Mijn hond gromt tegen mij

Mijn hond gromt
Delen:

Veel hondeneigenaren ervaren het niet als prettig als hun hond gromt. En dat is ook logisch. We associëren grommen vaak met negatief gedrag, en in veel gevallen klopt dit ook. Maar het zou ons als hondeneigenaren helpen als we begrijpen waarom onze hond gromt. Als je zijn gedrag beter begrijpt, kan je je hond beter helpen wanneer hij gromt en kan je het gedrag sneller oplossen.

Waarom gromt mijn hond?

Er zijn heel veel verschillende redenen waarom honden grommen, maar in het algemeen kunnen we zeggen dat honden grommen om een grens aan te geven. Of dat een terechte grens is, hangt helemaal van de situatie af, maar met grommen geeft je hond aan dat hij de huidige situatie niet prettig vindt. Met het grommen probeert hij het gedrag van de ander (of dit nu een mens of een hond is) te stoppen. Meer dan dat is grommen niet.

Hoe geeft een hond zijn grens aan?

Honden hebben verschillende manieren om hun grenzen aan te geven, maar een sociale hond geeft over het algemeen zijn grens niet aan door te direct te beginnen met grommen. Vaak gaan hier een heleboel signalen aan vooraf, waarmee je hond aangeeft de situatie niet prettig te vinden. Wanneer er niet op deze signalen wordt gereageerd, voelt je hond zich genoodzaakt om zijn grens op een meer duidelijke manier aan te geven. Wordt de grens nog niet gehoord of gerespecteerd? Dan kan een hond aan grommen om zijn grens aan te geven.

Wat moet ik doen als mijn hond gromt?

Wat je moet doen als je hond gromt, hangt helemaal van de situatie af. Om je af te vragen wat je moet doen, moet je eerst weten waarom je hond gromt. Ik ga je een voorbeeldje geven:

Een hond krijgt eten van zijn baasje. Zodra de voerbak voor zijn neus staat, gaat hij naar zijn baasje grommen wanneer zij te dichtbij komt. Hiermee geeft de hond een duidelijke grens aan: dit eten is nu van mij en ik wil dat je weggaat. Maar wanneer dit baasje niet meer aan het voer van haar hond komt nadat ze het aan de hond gegeven heeft, zou de hond in principe niet hoeven grommen. Het voer is immers nu van hem en zijn baasje heeft niet de intentie om er nog aan te komen. In dit geval mogen de hond en het baasje gaan werken aan een basis van vertrouwen, waarbij de hond zijn baasje leert vertrouwen dat zij zijn eten niet meer afpakt nadat ze het gegeven heeft. Wanneer de hond dit vertrouwen krijgt, hoeft hij ook niet meer te grommen. Zijn eten wordt immers toch niet afgepakt.

In dit geval is het grommen een signaal van de hond dat hij het idee heeft dat zijn eten afgepakt zou kunnen worden. Dit is echter niet het geval. De hond mag leren om zijn baasje meer te vertrouwen, omdat er geen reden is om zijn eten te verdedigen. In dit geval wil je het grommen dus graag afleren.

Een ander voorbeeld:

Je loopt met je hond in het bos. Er komt een andere hond jullie kant op. Deze hond gedraagt zich onbeleefd en duikt onbeholpen bovenop jouw hond. Je ziet aan jouw hond dat hij dit absoluut niet prettig vindt. Je hond gromt naar de drukke hond. De drukke hond merkt door het grommen dat hij te druk is en trekt zich terug.

In dit geval is het grommen van jouw hond zowel terecht als effectief. Je hond gromt omdat de andere hond te druk is en de andere hond leert van jouw hond hoe hij zich beter kan gedragen. In dit geval hoef je het grommen van je hond dus niet af te leren, omdat jouw hond terecht een grens aangeeft.

Ik vertrouw mijn hond niet

Wanneer je in de situatie komt dat je hond veel naar jou gromt en je je hond niet meer vertrouwt, heb je waarschijnlijk al een heleboel signalen gemist. Geen enkele hond gaat “zomaar” heel veel naar zijn baasje grommen. Hier gaat altijd een verhaal aan vooraf. Het is in dit geval ook wijs om hulp in te schakelen, te achterhalen waarom je hond zoveel gromt en wat je kunt doen om dit gedrag te veranderen.

Neem contact met mij op

Gromt jouw hond veel en wil je hier hulp bij? Ik help je graag verder. Neem contact met me op en vertel me jullie verhaal. Dan kan ik met een plan op maat aan de slag met jou en je hond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *