Snuffelen is essentieel voor honden. Het is voor een hond dé manier om de wereld te verkennen. Maar dat brengt ook direct vragen met zich mee. Want hoeveel moet een hond snuffelen? En bestaat er ook zoiets als te veel snuffelen?
Het beste zintuig van de hond
De neus is het allerbeste zintuig van de hond. Het is het zintuig waarmee hij de wereld om zich heen verkent, zoals wij dat vooral doen met onze ogen. De neus van de hond is vele malen beter dan onze neus. Zo ruikt een hond tijdens een blokje om welke honden er door de wijk gelopen hebben, maar ook wie die honden waren. Dit ruiken honden onder andere aan de urine van andere honden, maar ook simpelweg aan de lichaamsgeur die andere honden hebben achtergelaten.
Kunnen snuffelen tijdens een wandeling is voor je hond dus het verkennen van de omgeving, véél meer dan wanneer hij dat alleen met zijn neus zou doen. Voor je hond is snuffelen net als scrollen door je Instagramtijdlijn: het is op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes van de buurt. En net zoals het voor jou fijn is om te weten hoe het gaat met de mensen in je omgeving, is het voor je hond fijn om te weten wie er vóór hem door de wijk heeft gewandeld.
Geavanceerd reukzintuig
De neus van de hond is een ontzettend geavanceerd reukzintuig. Zo is het reukzintuig van de hond tot wel tienduizend keer beter ontwikkeld dan dat van de mens. Honden hebben maar liefst 900 verschillende geurreceptoren per reukepitheel die elke 30 – 60 dagen worden vernieuwd. De neus van de hond heeft een heel aantal zeer geavanceerde “tools” om beter te kunnen snuffelen. Zo wordt het rechterneusgat gebruikt voor bedreigende en nieuwe geuren en wordt het linker neusgat gebruikt voor bekende geuren. Via de neusflapjes kan de hond ingeademde geuren weer “loslaten” en de neus klaren, zodat er weer nieuwe geuren opgenomen kunnen worden.
Wanneer de hond actief gaat snuffelen, zet de hond zijn snuffelademhaling in. Deze ademhaling is een stuk sneller dan de normale ademhaling. Bij de gewone ademhaling ademt een hond zo’n 15 – 30 keer per minuut; bij de snuffelademhaling is dit maar liefst 140 – 200 keer per minuut!
Het sociale aspect van snuffelen
Het is niet alleen maar “leuk” om te ruiken welke andere hond er door de wijk heeft gelopen. Het reukzintuig geeft de hond ook belangrijke informatie die hem helpt om te bepalen hoe hij op een ander moet reageren. Als je hond een andere hond tegenkomt, ruikt hij namelijk:
- Of die hond een reu of een teef is
- Hoe oud die hond ongeveer is (pup of al een senior)
- Hoe die hond in zijn/haar vel zit (bijvoorbeeld zeker of juist onzeker)
- Of de hond vruchtbaar is
En dit is van belang als je sociale interactie met een andere hond aangaat. Want tegen een pup gedraag je je anders dan tegen een seniorhond. En als je een onzekere hond tegenkomt, reageer je anders op die hond dan wanneer je een hond tegenkomt die blaakt van het zelfvertrouwen. Door te kunnen ruiken hoe de ander op dat moment in zijn/haar vel zit, kan je ook bepalen hoe je op die ander reageert. Dit is ook waarom honden elkaar vaak begroeten door aan elkaars anus te ruiken. Hier zitten de anaalklieren, die geur afgeven en waaraan een hond kan ruiken wie de andere hond is. En dat is belangrijk voor de sociale interactie.

Feromonen
Honden kunnen de geur van hun soortgenoten ruiken, maar wist je ook dat honden onze geur ook enorm goed begrijpen? Op het moment dat wij emoties ervaren, stoten wij feromonen uit. Voor ons is dit geurloos, maar onze honden leven al zo lang samen met de mens, dat ze dit van hun eigen diersoort maar óók van onze diersoort kunnen ruiken. In het kort gezegd ruik jij dus anders als je verdrietig bent dan wanneer je je bijvoorbeeld blij voelt. Dit is ook één van de redenen dat honden op onze emoties reageren. Niet alleen voelen ze dat jij minder lekker in je vel zit, maar ze ruiken het ook. Ongelooflijk, hè?
Snuffelen ter ontspanning
Maar snuffelen kent niet alleen een sociaal aspect. Snuffelen is ook zeer ontspannend voor de hond. Als een hond snuffelt, gebeurt er een aantal dingen:
- De hartslag daalt
- Je hond maakt lekkere “feel good hormonen” aan, zoals oxytocine, endorfine en dopamine
- Stresshormoon adrenaline daalt
Snuffelen draagt absoluut bij aan de mate waarin een hond zich gelukkig voelt. Honden die veel snuffelen zijn over het algemeen minder angstig, hebben een beter probleemoplossend vermogen en zijn optimistischer. Dit is ook logisch, want als je je beste zintuig goed gebruikt, kan je je ook het beste oriënteren op de wereld om je heen!
Kan een hond te veel snuffelen?
Het simpele antwoord is natuurlijk nee. Snuffelen is ontzettend gezond voor een hond. Het is ontspannen, het geeft de hond de kans om “echt hond te zijn” omdat hij zijn beste zintuig mag inzetten en bovendien kan een hond juist gestresster raken als hij niet of te weinig mag snuffelen. En toch kan het zo zijn dat honden juist heel erg omhoogschieten in hun stresslevel wanneer ze aan het snuffelen zijn. Hoe zit dat dan?
Als er sprake is van hormonaal snuffelen, kan het zo zijn dat je hond enorm omhoogschiet qua energie. Hij ruikt bijvoorbeeld een andere reu of een vruchtbaar teefje en kan hierdoor enorm de drang voelen om iets met die geur te doen. Als dat vervolgens niet kan, leidt dat tot frustratie en uiteindelijk tot stress.
De vraag is echter wel: is snuffelen hier het achterliggende probleem? Of zijn de hormonen het achterliggende probleem? Het laatste antwoord is hier waarschijnlijk het juiste. Dat zegt niet dat je je hond niet kunt helpen door hem te remmen als je ziet dat hij het zoveelste geurspoor van een teef achterna wil gaan. Maar het is wel goed om je hond dan op andere manieren te ondersteunen in dit hormonale stuk.