Mijn hond sloopt als hij alleen thuis is

bruine hond zit met zijn neus in de wasmand en haalt de was overhoop
Delen:

Wat als je hond je meubels sloopt als hij alleen thuis is? Als hij al meerdere kussens kapot heeft gebeten? Als je iedere keer bij het thuiskomen vol spanning denkt: “Wat zou hij nu kapotgemaakt hebben?” In dit artikel leg ik je uit waarom honden slopen als ze alleen thuis zijn, en wat je eraan kunt doen.

Mijn hond sloopt spullen

Als jij een hond hebt die sloopgedrag vertoont, dan herken je dit ongetwijfeld:

  • Je hond knaagt aan deuren, kozijnen, plinten en tafelpoten.
  • Je hond maakt zijn kussens kapot.
  • Speeltjes blijven niet lang heel.
  • Als je thuiskomt is het hele huis overhoop gehaald en is de kans groot dat er spullen kapot zijn.
  • Je hond trekt kussens van de bank als je niet thuis bent.
  • Je bent genoodzaakt je hond in de bench te doen omdat hij anders gaat slopen.

Waarom vertoont een hond sloopgedrag?

Sloopgedrag kan een aantal redenen hebben:

  • Je hond is een puppy. Puppy’s vertonen bijtgedrag. Dat is normaal bij de ontwikkeling van een pup. Aan jou als eigenaar de schone taak om de pup te leren waar hij wel en niet in mag bijten, maar dat een puppy dingen probeert te slopen is op zich niet zorgwekkend.
  • Je hond is een puber. In de puberteit kan je hond de grenzen gaan opzoeken. Dat kan ook betekenen dat hij dingen kapot gaat maken waarvan hij eigenlijk weet dat dat niet mag.
  • Verveling. Een hond die zich verveelt kan uit verveling gaan slopen om zichzelf te vermaken.
  • Frustratie. Frustratie kent overlap met verveling. In dit geval is de hond gefrustreerd over de huidige situatie. Misschien wordt hij te lang alleen thuisgelaten, of is hij niet goed genoeg uitgelaten. Frustratie kan diverse oorzaken hebben en zeker een oorzaak zijn van sloopgedrag.
  • Stress. Een hond die stress ervaart, zal zichzelf proberen te kalmeren. Eén van de manieren waarop een hond kan proberen om zichzelf te kalmeren is kauwen. Helaas kan dat dus ook in je tafelpoot, in zijn nieuwe kussen of op je schoenen zijn.
  • Angst. Ook angstige honden kunnen gaan slopen, omdat ze zich geen raad weten met de situatie en zichzelf proberen te kalmeren.

Er zijn dus situaties waarin sloopgedrag er een beetje bij kan horen (puppyfase, puberteit), maar in die periodes is het wel belangrijk om het goed te begeleiden en je hond te leren wat hij wél en niet in de bek mag houden. De meeste andere vormen van sloopgedrag zijn signalen dat je hond niet helemaal lekker in zijn vel zit. Signalen om serieus te nemen dus!

Mijn hond sloopt als hij alleen thuis is

Sloopgedrag zien we vaak bij honden met verlatingsangst. Honden die slopen wanneer ze alleen thuis zijn, proberen een duidelijk signaal af te geven. Ze vinden het niet prettig om alleen te zijn. Een hond die spullen sloopt wanneer hij alleen thuis is, heeft dus duidelijk problemen met het alleen thuis zijn op het moment dat hij begint te slopen. Maar ook hierbij zijn weer verschillende suboorzaken aan te wijzen:

  • De hond wordt te lang alleen gelaten
  • De hond kan überhaupt niet alleen zijn, ook niet heel eventjes
  • De hond is voor hij alleen gelaten wordt niet uitgelaten en is gefrustreerd/verveeld

In alle gevallen zit er een link tussen het alleen gelaten worden en het sloopgedrag. De oplossing van het sloopgedrag zit daarom ook niet in het slopen zelf, maar in het alleen laten van je hond en hoe je dat aanpakt.

Kan je sloopgedrag voorkomen als je hond alleen thuis is?

Als verlatingsangst daadwerkelijk de oorzaak is van het sloopgedrag van je hond, dan gaat het oplossen van het sloopgedrag je niet verder helpen. Ook wachten tot het probleem zich vanzelf oplost, heeft geen zin. Verlatingsangst gaat namelijk niet vanzelf over. Slopen is dan slechts een symptoom van het daadwerkelijke probleem: de verlatingsangst. Je kunt het sloopgedrag dan wel proberen te stoppen, bijvoorbeeld door je hond in een kale bench zonder kussen te leggen, of je hond alleen toegang te geven tot de gang waar weinig te slopen valt, maar vaak zie je dat het symptoom van de verlatingsangst dan gaat veranderen.

Als je de hond de kans ontneemt om zijn stress te tonen doordat hij niet meer kan slopen als hij alleen thuis is, gaat hij zijn stress op andere manieren proberen te uiten. In plaats van slopen zal hij misschien gaan piepen, aan de bench gaan krabben, proberen uit huis te ontsnappen, blaffen, huilen, of andere tekenen van ongemak laten zien. Dit komt doordat je niet de oorzaak van het probleem weghaalt (de verlatingsangst), maar alleen het symptoom (het slopen).

Bruine hond zit met roze slof in zijn bek

Hoe kan ik het sloopgedrag van mijn hond stoppen?

Sloopgedrag stop je door de oorzaak te achterhalen. Als de reden van het slopen wanneer de hond alleen thuis is, het feit is dat hij niet alleen thuis wil blijven, zal je dus iets moeten doen aan de verlatingsangst van je hond. Door te werken aan de verlatingsangst van je hond, zal het sloopgedrag dus vanzelf afnemen. Let op: dit geldt dus alleen als jouw hond inderdaad sloopt omdat hij niet alleen thuis wil zijn. Als jouw hond sloopt vanwege een andere reden, zal je die specifieke reden moeten aanpakken.

Dit betekent ook dat het sloopgedrag niet hetgeen is waar je concreet mee aan de slag gaat. Door je hond te leren dat alleen thuis zijn helemaal niet zo eng en spannend is, is er voor hem ook geen noodzaak om vanuit stress of angst te gaan slopen. Dat betekent wel dat het essentieel is om op een fear-free manier met je hond te trainen om alleen thuis te blijven. Wanneer je je hond bijvoorbeeld laat blaffen wanneer hij alleen thuis is, zal hij stress opbouwen en vanuit die stress altijd weer gaan slopen. Je zult dus echt laagdrempelig moeten gaan trainen, op zo’n manier dat je hond vertrouwen krijgt dat als jij weggaat, dat je ook weer terugkomt. Pas dan zal er geen reden meer zijn voor jouw hond om te slopen wanneer hij alleen thuis is.

Je hond straffen na sloopgedrag

Let op dat je je hond niet straft wanneer je thuiskomt en je ziet dat hij het hele huis overhoop gehaald heeft. Het sloopgedrag dat je hond vertoont komt dus voort uit stress en angst; hij sloopt geen spullen om jou te plagen. Als je je hond achteraf straft, gaan er een paar dingen mis:

  • Je hond zal niet begrijpen waar hij voor gestraft wordt. Honden linken oorzaak en gevolg héél direct aan elkaar. Alleen als jij je hond zou straffen op het moment dat hij sloopt, zal hij de link leggen tussen het ongewenste gedrag (slopen) en het gevolg (straf). Door je hond bij thuiskomst te straffen of juist te negeren vanwege het sloopgedrag dat hij misschien uren eerder heeft vertoont, zal je hond dus niet leren dat hij niet meer mag slopen.
  • Straffen is geen effectieve manier van trainen. Honden leren het snelste als ze positief getraind worden. Straffen zorgt ervoor dat honden stress ervaren en door stress daalt de leerbaarheid van je hond. Straffen zorgt er dus niet voor dat je hond sneller oppikt wat jij wil dat hij leert.
  • Je bestraft het symptoom, niet de oorzaak. Zelfs al zou je hond leren dat slopen niet de bedoeling is, dan nog neem je de oorzaak van het gedrag niet weg: de verlatingsangst. Zolang de verlatingsangst blijft, zal je hond manieren zoeken om zijn stress te uiten. En als hij dat niet doet door te slopen, zal hij wel een andere manier zoeken.

Sloopt jouw hond als hij alleen thuis is?

Is jouw hond ook een hond die sloopt wanneer hij alleen thuis is? Ik weet hoe frustrerend dat is. Mijn eigen hond Lewis heeft ook diverse deurkozijnen kapotgebeten toen ik hem net had. Achteraf bleek hij ook verlatingsangst te hebben.

Inmiddels ben ik gespecialiseerd in verlatingsangst en is het mijn werk om honden te leren om ontspannen alleen thuis te blijven, zonder stress, en dus ook zónder sloopgedrag! Wil jij daar ook hulp bij? Ik kan je op twee manieren helpen:

  • De online cursus Verlatingsangst volgen. Deze cursus kan je op je eigen tijd en tempo volgen. In de cursus leg ik je tot in detail uit hoe je je hond kunt leren om op een relaxte manier alleen thuis te blijven. De oefeningen doe je zelf en bij vragen kan je mij mailen.
  • Het 1-op-1 verlatingsangsttraject. In dit traject begeleid ik jou 5 dagen in de week, op weg naar een hond die ontspannen alleen kan blijven zonder te slopen. Tijdens dit intensieve traject train je 5 dagen per week en loods ik je door elke stap van het proces heen.

Wil je samen overleggen welke vorm van hulp passend is? Neem dan gerust contact met me op. Je bent van harte welkom.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *