Dit is waarom slaap zo belangrijk is voor je hond

Witte hond met halsband ligt te slapen
Delen:

Slaap. Er is weinig zó belangrijk voor een levend wezen als dat. Slaap is ook ongelooflijk belangrijk voor je hond. Het vergroot zijn welzijn van je hond enorm. Andersom kan een slaaptekort zeer grote negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van je hond. Het is daarom goed om dit onderbelichte onderwerp eens onder de loep te nemen. Wat gebeurt er eigenlijk als jouw hond lekker ligt te slapen? En waarom is slaap zo belangrijk voor je hond? Ik vertel het je in dit artikel!

Wat gebeurt er als een hond slaapt?

Als je hond slaapt, is het lichaam in complete rust. Deze rust is nodig om het lichaam te laten herstellen van wat het allemaal doet als je hond niet slaapt. Zo zijn de spieren ontspannen, nemen de hersenen geen prikkels waar en daalt je bloeddruk. Honden hebben net als mensen een slaapcyclus die bestaat uit een lichte en een diepe slaap, maar de slaapcyclus van een hond is een stuk korter dan die van de mens. Tijdens een nachtje lekker slapen doorlopen wij als mensen zo’n 5 slaapcycli, maar doorloopt je hond er wel 20!

Hoeveel moet een hond slapen?

Hoeveel een hond moet slapen, hangt af van een aantal factoren, zoals leeftijd, het ras en de bijbehorende energiebehoefte van de hond en de grootte van het hondenlijf. Gemiddeld gezien slapen oudere honden meer dan jongere honden, slapen grotere honden meer dan kleinere honden en zijn er rassen die zich minder snel overgeven aan slaap dan andere rassen.

Wel zijn er gemiddeldes te noemen. Zo mag een puppy wel 18 – 20 uur per 24 uur slapen. Dat is héél veel, maar dat is ook nodig! Een puppy moet hard groeien en veel prikkels verwerken en dit gebeurt wanneer je puppy slaapt. Dit is één van de reden waarom slaap zo belangrijk is voor je hond! Een volwassen hond slaapt gemiddeld zo’n 12 – 14 uur per 24 uur. Wanneer je hond ouder wordt, neemt dit weer wat toe. Senior honden slapen zo’n 16 – 18 uur per 24 uur.

Wat gebeurt er als je hond slaapt?

Slaap is heel belangrijk, want als je hond slaapt, worden er een heleboel processen in gang gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Herstel. Wanneer je hond slaapt, kan het lichaam herstellen. De lichaamscellen worden vernieuwd.
 • Groei. In het geval van jonge honden heeft het lichaam rust nodig om goed te kunnen groeien.
 • Prikkelverwerking. De hersenen verwerken de prikkels die zijn opgedaan in de wakkere uurtjes wanneer de hond slaapt. Als je hond voldoende slaapt, heeft dit bovendien een positieve invloed op het geheugen, omdat de hersenen de informatie dus goed kunnen verwerken en ordenen.
 • Afbraak van stresshormonen (daarover zo meer).

Hoe weet je of je hond te weinig slaapt?

Het is slim om een dagboekje bij te houden van het slaapgedrag van jouw hond. Schrijf eens op wanneer hij slaapt en hoe lang die slaap duurt. Zo krijg je inzicht in de uren die jouw hond op een dag slapend doorbrengt. Daarnaast zijn er ook andere tekenen waar je op kunt letten om na te gaan of jouw hond te weinig slaapt. Herken je de onderstaande punten? Misschien slaapt jouw hond dan ook wel te weinig:

 • Altijd alert zijn
 • Snel reageren op prikkels
 • Altijd op zoek zijn naar iets om te doen/iets om in de gaten te houden
 • Rusteloosheid
 • Je doet alles (voldoende wandelen, uitdaging bieden, etc.) en tóch lijkt je hond niet uitgerust
 • Toename van gedragsproblemen

De link tussen stress en een slaaptekort

Maar als er te weinig geslapen wordt, worden er andere processen in gang gezet. Eén van de belangrijkste redenen dat honden voldoende moeten slapen, is de afbraak van stresshormonen. Het stresshormoon adrenaline is veel aanwezig in het hondenlijf lijf wanneer je hond wakker is. Dit is ook logisch, want adrenaline zorgt ervoor dat je gebeurtenissen actief meemaakt en dat je alert reageert op de situaties die zich voordoen in het leven van je hond. Een ander stresshormoon dat wordt aangemaakt in stressvolle situaties is cortisol. Als je te weinig slaapt, worden stresshormonen niet voldoende afgebroken en ontstaat er dus een situatie van chronische stress. De gevolgen van chronische stress (en dus eigenlijk ook van een slaapgebrek!) zijn behoorlijk serieus:

 • Meer stress ervaren
 • Slechter afweersysteem
 • Lager prestatievermogen
 • Lager leervermogen
 • Slechtere concentratie
 • Verminderd geheugen
 • Prikkelbaarder zijn
 • Oververmoeid zijn
 • Lusteloos zijn
 • Chronisch gevoel van stress
 • Gevoeliger zijn voor angstklachten

Zo kom je snel in een vicieuze cirkel terecht. Te weinig slaap zorgt voor stress, chronisch gestrest zijn kan angstklachten bij je hond ontwikkelen, angst kan zorgen voor gedragsproblemen en gedragsproblemen zorgen op hun beurt weer voor stress. Een slaaptekort wil je dus écht voorkomen!

Overprikkeling en onderprikkeling en de link met slaap

Iets waar ook absoluut naar gekeken moet worden als het gaat om slaap en honden, is overprikkeling versus onderprikkeling. Zowel overprikkeling als onderprikkeling kan namelijk een negatieve invloed hebben op de slaapkwaliteit van je hond.

Een overprikkelde hond, dus een hond die eigenlijk té veel prikkels heeft binnengekregen, kan juist heel druk worden van al die prikkels. Eigenlijk is zijn hoofd uitgeput en zit het koppie vol, maar doordat het brein is overvraagd, reageert de hond met hyperactiviteit. Er wordt dan enorm veel adrenaline aangemaakt. Adrenaline zet jouw hond enorm in de actieve modus en dat is geen lekker startpunt voor een dutje. Kortom: overprikkeling maakt je hond juist alert en maakt het extra lastig voor hem om zich over te geven aan de broodnodige rust.

Aan de andere kant werkt onderprikkeling ook niet mee. Als je hond zich eigenlijk verveelt omdat hij bijvoorbeeld te weinig mee naar buiten wordt genomen of niet voldoende mentaal wordt uitgedaagd, is het lastig om “lekker te gaan slapen”. De hond wil juist actief zijn! Hij wil helemaal niet rusten.

Het is daarom essentieel om een goede balans te vinden wat betreft de energiebehoefte van je hond. Kijk naar je hond en wees eerlijk: wat heeft hij nodig? Wandel je genoeg? Wordt hij mentaal uitgedaagd? Is hij écht voldaan aan het einde van de dag? Of heeft hij eigenlijk nog energie over? Of is het juist zo dat je té veel van hem vraagt? Dat hij de hele dag mee op sleeptouw wordt genomen en daarom juist veel te weinig de kans krijgt om te rusten? Zoek de balans, want die is belangrijk voor de slaap van jouw hond.

Zorg voor een fijne slaapplek

Hoe kan je je hond nu helpen om lekkerder te slapen? Stap 1 is het zorgen voor een fijne en veilige slaapplek. Zoek naar de optimale omstandigheden waarin je hond lekker kan slapen. Dingen waar je op kunt letten zijn:

 • Een goed hondenbed (comfortabel, niet te warm/koud, groot genoeg)
 • Een ruimte die niet té licht is
 • Een rustige, aparte plek, zeker wanneer je een druk huishouden hebt. Zet de mand dus niet tussen de spelende kinderen, maar geef je hond zijn eigen hoekje waar hij zich wat meer kan afzonderen om te slapen.
 • Zorg voor veiligheid. Een slapende hond wil je niet storen, want als een hond weet dat hij gestoord kan worden in zijn slaap, kan hij “met één oog open” gaan slapen, omdat hij het gevoel heeft dat hij alert moet blijven. Dit is niet bevorderlijk voor de slaapkwaliteit.

Een andere factor die een grote rol kan spelen in een goed hondenbed, is ondersteuning in de vorm van een orthopedisch kussen. Een orthopedisch hondenkussen is niet alleen comfortabel, maar ondersteunt de gewrichten tijdens het slapen en optimaliseert daarmee de kwaliteit van de slaap. En daarom ben ik fan van Fancy & Furry! Dit merk maakt luxe hondenkussens en hondenmanden die ontworpen zijn voor optimale slaap en ondersteuning. The Dog Matress van Fancy & Furry is gemaakt van hoogwaardig orthopedisch traagschuim en biedt ultiem comfort. En het staat ook nog eens mooi in je interieur! Wat mij betreft een absolute tip.

Andere factoren die helpen bij meer slaap voor je hond

Naast het feit dat je hond een fijne slaapplek moet hebben, zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de vraag óf je hond genoeg slaapt en of de kwaliteit van die slaap voldoende is. Zo is een dagritme enorm helpend voor je hond om voldoende te slapen. Daarnaast is het ook goed om te weten dat grote veranderingen, zoals een verhuizing of de komst van een baby, invloed hebben op de mate waarin je hond kan ontspannen. Hij zal moeten wennen aan de nieuwe situatie en dat kan invloed hebben op zijn slaap en de kwaliteit van die slaap.

Meer leren over hondengedrag? Volg mij ook op Instagram!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Fancy & Furry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *