Sinds de coronacrisis zijn we allemaal meer thuis gaan werken. Dat is aan de ene kant hartstikke fijn voor onze honden. Ze zijn minder alleen thuis en meer met hun mensen. Maar wat is de invloed van dat vele thuiswerken op onze honden? En heeft het vele thuiswerken ervoor gezorgd dat er meer honden verlatingsangst hebben? Daar gaan we het in dit artikel over hebben.
Waarom verandert thuiswerken het gedrag van honden?
Thuiswerken betekent dat we meer bij onze honden zijn. Onze honden zijn roedeldieren. Ze zijn graag samen met hun roedel (hun mensen). Dat betekent dat het in de basis helemaal geen slecht nieuws is dat we meer thuis zijn gaan werken. Het vele thuiswerken heeft echter ook een aantal nadelen (gehad) voor onze honden. Het belangrijkste nadeel is dat veel honden routinedieren zijn. Ze raken gewend aan routines en vinden het lastig als die routines weer veranderen. Toen de pandemie uitbrak, zijn veel mensen wekenlang ontzettend veel thuis geweest. Veel honden zijn hier enorm aan gewend geraakt. Het vele thuis zijn van de eigenaar werd de norm en dus waren veel honden het minder gewend dat hun mensen af en toe even weg gingen.
Is het dan zo dat thuiswerken verlatingsangst veroorzaakt?
Het is wel belangrijk om nuance aan te brengen: thuiswerken veroorzaakt niet per definitie verlatingsangst. Als een hond aanleg heeft om verlatingsangst te ontwikkelen, dan zal hij dat toch wel ontwikkelen, of je nu veel thuis of veel op kantoor werkt. Maar het is wél zo dat het vele thuiswerken voorkomt dat een hond het alleen zijn minder makkelijk aanleert. Je bent er immers altijd! De coronatijd heeft dus wel grote invloed gehad op puppy’s. Daarover in de onderstaande alinea meer.
De invloed van corona op puppy’s
Daar kwam bij dat veel mensen in coronatijd een puppy hebben aangeschaft. Op zich een logische keuze: voor een puppy moet je veel thuis zijn en dat waren we massaal in deze periode. Veel puppyeigenaren hebben in die tijd echter weinig gelegenheid gehad om de pup te leren om alleen thuis te blijven. Je hoefde/kon immers nergens naar toe. Het gevolg hiervan is dat veel “coronapuppy’s” in deze periode niet geleerd hebben om alleen thuis te blijven.
Toen de coronacrisis ten einde liep en we allemaal weer naar ons werk toe mochten, leverde dit voor veel hondeneigenaren een probleem op. Want hun puppy’s waren niet gewend aan alleen thuis zijn. Door de pandemie hadden ze dit helemaal niet geleerd. Opeens moesten veel mensen weer naar kantoor en moest de hond noodgedwongen een aantal uur alleen zijn, zonder hier goed in getraind te zijn. En dat levert natuurlijk problemen op.

De extra uitdagingen van thuiswerken
Het vele thuiswerken heeft niet alleen als oorzaak dat sommige (jonge) honden nooit goed geleerd hebben om alleen te zijn. Het heeft ook andere nadelen voor honden die het al wat lastiger vinden om zelfstandig te zijn:
- Het thuiswerken heeft gezorgd voor een gebrek aan routine. We werken meer met wisselende werktijden, zijn de ene dag weg en de andere dag thuis en dit wisselt per dag. Voor honden die lastig kunnen schakelen, is dit ingewikkeld, want de onvoorspelbaarheid van het ritme thuis veroorzaakt stress.
- Veel honden zijn enorm gewend geraakt aan constante aandacht. Hiermee is hun zelfstandigheid minder geworden en wordt de hond afhankelijker van jou.
Gelukkig kan je ook iets aan deze uitdagingen doen!
- Zorg voor een vast dagritme en vaste routines. Dat ons leven niet elke dag hetzelfde is, dat is nu eenmaal zo. En daar kunnen onze honden echt aan wennen. Maar je kunt wel zorgen dat je ook op thuiswerkdagen een vast ritme hanteert, zodat de dag voor je hond wat voorspelbaarder wordt. Dat helpt!
- Stimuleer zelfstandigheid. Als je thuis werkt, hoef je je hond niet de hele dag te vermaken of aandacht te geven. Creëer momenten van zelfstandigheid, waarbij je je hond met rust laat en hem lekker z’n eigen ding kan doen.
- Ga op thuiswerkdagen ook af en toe even de deur uit. Loop een rondje in je pauze, werk een uurtje in een koffietentje, doe een boodschapje of plan je tandartsafspraak in op een thuiswerkdag. Zo raakt je hond toch gewend aan korte momenten van alleen thuis zijn, ook al werk je veel thuis.
Thuiswerken: een kans of een probleem?
Uiteindelijk is het thuiswerken niet het probleem. Het is vooral belangrijk dat jij, of je nu thuis of op kantoor werkt, voldoende met je hond traint om hem te leren alleen thuis te blijven. Het risico van thuiswerken is dat je je hond nooit meer alleen laat, maar op de lange termijn doe je hem hier geen plezier mee. Je hond went op die manier namelijk aan je eeuwige aanwezigheid en leert niet omgaan met het alleen thuisblijven – iets wat nu eenmaal onderdeel is van zijn leven.
Doe je hond dus een plezier en laat ‘m met regelmaat even alleen tijd, minimaal 3 keer per week. Dit hoeft echt niet 3 keer per week 2 uur te zijn. Maar zorg ervoor dat je hond minimaal 3 keer per week blootgesteld wordt aan alleen thuis zijn – of dit nu 10 minuten of een half uurtje is. Zo leert je hond dat dit onderdeel is van het leven en behoort het dus tot zijn normale ritme. En ik zei al eerder: honden zijn routinedieren! Dus des te normaler het is dat je even weggaat, des te normaler je hond het ook zal vinden.
Het lukt niet om mijn hond alleen thuis te laten
Merk je dat je vastloopt en dat jouw hond het alleen thuisblijven helemaal niet goed oppakt? Dan is het slim om op tijd om hulp te vragen. Als er echt sprake is van serieuze verlatingsangst, dan is dit niet iets wat vanzelf over gaat. Verlatingsangst wordt – als je er niks aan doet – eigenlijk alleen maar erger.
Wil je hulp bij de verlatingsangst van je hond? Je bent van harte welkom in een verlatingsangsttraject waarin ik van A tot Z met je meekijk, al je trainingsvideo’s bekijk en we werken volgens een plan op maat, volledig afgestemd op jouw hond.