hond die weigert naar zijn eigenaar te luisteren. Dit zou absoluut verkeerd zijn, want de hond is niet vals – hij heeft pijn en probeert dat aan te geven!
Angst als oorzaak voor gedragsproblemen
Bij angstige honden zien we veel gedragsproblematiek. De gedragsproblematiek van angstige honden loopt enorm uiteen. Het varieert van overmatig blaffen tot grommen, bijten, niet alleen thuis kunnen zijn tot nog veel meer andere uitingen van angst. Angst is een hardnekkig probleem, omdat de hond door middel van positieve ervaringen weer vertrouwen moet leren krijgen in een situatie die hij als spannend ervaart. Dit is vaak een langdurig traject, want angst overwinnen kost tijd! Wanneer je angst niet als oorzaak herkent van een gedragsprobleem, kan dit tot ernstige situaties leiden. Je kunt te snel gaan in een traject, waardoor de hond zich genoodzaakt voelt zijn eigen grenzen duidelijker te stellen. Dit kan leiden tot nog problematischer gedrag.
Slechte fokker als oorzaak van gedragsproblemen
Laten we niet vergeten dat de geschiedenis van de hond ook een rol speelt in de hond die hij later wordt. Een hond die uit een nest komt waar de moederhond niet aanwezig was en waar hij amper tot niet gesocialiseerd is met andere honden, heeft nu eenmaal een grotere kans om gedragsproblemen te gaan vertonen dan een hond die uit een goed nest komt. Ook honden die te vroeg uit het nestje zijn weggehaald en dus te weinig tijd hebben doorgebracht met hun moeder, kunnen specifieke gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Ze zijn er gevoeliger voor, omdat ze in hun basis veel gemist hebben. Dit is de reden dat ik aan eigenaren van een hond met gedragsproblemen altijd vraag wat de achtergrond van een hond is. Dit speelt mee in het verhaal van de hond.
Hoe achterhaal je de oorzaak van gedragsproblemen?
Voordat een gedragsprobleem ontstaat, vinden er vaak al kleine en subtiele veranderingen plaats bij je hond. Het zijn kleine dingen die anders zijn of gaan dan anders. Je kunt hierbij denken aan:
- kleine gedragsveranderingen, zoals onrustiger gedrag, meer blaffen, reactiever naar andere honden en mensen
- veranderingen in de vacht
- andere manier van bewegen
- verminderde of geen eetlust
- andere blik in de ogen
- jeuk
- overmatig hijgen
Eigenlijk zijn alle veranderingen een teken dat er iets speelt. Niet alle veranderingen zijn erg, maar wanneer ze blijvend zijn en je het idee hebt dat je hond er last van heeft, is het van belang om na te gaan waar de verandering vandaan komt. Door hier goed op te letten en naar je hond te kijken, kan je gedragsproblemen in de toekomst voorkomen! En wie wil dat nu niet?
Wil jij de lichaamstaal van je hond echt goed leren lezen? Doe dan mijn online minicursus Lichaamstaal en begrijp wat jouw hond je probeert te vertellen.
Mijn hond heeft gedragsproblemen
Vertoont jouw hond gedragsproblemen? De eerste vraag die je jezelf altijd moet stellen is: “Wat is de oorzaak van gedragsproblemen bij honden?” Stap 1 is altijd om te begrijpen waarom je hond doet wat hij doet. Op die manier kan je werken aan de oorzaak van het probleem. Volg mij vooral ook op Instagram, waar ik meer gratis tips & adviezen deel. Kom je er zelf niet uit? Dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen óf dan kan je één van mijn online cursussen volgen op je eigen tempo!
Eén reactie
Wij hebben een Norfolk Terriër van 8 jaar via de fokker opgehaald. Heeft daarvoor bij twee vrouwen in België gezeten met 2 kinderen, daar heeft Rex alleen de tuin gezien en af en toe de straat op, van de tuin in de beschrijving. Wanneer er visite kwam mocht Rex eruit en niet aangeraakt worden, want het is een hond. Rex blaft tegen auto’s, vreemde mensen, brommer en kan niet met alle honden om, behoorlijk selectief naar honden. Thuis geeft Rex aandacht als hij er zin in heeft. Het is belangrijk wie er aan de lijn vastzit, mijn vrouw op ik, naar mij luistert hij beter, korte commando’s. Volgens mij heeft een Norfolk Terriër een eigen willetje.