Mijn hond rent op andere honden af

Delen:

Rent jouw hond zomaar op andere honden af wanneer je met hem in het bos loopt? Een hond die “zomaar” op andere honden af rent, terwijl hij deze honden helemaal niet kent, gedraagt zich eigenlijk heel onbeleefd. Vaak zie je dat de hond en het baasje waar je op af loopt niet echt gecharmeerd zijn van het gedrag van jouw hond. Waarom doet je hond dit? En wat kan je eraan doen?

Herken jij dit gedrag?

 • Je hond gaat eerst liggen wanneer hij een andere hond op zich af ziet komen.
 • Je hond blijft stokstijf staan wanneer hij een andere hond ziet.
 • Je kunt je hond niet meer goed bij je roepen wanneer hij andere honden ziet.
 • Je hond duikt bovenop andere honden.
 • Andere baasjes zijn niet zo blij om jouw hond te zien.
 • Je hond is alleen nog maar gefocust op de andere honden in het bos.
 • Je hond blijft lang hangen bij andere honden, of loopt zelfs met andere honden mee.
 • Je hond wordt vaak gecorrigeerd door andere honden.

Dan is het tijd om met jouw hond aan de slag te gaan!

“Hij wil alleen maar spelen”

Dat is wat we vaak horen. Want een hond die onverwachts bovenop andere honden duikt, tegen ze aan springt of andere honden staat op te wachten is toch alleen maar enthousiast? Nee. Want een normale, beleefde begroeting tussen 2 honden ziet er nooit zo uit.

Een natuurlijke ontmoeting tussen honden

Twee honden die elkaar niet kennen, zullen elkaar nooit op beleefde wijze groeten door luid blaffend en springend bovenop elkaar te springen. Nooit! Een beleefde en natuurlijke begroeting verloopt via reuk. Daarom zullen honden altijd eerst aan elkaars anaalklieren (bij de billen) ruiken. Uit de geur van de anaalklieren kunnen ze heel veel informatie halen. Hoe oud is deze hond? Is het een reu of een teef? Is deze hond zelfverzekerd, of onzeker? Wat is mijn positie ten opzichte van deze hond? Al die informatie verzamelt jouw hond met zijn neus! Pas wanneer die informatie verzameld is, kan de ontmoeting verder gaan en eventueel uitlopen in meer contact, of – soms – spel.

Hyperactief gedrag is een stresssignaal

Honden die hyperactief door het bos rennen en elke hond achterna jagen of honden waarbij het lijkt alsof ze met elke hond willen “spelen”, laten eigenlijk stresssignalen zien. Ze maken zoveel stresshormonen aan, dat er geen rust meer is om een andere hond netjes en rustig te begroeten, zoals ze eigenlijk vanuit hun natuur wel zouden willen. Dit drukke gedrag van honden onderling zie je steeds vaker in losloopgebieden. Het wordt steeds drukker in de bossen, en de paden zijn er vaak smal, waardoor honden elkaar op een onnatuurlijk kleine afstand moeten passeren. Het gevolg van elkaar op een onnatuurlijk kleine afstand passeren? Dat is een onbeleefde begroeting.

Stokstijf stil blijven staan of gaan liggen

Sommige honden blijven helemaal stil staan met een gespannen lichaam wanneer ze een andere hond zien aankomen. Andere honden gaan op de grond liggen wanneer er andere honden aankomen. Dit wordt soms geïnterpreteerd als onderdanig gedrag. Hij gaat liggen, dus hij stelt zich vriendelijk op. Toch? Maar dat is niet helemaal waar. Natuurlijk is het gaan liggen een rustiger signaal dan bovenop een andere hond springen, maar wat je hond eigenlijk doet, is de andere hond opwachten. En is dat wel prettig voor de hond die aan komt lopen?

Ik geef je een menselijk voorbeeldje om het wat duidelijker te maken. Stel je voor dat jij je boodschappen aan het doen bent bij de Albert Heijn. Je hebt al je boodschappen verzameld en je wil naar de kassa lopen. Het gangpad naar de kassa is echter 10x zo lang gemaakt tijdens een verbouwing aan het winkelpand, en je moet nu ruim 20 meter lopen voordat je bij de kassa bent. De caissière zit niet achter de kassa, maar staat voor de kassa en wacht jou op. Ze kijkt je aan, en stopt daar niet mee. Ze blijft maar gedwongen oogcontact zoeken. Je voelt je ongemakkelijk terwijl je naar de kassa loopt. De caissière blijft een halve minuut onafgebroken naar je kijken. Voel jij je nog 100% comfortabel en ontspannen tegen de tijd dat je bij de kassa bent? Nee. En zo voelt je hond zich ook niet als hij op een geforceerde manier wordt opgewacht door een andere, en zogenaamd onderdanige hond.

Hoe moet je een drukke hond begeleiden?

Een drukke hond heeft baat bij een baasje dat de touwtjes in handen heeft. Het is belangrijk dat jij als baasje grenzen stelt. Vind je dat jouw hond andere honden onbeleefd benadert? Doe daar dan wat aan! Hieronder vind je een aantal dingen die je kunt doen:

 • Vraag de aandacht van je hond wanneer je een andere hond nadert. Zorg eerst dat er aandacht is voor jou. Daardoor verslapt de obsessieve aandacht voor de hond die je tegenkomt, en zal de ontmoeting ook minder gespannen verlopen.
 • Geef je hond een alternatieve taak. Wil je niet dat je hond op andere honden afrent? In plaats van hem alleen maar te vertellen wat hij NIET mag doen, is het eerlijk naar je hond om hem te vertellen wat hij wél moet doen. Wat is het gedrag dat je wel wil zien? Om het patroon van op andere honden afrennen te doorbreken, kan je hier een spelletje van maken met je hond. Iedere keer als er een andere hond aan komt, laat je je hond een opdracht doen, of doe je een zoekspelletje met hem. Zo doorbreek je het patroon en wordt het makkelijker om weer aan rustige begroetingen te gaan werken.
 • Observeer je hond. Zie je dat de stress en spanning toenemen wanneer je een andere hond aan ziet komen lopen? Grijp dan op tijd in! Je bent te laat met ingrijpen wanneer je hond al tien meter in de lucht springt. Je bent zelfs al te laat wanneer je hond op de grond gaat liggen om de andere hond te laten naderen.

Wil jij dat jouw hond beter reageert op andere honden?

Wil jij dat jouw wandeling met je hond hierdoor weer rustiger wordt? En zou je het prettig vinden als andere baasjes niet meer negatief op jouw “enthousiaste” hond reageren? Volg dan mijn online cursus Ontspannen wandelen met je hond! In deze cursus leer je:

 • De lichaamstaal van je hond beter begrijpen
 • Hoe je voorkomt dat je hond onbeheerst op andere honden afrent
 • Hoe je weer ontspannen kunt wandelen met je hond
 • Om weer contact te krijgen met je hond tijdens het wandelen
 • Om andere honden rustig te passeren tijdens het wandelen, zowel los als aan de riem

Wil jij weer genieten van de wandelingen met je hond? Je kunt direct starten met de cursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *