Extreme verlatingsangst hond

Twee honden staan voor het raam te kijken
Delen:

Heeft jouw hond extreme verlatingsangst? Ik weet hoe het voelt. Mijn witte herder Lewis had ook extreme verlatingsangst. Het is ontzettend zwaar om een hond met extreme verlatingsangst te hebben, zowel voor jezelf als voor je hond. Maar wat kan je eraan doen? Ik vertel het je in dit artikel.

Mijn hond heeft extreme verlatingsangst

Als jouw hond extreme verlatingsangst heeft, dan zijn de gevolgen van hem alleen thuis laten vaak heel groot. Honden met extreme verlatingsangst kunnen bijvoorbeeld blaffen, piepen of janken wanneer ze alleen thuis zijn. Ook kan een hond met extreme verlatingsangst slopen, proberen te ontsnappen of zichzelf verwonden.

Waar komt extreme verlatingsangst vandaan?

Verlatingsgangst is een angst-/paniekstoornis bij honden. Er zijn verschillende redenen waarom je hond verlatingsangst kan hebben, namelijk:

  • Genen. Ja, erfelijkheid speelt een grote rol bij verlatingsangst. Als de moederhond of vaderhond genetische aanleg had om verlatingsangst te ontwikkelen, dan kunnen de ouderdieren dit makkelijk doorgeven aan hun pups.
  • Stress tijdens de zwangerschap. Een stressvolle zwangerschap voor de moederhond heeft wel degelijk invloed op de pups in haar buik – het kan zelfs zorgen dat de pups sneller verlatingsangst ontwikkelen!
  • Slechte ervaring/trauma. Het opdoen van een traumatische ervaring kan ervoor zorgen dat een hond verlatingsangst ontwikkelt. Denk aan een hond die extreem geschrokken is toen hij een keertje alleen thuis was.
  • Gebrek aan training. Sommige honden hebben simpelweg nooit goed aangeleerd om alleen thuis te zijn. Als de hond vervolgens wel met regelmaat alleen thuis gelaten wordt en dit voor de hond een vervelende ervaring is, kan dit leiden tot verlatingsangst.
  • Grote veranderingen. Denk aan verhuizingen, een overlijden of gezinsuitbreiding. Honden zijn hier gevoelig voor en sommige honden kunnen hier verlatingsangst door ontwikkelen.
  • FOMO. Er zijn ook honden die niks willen missen. Als hun baasje weggaat, willen ze mee om alles in de gaten te kunnen houden. Een hond die dan niet mee mag, zal moeten “loslaten” wat er buiten de deur gebeurt, maar voor sommige honden is dit zo lastig, dat zij verlatingsangst ontwikkelen.

In mijn online cursus Verlatingsangst vertel ik je hoe je met deze verschillende soorten verlatingsangst aan de slag kunt gaan!

Extreme verlatingsangst bij honden: wat doe je eraan?

Als jouw hond extreme verlatingsangst heeft ontwikkeld en bijvoorbeeld heel hard blaft of sloopt wanneer hij alleen thuis is, dan wil je daar uiteraard graag iets aan doen. Maar wat kán je doen?

Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat negatieve ervaringen heel zwaar wegen. Dit geldt voor mensen ook. Stel je de volgende situatie eens voor:

Je hebt heel vaak autogereden. Dat ging altijd goed en je vond autorijden zelfs wel leuk. Plotseling raak je op de snelweg betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Je bent verschrikkelijk geschrokken. Sterker nog: het ongeluk is traumatisch voor je geweest. Ondanks al die honderden keren dat je probleemloos op de snelweg hebt gereden, durf je nu niet meer alleen op de snelweg te rijden. Die ene negatieve ervaring van het ongeluk weegt dus véél zwaarder dan al die keren dat je een positieve ervaring hebt gehad tijdens het autorijden op de snelweg.

Dit werkt bij honden ook zo. En juist omdat we weten dat die negatieve ervaringen zó zwaar wegen, moeten we die tijdens de verlatingsangsttraining zien te voorkomen. Als jij dus iets aan de verlatingsangst van jouw hond wil doen en hem een positieve associatie wil laten krijgen met alleen zijn, dan is het essentieel dat je je hond niet meer alleen thuis laat buiten de trainingen om. Alleen op die manier voorkom je dat hij een negatieve ervaring opdoet die zó zwaar weegt, dat het alle moeite die jij in de trainingen hebt gestopt in één keer wegvaagt.

Verlatingsangsttraject volgen

Als jouw hond verlatingsangst heeft, raad ik je aan om hier secuur mee aan de slag te gaan. Verlatingsangst is een complex probleem waarbij je zeker wil weten dat je het op de juiste manier aanpakt. Als je dat niet doet, dan krijg je de situatie zoals hierboven beschreven: de negatieve ervaring wordt een trauma. En dan ben je nog verder van huis.

Als gecertificeerd verlatingsangstexpert help ik je ontzettend graag verder. Ik weet hoe het is om een hond met verlatingsangst te hebben. Ik weet hoe lastig het is dat je nooit eventjes snel weg kan. Ik weet hoe uitzichtloos het is om elke keer te merken dat je hond niet verder komt in de trainingen.

Tijdens een verlatingsangsttraject help ik je 7 dagen per week. Ik stel trainingsschema’s op maat voor jou op en ik leer je hoe je dat in de toekomst zelf kan doen. Ik leer je hoe je kunt herkennen of de trainingsschema’s niet te snel gaan voor je hond en vertel je alles over het herkennen van stress bij je hond, zodat je precies weet wat je moet doen om niet over de grens van je hond heen te gaan.

Leer jouw hond ontspannen alleen thuis te blijven!

Tijdens een verlatingsangsttraject leer jij jouw hond om ontspannen alleen thuis te blijven! Judith zegt hier het volgende over:

Lisse is een enorm kundige verlatingsangstexpert met heel veel liefde voor haar vak. Ze zet zich enorm in en past het traject helemaal aan aan de mogelijkheden van baasje en hond. Wij kwamen van het punt dat bij wijze van spreken de gedachte aan weggaan al stress bij mijn hond opleverde naar nu steeds een beetje langer van huis kunnen en een mooie stijgende lijn volgen. Wij hebben veel aan Lisse te danken en we hebben veel mogen leren. Die opgedane kennis zal ons nu helpen op eigen houtje verder te gaan. Lisse haar traject is een must voor alle baasjes en hondjes die met verlatingsangst kampen.

Wil jij dit?

Wil jij…

  • Een einde maken aan de extreme verlatingsangst van jouw hond?
  • Eindelijk weer zorgeloos de deur uit kunnen terwijl je hond lekker ligt te slapen?
  • Precies weten wat je moet doen om van de verlatingsangst van je hond af te komen?
  • Op een hondvriendelijke manier aan de verlatingsangst van je hond werken?

Ik start heel graag een verlatingsangsttraject met jou, waarbij ik je aan de hand meeneem in dit proces. Je bent meer dan welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *