Grenzen en kaders in de opvoeding van je hond

Delen:

Stel je eens voor… een wereld waarin alles kan. Een wereld waarin er geen grenzen zijn. Waarin iedereen 100% vrij is om te doen en laten wat hij of zij wil. Het klinkt misschien in eerste instantie leuk, maar het wordt een rommel. Mensen houden geen rekening meer met elkaar, het is niet duidelijk wat je van elkaar verwacht. Geloof me – het wordt er niet gezelliger op. In dit artikel leg ik je uit waarom grenzen en kaders in de opvoeding van je hond het leven met een hond juist leuker maken!

Je hond heeft grenzen nodig

Ook onze honden hebben grenzen en kaders nodig. Het helpt ze om goed te functioneren. Een hond is van nature een roedeldier, en in een roedel zijn er altijd kaders. Er is een leider die stuurt, en er zijn volgers die het gezag van de leider accepteren. Iedereen in de roedel heeft zijn of haar eigen taak, passend bij zijn of haar kwaliteiten. En het mooie daarvan is dat iedereen goed tot zijn recht komt, want de juiste rol past bij je talenten.

Correcties door de moederhond

Grenzen en kaders worden al héél vroeg in het leven van je hond gesteld, al voordat jij in beeld komt. In het nest corrigeert de moederhond haar puppy’s ook wanneer zij grensoverschrijdend gedrag vertonen. Wanneer een puppy te hard in de tepel van de moederhond bijt tijdens het drinken, zal de moederhond de pup corrigeren. In onze menselijke ogen is dit soms keihard. De moederhond kan grommen of blaffen, of kan haar pup zelfs met haar grote bek terechtwijzen. De moederhond weet echter goed wat zij doet en haar boodschap is duidelijk: ik wil dat je zachtjes doet, anders krijg je geen drinken. De pup krijgt op die manier een belangrijke les mee, namelijk dat hij zachtjes moet zijn met zijn bek. Deze les neemt hij mee wanneer hij bij jou komt wonen. Het helpt hem om bijvoorbeeld snoepjes zacht aan te nemen wanneer jij deze aan hem geeft, en het helpt hem in spel met andere honden. Hij heeft immers van zijn moeder geleerd: met je bek doe je zachtjes en voorzichtig.

Correcties door andere honden

Honden corrigeren elkaar regelmatig, en dat is normaal. We zien dat oudere honden jongere honden vaak netjes en terecht corrigeren, om jongere honden wijze lessen te leren. Wanneer we kijken naar de natuur van honden, is rust in een roedel is van levensbelang. Té druk gedrag kan afleiden van mogelijk gevaar. Daarom zal een hond die te druk is, die zich hyperactief gedraagt, door een andere hond meestal gecorrigeerd worden. De te drukke hond wordt afgeremd en moet zich rustiger gedragen om de veiligheid en rust in de roedel te bewaren.

Grenzen in de opvoeding van je hond

Zou het niet vreemd zijn als honden elkaar onderling corrigeren waar nodig, en jij dat niet doet bij je hond? Als honden in een roedel een duidelijke rolverdeling hebben, waarom zou er dan tussen jou en je hond geen rolverdeling zijn? Als de moederhond haar puppy’s grenzen en kaders in de opvoeding van de hond aanleert? En als zij haar pups leert wat acceptabel en onacceptabel gedrag is, waarom zou jij je hond dat dan niet aanleren?

Een gelukkige hond dankzij duidelijke kaders

Je doet je hond een plezier door heldere kaders te stellen. Hij weet waar hij aan toe is, en dat geeft rust. Wanneer mens en hond samenzijn, moet de mens de sturende rol hebben en daar horen kaders bij die je consequent moet aanhouden. Dat betekent niet dat hij niks mag – integendeel! Maar het betekent wel dat hij jouw leiderschap serieus neemt, en dat het duidelijk is wie de beslissingen maakt. Je kunt het beste samenwerken als er kaders zijn waarbinnen je kunt samenwerken, en als duidelijk is wie welke taak heeft. Als je dat op orde hebt met je hond, ben je al een heel eind op weg!

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer leren over hondengedrag? Bekijk dan vooral mijn online cursussen. In mijn online cursussen help ik je om honden beter te begrijpen en vanuit die basis een fijner en meer ontspannen leven te leiden met je hond. Lijkt dat je wat? Bekijk dan snel mijn online cursussen door op de onderstaande button te klikken en start direct!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *