Hersenwerk voor honden

Delen:

Als je een hond hebt, heb je de term ‘hersenwerk voor honden’ vast wel eens horen langskomen. Veel hondeneigenaren hebben het over hersenwerk, en dat is terecht! Maar wat is hersenwerk voor honden eigenlijk? Hoe bedenk je leuke hersenwerkjes en waarom is hersenwerk zo belangrijk voor je hond? Ik leg het allemaal uit in dit artikel!

Wat is hersenwerk voor honden?

Hersenwerk is niets meer of minder dan spelletjes waarbij je hond zijn hersenen moet gebruiken. Vaak is hersenwerk een zoekspelletje waarbij een hond moet nadenken hoe hij een snoepje kan bemachtigen. Het snoepje ligt bijvoorbeeld verstopt, of zit ergens in waar de hond het uit moet halen. De hond moet bij hersenwerk zijn neus gebruiken om het snoepje op te sporen en zijn hersenen gebruiken om te bedenken hoe hij het snoepje te pakken kan krijgen. Daar is hij wel even zoet mee!

Wat heeft een hond nodig?

Je hond heeft meer behoeftes dan alleen wandelen. Eigenlijk zijn er een paar belangrijke dingen die iedere hond van zijn baasje nodig heeft:

  • Voedsel
  • Een veilige slaapplek
  • Fysieke activiteit
  • Mentale uitdaging
  • Affectie

Ik zet affectie (liefde voor je hond) bewust onderaan. Voor ons mensen zou deze misschien wel bijna bovenaan het lijstje staan, maar niets is minder waar. Je kunt je hond nog zoveel liefde geven, maar als hij niet voldoende fysieke activiteit en mentale uitdaging krijgt, dan heeft hij ook weinig aan je affectie. Ook aan alleen een lange wandeling hebben veel honden niet genoeg. Natuurlijk is het heerlijk dat een hond zijn energie kwijt kan tijdens een lange wandeling, maar veel honden hebben meer nodig dan een lange wandeling en een knuffel van hun baas om zich écht voldaan en gelukkig te voelen. Mentale uitdaging is essentieel!

Waarom is hersenwerk belangrijk?

Het is heerlijk als je veel wandelt met je hond (en sommige honden hebben daar ook genoeg aan!), maar je kunt je voorstellen dat de verveling snel kan toeslaan als je hond nooit eens voor een leuke uitdaging komt te staan. Dieren in het wild staan ook voor verschillende uitdagingen (“Hoe krijg ik mijn prooi op een slimme manier te pakken?”) en hoewel honden niet (meer) te vergelijken zijn met wilde dieren omdat ze zich zo goed kunnen aanpassen aan de mens, hebben honden deze behoefte van nature ook. Vroeger hadden mensen honden vooral om hen te helpen bij het werk. Ze haalden geschoten wild op, hielpen bij het voorttrekken van de slee of werden gebruikt als ongediertebestrijder! Honden hadden daardoor een duidelijke taak – iets wat ook de gezelschapshonden van vandaag nog steeds fijn vinden. Tegenwoordig “moeten” onze honden niet zoveel meer en zie je dat veel honden zich vervelen. En vergis je niet: verveling kan zelfs leiden tot gedragsproblematiek als verlatingsangst, agressie of angst! Het is dus belangrijk dat je je hond iets te doen geeft en hem voor een leuke uitdaging zet. Je doet hem er echt een plezier mee.

Tips voor hersenwerk

Op het gebied van hersenwerk is er ontzettend veel inspiratie te vinden op het internet. Google maar eens op “hersenwerk” en je vindt ontzettend veel tips, boeken en oefeningen op het gebied van hersenwerk voor honden. Hersenwerk hoeft niet duur te zijn. Hieronder vind je enkele tips:

  • Pak een lege eierdoos en doe hier wat koekjes in. Klap de eierdoos weer dicht en laat je hond de koekjes zoeken. Hij heeft nu een dubbele uitdaging: de eierdoos openmaken en de koekjes eruit halen.
  • Pak een oude handdoek en leg deze op de grond. Leg hier een koekje op en vouw de handdoek dicht. Laat je hond het koekje zoeken. Deze oefening kan je steeds moeilijker maken door de handdoek steeds verder dubbel te vouwen.
  • Verstop in de woonkamer op verschillende plekken snoepjes. Laat je hond in de gang wachten. Wanneer je klaar bent met verstoppen kan je je hond alle snoepjes laten zoeken.

Je leest het: simpel en het kost je niets! Hersenwerk doen met je hond is een ontzettend makkelijke manier om je hond blij te maken, samen te werken aan een betere band en iets leuks met elkaar te doen. Wat wil je nog meer?

Wil je meer weten of samen aan de slag met jouw hond? Je kunt altijd een traject met mij inplannen. Stuur me een berichtje en ik help je verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *