Wat is tongelen

hond die aan het tongelen is
Delen:

Tongelen is een stresssignaal bij honden. Tongelen is een vorm van lichaamstaal bij honden. Tongelen is niet ernstig, maar je hond geeft door te tongelen wel aan dat hij iets niet helemaal prettig vindt. Meer over tongelen en het antwoord op de vraag ‘Wat is tongelen?’ vind je in dit artikel!

Wat is tongelen bij een hond?

Tongelen houdt in dat de hond zijn tong een beetje uitsteekt of een beetje over zijn neus likt. Tongelen is onderdeel van de lichaamstaal van een hond en valt onder de noemer ‘stresssignalen‘. Een hond tongelt dus wanneer hij spanning ervaart of zich onzeker voelt.

Is het erg als mijn hond tongelt?

Tongelen is geen ernstig stresssignaal. Dat wil zeggen: met tongelen doet de hond niemand pijn en het zorgt niet voor schade op wat voor manier dan ook. Wat wel zo is, is dat de hond door te tongelen aangeeft dat hij niet helemaal op zijn gemak is. Als je het tongelen dus negeert, ga je voorbij aan de spanning van je hond en loop je het risico dat de spanning van je hond verder opbouwt.

De escalatieladder van honden en tongelen

Heb je wel eens van de escalatieladder van honden gehoord? Met behulp van de escalatieladder kan je zien hoe spanningsopbouw bij een hond eruitziet. Een hond begint immers zelden direct met bijten als hij stress ervaart. Vaak gaan daar een heleboel stresssignalen aan vooraf waarmee de hond communiceert dat hij zich niet op zijn gemak voelt en stress ervaart. Pas als al die signalen worden genegeerd, zal de hond de noodzaak voelen om heftiger stresssignalen te laten zien die hoger in de escalatieladder staan.

In de onderstaande afbeelding zie je dat tongelen nog behoorlijk onderaan de escalatieladder van honden staat. Dit betekent echter niet dat tongelen dus iets is wat je kunt negeren. Als je het tongelen negeert, zal je hond namelijk naar de volgende trede in de ladder gaan, net zolang tot je zijn signalen serieus neemt en je iets doet om zijn spanning te laten afnemen

Tongelen en de lichaamstaal van je hond

Als een hond tongelt omdat hij spanning ervaart, zie je vaak dat er ook andere stresssignalen te zien zijn. Dit zijn vaak signalen die passen bij de plek waar tongelen in de escalatieladder staat. Denk bijvoorbeeld aan:

  • knipperen met de ogen
  • wegkijken
  • de kop wegdraaien
  • het lichaam wegdraaien
  • oogwit laten zien

Wat als mijn hond veel tongelt?

Je hebt nu een antwoord op de vraag ‘Wat is tongelen?’ Kom je tot de conclusie dat jouw hond veel tongelt. Probeer dan eens te achterhalen waarom hij dat doet. Welke dingen leveren hem stress op? En zou je die situaties anders kunnen inrichten waardoor jouw hond minder stress ervaart? Als de stress afneemt, zal je je hond immers ook minder zien tongelen.

Ik heb hulp nodig bij het gedrag van mijn hond

Heb jij hulp nodig bij het gedrag van je hond? Ik help je graag. Je kunt een aanvraag doen of een online cursus over hondengedrag bij mijn volgen. Je kunt me ook volgen op Instagram, waar ik veel gratis tips en adviezen met je deel!

Heb je verdere vragen? Neem dan vooral contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *